[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
L'ABSINTHE VAN EDGAR DEGAS

Edgar Degas (1834-1917) schilderde dit olieverfwerk in 1876. Musée d'Orsay, Parijs.

Uw gevoelens bij dit kunstwerk

Nu weet ik waar de naam absentielijst vandaan komt en ik begrijp nu ook dat je er niet op hoeft te staan om afwezig te zijn.

Ton Davids, Rotterdam

Dat zo'n meisje met zo'n lelijke man is getrouwd!

Erwin Fraterma (11 jaar), Enschede

De vrouw is verdrietig, de man verdeeld, de huwelijkskleur schijnt nu al vergeeld. De fles heeft kleur, de drank heeft smaak.

Kees Strampraad, Leidschendam

Oh wat erg! Zelfs heden zie je dit soort taferelen ook zo vaak. Wat een eenzaamheid voor beiden. Gelukkig hebben wij dit niet (daar zorgen we beiden wel voor). Tuurlijk plak je elkaar eens graag achter het behang, maar volgens mij heeft het ook te maken met het feit dat mensen te hoge verwachtingen hebben en dan elkaar niets meer te zeggen hebben. Troosteloos schilderij! Troosteloos leven!

Nicolette Franken, HIlversum

Schijn bedriegt, wordt weleens gezegd, dit kan een momentopname zijn en zegt niets over hun verhouding, trouwens het is helemaal geen schande om eens een keer niet betrokken te zijn bij de ander en in je eigen wereldje te vertoeven. Voor de buitenwereld komt het wat eenzaam over en wie is dat niet op zijn tijd? Soms lopen gevoelens van man en vrouw niet synchroon, moet kunnen in mijn ogen. Alleen de vrouw op het schilderij zit niet echt lekker in haar vel, denk ik.Ik zou zeggen: ga lekker naar huis, ik kom zo.

Mariëtte van Dongen, Rijswijk

Dat is wel het laatste dat in me opkomt als ik dit schilderij bekijk. Aan de wezenloze blik en de neerhangende schouders van de vrouw kun je zien dat haar niet lang geleden iets vreselijks moet zijn overkomen. Als ik in dat café was gekomen en haar daar had zien zitten, had ik me niet kunnen bedwingen om naast haar te gaan zitten en een hand op haar arm te leggen, of op welke manier dan ook enig gevoel in dat strakke gezichtje te brengen.

Ilse, Zuidwolde

Wat een apathisch meisje. Of is ze gewoon dronken? Het doet me zeer om een vrouw zo te zien; zo afstandelijk, levenloos bijna, dat ik haast automatisch een hekel aan de man naast haar krijg.

B. Smit, Mill

Het schiderij geeft mij in de eerste instantie de indruk dat de twee personen zich in het rijk der verveling verkeren, zij zitten gevangen in hun bestaan waarschijnlijk ook hun omgeving is ermee besmet en de kans is ook groot dat er ook weinig verandering in komt, zij vertonen geen verzet, progressiviteit of een andere positive levensprikkel, het is gewoon een schiderij van algehele passiviteit en verveling.

Leo den Dulk, Den Haag

I'm sure she has a problem with her feet and she is quite exhausted having walked a long way. Now she can't wait for the party to start as going home in these shoes isn't an option.

Alida Fletcher, Christchurch, New-Zealand

Regelmatig zie in een restaurant, café of andere aangelegenheden dit soort stellen zitten. Beiden in hun eigen wereldje beland, geen contact hebbend. Dan krijg ik zo'n intens medelijden, bijna een gevoel van plaatsvervangende schaamte. Goed, ik heb ook een relatie en die gaat soms ook niet helemaal soepeltjes, maar ik houd heel veel van mijn vriend en dat gevoel zit diep. Maar zodra er regelmatig momenten voorkomen als bij l'Absinthe zal ik toch bij mijzelf gaan denken.... WEGWEZEN! Maar misschien zijn ze beiden in gedachten verzonken en mijmeren ze over de tijd van toen. De vele romantische uitjes langs de Seine, de serenade die hij zong aan haar balkon of het superromantische huwelijksaanzoek dat hij gisteren deed. Ze realiseren zich dat ze gaan trouwen, dat ze elkaar eeuwig trouw beloven... Zal dat allemaal wel goed gaan. Houden ze wel genoeg van elkaar tot de dood ons scheidt? Toch weet ze dat dit het grootste compliment is dat ze ooit heeft kunnen krijgen en hij is apetrots de vrouw (de liefde) van zijn leven te huwen.

Mariëlle Ernst, Den Haag

Zij droomt over verre reizen zonder hem. Eens heeft ze van hem gehouden, maar deze verliefdheid is ver weg. Zij heeft andere mannen leren kennen waar ze diepzinnige gesprekken mee kan houden. Hoe zit een leven in elkaar, waarom zijn we op deze aarde, waarom voelt ze zich soms zo raar? Hij zit heel tevreden zijn sigaartje te roken. Zijn leven kan niet meer stuk. Hij heeft een mooie, lieve vrouw en hij zal er alles aan doen om haar ook te houden.

Micheline Bosch, Sittard

Nou, dit beeld straalt verveling en passieviteit uit in zijn hoogste vorm. Hoe heeft het zo ver kunnen komen, of... hoe heeft iemand het zo ver láten komen.

J. de Vogel, Heerlen

Een schitterend schilderij. Moraal: Het was een mooi boek maar ze hebben het uit.

Henk Erkelens, Murrieta, Californië

Ik heb net een punt gezet achter een relatie die veel lijkt op het schilderij van Degas. Ik voel me herboren en bevrijd. Duidelijk is mij nu dat ongeacht het stadium waarin je relatie verkeert, het nooit te laat is of niet 'fair' is ten opzichte van de ander, om van gedachten te veranderen.

Moi, Amersfoort

Het roept wel een bepaalde gemoedelijkheid op bij mij, twee mensen die lekker rustig in de kroeg zitten met een drankje. De bedenkelijke blik op haar gezicht geeft aan dat ze een beetje aan het dagdromen is. Gezien de periode die het schilderij vertegenwoordigt, is de kleurstelling nog vrij licht, zeker in die tijd waren de schilderijen erg donker wat natuurlijk meteen een stukje 'depresiever' overkomt.

Marco Koolen, Eindhoven

Triest, triest, triest!!! Als ze 125 jaar later had geleefd, was ze vast van hem gescheiden.

Lineke van Hoorn, Rijswijk

De label verraadt de inhoud van deze fles...

Robert, Amsterdam

Gaan wij morgen weer 'gezellig' met de trein weg, had ik maar een man die met mij wilde praten en lachen.

J. Breet-van Leerdam, Zwijndrecht

Twee mensen die thuis de rollen hebben verdeeld, al probeert de man, DE MAN te zijn, zij vindt het wel goed, een vrouw doet haar taak en is vrouw, zij accepteert dat. Nu buiten de deur lekker op een terrasje mensen kijken. Dat moet ook kunnen. Of niet soms?! In vroegere tijden was het allemaal wat zwaarder, de moeheid is te lezen op de gezichten maar even niksen, da´s toch heerlijk?

S. Ooteman, Amsterdam

De aanblik van een huwelijk in mineur, waarbij de twee 'geliefden' elkaars antipoden lijken...

Harold van der Kraan, Kapellen (België)

Een beeld van een zorgelijke tijd, waarin hard gewerkt moet worden tegen lage lonen. De gewone mens is in zichzelf gekeerd en 'vergeet' zelfs zijn glas te drinken. Donkere aardetinten zijn gecombineerd met soberheid van de omgeving, wat dit beeld nog eens versterkt. Tegelijkertijd hebben mensen geen negatief zelfbeeld, omdat ze zichzelf met hun kleding en haardracht op een positieve manier willen presenteren.

Merlijn van Veen, Arnhem

Nou als mijn vriend en ik plezier hebben gehad tot 's morgens vroeg kun je ons ook op deze manier teugvinden achter een kop koffie en een glas chocolademelk voor hem.

Sabina van Heerwaarden, Amsterdam

De titel van dit schilderij kunnen ze wat mij betreft aanpassen naar 'Samen alleen'.

Jan, Amsterdam

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.