[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl
KOE, GEEL-ROOD-GROEN VAN FRANZ MARC

Franz Marc (1880-1916) schilderde dit olieverfwerk in 1912. Stedelijke galerie Lenbachhaus, München.

Uw gevoelens bij dit kunstwerk

Ik denk dat het gewoon een vrolijke koe is en dat Franz Marc in een jolige bui was. Hij gebruikt mooie warme kleuren en geel en groen representeren toch ook weer de lente (oranje lammetje). Nieuw begin. Niks gekke-koeienziekte.

I de Graaf, Dronten

Als eerste reactie een glimlach, nog niet meteen de koeien herkennend in het kleinere beeld. Bloemen ?, nee....koeien! Kleuren die aanspreken, sensueel ook! Prachtig.

E. Pols

Hier krijg ik een lente-gevoel van...

C. Fraterman, Enschede

De gele koe is een beetje gehandicapt. Ze heeft maar 3 tepels aan haar uier. Foutje van de schilder of van de natuur????

L. van Hoorn, Rijswijk

Het straalt tomeloze vreugde uit. Een superblije koe. Verliefd!! Joepie!! Blij met het leven, blij met de vriendin op de achtergrond. Het leven is zo gek (!) nog niet. Alles is vrolijk en fleurig. Deze koe durft nog te laten zien dat 't blij is met het leven van alle dag. Als deze koe de gekke-koeienziekte heeft...doe 'm mij dan ook maar.

M. Hakvoort

Wellicht is hier de blijdschap van de koeien afgebeeld die, door BSE en MKZ geveld, weer vrij in de koeienhemel rond kunnen hollen.

Towk, Weesp

Ik vind ten eerste het schilderij van Franz Marc erg warm, hoewel er toch vrij felle kleuren worden gebruikt, het geel spat eruit, ik denk dat dat warme gevoel komt door de manier waarop het is geschilderd, het is bijna tastbaar zacht.

Y. Gerritse-Hoevenaren, Sleeuwijk

De gekke-koeienziekte komt voort uit de gekke mensen. Gewoon een leuk schilderij met vrije fantasie, een ongebonden schilder, die zich niet veel aantrok wat anderen er van vinden. De manier om kunst te maken.

R. Vermeij, Capelle a/d IJssel

Het is net of je in een prachtig aquarium kijkt, waar exotische zeekoeien langs zwemmen!

M. van Dongen

Gevoelens komen niet echt bij mij op, wel dat er in die tijd veel grootheden, dingen in de toekomst konden zien en verbeelden dat in een schilderij, heel slim natuurlijk want (bijna) niemand toentertijd was bekend met helderziende waarnemingen.

E. Fernee, Wijk bij Duurstede

Iets wat een kind zich voorstelt bij het horen van een sprookje.

B. Smit, Mill

Ik vind dit schilderij liefde en warmte uitstralen tussen de gele en de rode koe. De derde koe staat er een beetje verloren bij. Dit zou kunnen betekenen dat dit in het dagelijks leven ook zo gaat. Drie is teveel.

Stella, Rotterdam

Voor mij zijn het twee blije koeien die aangeven in hun vrolijkheid dat ze de dans ontsprongen zijn...zo van lekker puh! "Geef ons gewoon de groene weide, behandel ons zoals het hoort, dan zijn we met elkaar in evenwicht."

N. van der Marel, Hilversum

Wat een vrolijk schilderij. Zo horen dieren in de wei te lopen. Ik denk niet dat Franz Marc de gekke-koeienziekte heeft voorzien, maar wel de bio-industrie. Elk levend wezen heeft recht op een menswaardig bestaan. Dus ook de dieren. Dit schilderij zou symbool kunnen worden voor de dierenbescherming. En als je heel diep wilt gaan ook voor Amnesty International. Hier doet de kleur niets af of toe aan wie je bent en de vrolijkheid straalt er af.

Iris, Zuidwolde

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 

 UW REACTIES!

De objecten in Beeld en Zinnebeeld lokken over het algemeen veel gevoelens op. Uw reacties op vorige afleveringen vindt u in het archief.