[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 11-04-2002

Geld voor topsport

Door veel mensen wordt geklaagd dat topsporters te veel geld verdienen; en dat de gewone burger indirect door het betalen van belastingen het rijke leven van een elite onderhoudt. Deze zelfde mensen vinden dat vooral de 'breedte-sport' moet worden gesubsidieerd en dat de amateur, zoals u en ik, het meest moet profiteren van gemeenschapsgelden. Bovendien, zo stellen zij, zouden topsporters genoeg hebben aan sponsors uit het bedrijfsleven en lucratieve contracten met de media.

Dit lijkt een redelijk standpunt, maar de werkelijkheid laat zien dat er zelfs te weinig geld naar de topsport gaat. Als het gaat om kwalitatief goede faciliteiten, loopt Nederland achter met andere landen; en moeten zwemmers, volleyballers, basketballers, voetballers, boksers of beoefenaars van atletiek vaak uitwijken naar sportcentra in het buitenland. En dit is eeuwig zonde. Want, de topsporter kan, door zijn aansprekende prestaties, juist bij gewone mensen interesse kweken voor de sport. Dankzij Raymond van Barneveld, bijvoorbeeld, weet iedereen wat 'darten' is en heeft hij veel (jong)volwassenen aangemoedigd om een pijltje te gooien.

Psychologisch gezien wordt te weinig onderkend hoe belangrijk topprestaties zijn voor een stad, een regio of provincie. Geloof mij, mocht voetbalclub FC Groningen dit jaar weer eens degraderen van de eredivisie naar divisie lager, dan zal het algeheel gevoel van zelfvertrouwen van de noordeling een behoorlijke deuk krijgen. En ik kan u verzekeren dat heel veel jongeren dan acuut de zin verliezen om eens lekker een balletje te trappen. Succes in de top, trekt de onderlaag naar boven.

UW REACTIES

Ik denk dat het beter is om minder uit te geven voor de topsport, de bedragen lopen uit de hand. Laat men een soort fonds oprichten waarvan men betaalt. Niet iedereen houd ervan om naar sport te kijken, dus ik vind het onzin om daar aan mee te betalen.

G. Ledel, Huizen

Tja, dat weet ik niet zo goed allemaal hoor. Maar ik ben Groninger en zie de FC als een jojo van ere naar 1 vertrekken. Heeft dat met geld of met mentaliteit te maken? Ik denk zelf het laatste. FC Groningen voelt zich op de één of andere manier te goed voor een mental coach. Heb ooit gelezen dat u hebt aangeboden dat (gratis en voor niets) voor uw rekening te nemen. Waarom gaan ze daar dan niet op in? Nu gaan ze zeer waarschijnlijk degraderen en ja, ik heb ook een zoon, aan een dergelijke club wil je je toch niet verbinden? En zou dat met overheidsgeld anders worden? Geloof ik niet. misschien zou de overheid meer geld willen stoppen in een team dat er echt voor gaat... En ja... de goeden lijden onder de slechten, denk ik.

Iris, Zuidwolde

Alhoewel ik het in beginsel wel eens ben met uw redenering (geld in de sport) vind ik een nuancering wel op zijn plaats, met name voor wat betreft het voetbal. FC Groningen mag dan bijvoorbeeld veel noorderlingen aan het hart gaan, de relatie is er toch een die voornamelijk van een kant komt. De BVO Groningen is een professionele organisatie, gericht op bedrijfswinst en niet gerelateerd aan regio. Er is niets Gronings aan de BVO Groningen, net zomin als de AFC Ajax niets Amsterdams meer is. Daarom durf ik te zeggen dat die deuk waar u het over hebt, wel enigszins zal meevallen. Dat BVO's geld tekort komen ligt absoluut niet aan het feit dat de overheid te weinig in de buidel tast. Trouwens, alles in het leven went, vraag dat maar aan de Hagenaars.

Mike Chirill, Leeuwarden

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Leuk stukje. Wel grappig dat ik in een van de reacties iemand tegenkom die zich een engel noemt, maar die ik persoonlijk als een van de meest egocentrische mensen die ik ken heb ervaren. Zelf doe ik ook altijd belangeloze dingen, en in intermenselijke contacten spreid ik vaak een pijnlijke eerlijkheid ten toon. Dat doe ik omdat ik het altijd veiliger vind als anderen bij mij in de 'schuld' staan dan andersom. Daar is niets engelachtigs aan, dat is gewoon angst om op een egoïst te lijken. Bedankjes of Eerbetoon wijs ik altijd af, waarbij ik dan zelfs nog bang ben om vals bescheiden te lijken. Wat moet het toch fijn zijn om een eerlijke hufter te zijn...

B. van Eerden
Beverwijk


Ik heb darten nooit als een sport gezien maar als een behendigheidsspel. Darten vergt helemaal geen optimale lichamelijke conditie. De meeste darters zijn te dik en drinken flink. Wat ik een sportprestatie vind zijn die jongens die bijv. de Tour de France rijden en marathons lopen. En voor wat betreft de faciliteiten in Nederland: het stikt hier van de voetbalvelden, zwembaden en sporthallen, dus geen gezeur alsjeblieft dat sporters daarvoor het buitenland moeten opzoeken. Echte sporters hebben geen luxe voorzieningen nodig maar gewoon de ruimte (zowel binnen als buiten) waar ze kunnen trainen en zich kunnen ontwikkelen. Kijk maar es waar triatlons worden gehouden, gewoon in de buitenlucht...

Christa Karbet-Tijssen
Diemen


Je moet bedelen tegenwoordig om een beetje geld als je een oorlogsvluchteling wilt helpen, dan laat staan als je een enkeling in de sport of groep sporters, kwalitatief veelbelovend wilt helpen begeleiden, tot ongekende hoogten en hiervoor bij het ministerie van WVC aanklopt en tegen 10 deuren tegelijk op moet botsen. Ongekend frustrerend. De gemiddelde (bemiddelde) bedrijven binnen onze landgrenzen willen liever een wurgcontract om je nek hangen, dan een contract waar ieder er baat bij heeft; zowel de sport, de sporter, de gemeenschap en de bedrijven. We kunnen inderdaad nog heel veel leren van onze USA en EEG buren.

D. van der Aa
Amsterdam

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.