[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 21-03-2002

De mediacratie

Inhoud is niet meer belangrijk. Het enige waar het tegenwoordig nog om gaat is vorm, stijl en uitstraling. En de media met de televisie voorop spelen in deze ontwikkeling een hoofdrol. Wil iemand wat betekenen, dan zal hij zich via de media moeten profileren. En zo kan het verkeren dat Pim Fortuyn in een paar maand tijd een bekende Nederlander wordt. En dat niet alleen: hij wordt alom geprezen vanwege zijn charisma, heldere taal en zelfverzekerde presentatie.

Zo bekeken gaan we (alweer) dezelfde kant op als Amerika. In dat land worden sinds John F. Kennedy nieuwe leiders gekozen op basis van hoe ze overkomen en niet vanwege hun intellectuele bagage of inhoudelijke overtuigingen. Toen in de jaren tachtig Ronald Reagan als ex-acteur aan de macht kwam, lachten wij de Amerikanen uit vanwege hun oppervlakkige goedgelovigheid, Maar, zoals u nu wel zult beseffen zijn we hier in Nederland inmiddels geen haar beter.

En dit betekent dat politiek bedrijven allang geen kwestie is van serieuze ideologie, maar van geŽnsceneerde entertainment. Mensen die over ons gaan beslissen zijn dan geen slimme jongens, maar goed gesponsorde toneelspelers. Ooit werd in de VS de populaire nieuwslezer Walter Cronkite gezien als heuse presidentskandidaat. Wie weet maakt over een tijd in onze mediacratie Harmen Siezen, Erwin Krol of Robert ten Brink een kans om premier te worden.

UW REACTIES

Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Het is gewoon een feit dat onze Pim een probleem op een dusdanige wijze aan de orde stelt en op het goede moment dat de gemiddelde Nederlander er voor open staat. De feiten vertellen ons dat de laatste 10 jaar de autochtone bevolking met een enorm groot percentage gegroeid is, en als dit zo door gaat Nederlands over enkele jaren voor een groot deel uit autochtonen zal bestaan. Het grootste deel is hier inderdaad onrechtmatig, Nederlands wordt gewoonweg gezien als een paradijsje waar iedereen toch wel toegelaten wordt! En dat is wat er de laatste tijd gebeurd. De hard werkende Nederlander moet nu opdraaien voor al die gemaakte kosten in de vorm van bijvoorbeeld uitkeringen. etc. ik vind dat dat best wel wat minder mag en ik denk dat de gemiddelde Nederlander het best wel mee eens is! Dat is ook de reden dat Pim zo hoog in de peilingen staat!! Ik vind dus dat het niet per definitie zo is dat als iemand de publiciteit op zoekt en boven in de peilingen komt te staan dat dat ook daadwerkelijk alleen daar door komt. Ik denk dus dat Pim gewoonweg op het juiste moment zijn mond heeft opengetrokken. De partijen die op dit moment het land besturen hebben er te weinig aan gedaan en dat staat iedereen tegen, ook mij! Ik zeg niet dat hij met de rest van zijn ideeŽn op het goede pad zit, totaal niet zelfs, maar het feit dat hij toch zo hoog in de peilingen naar boven komt geeft dus toch wel iets aan!! Samengevat: Pim heeft gelijk wat betreft het autochtonenbeleid, de rest van zijn beleid berust wat mij betreft op onzin!

René Hazeveld, Zevenaar

Ik ben het met de provocatie eens. Veel mensen hebben behoefte aan meer uitdaging/sensatie zonder daar zelf veel voor te doen. Liever geniet men op afstand van het vuurwerk. Oh en Ah roepen, want het is zo mooi. Tot dat vuurwerk als het dicht in de buurt komt heel gevaarlijk blijkt te zijn. Het borrelt in de maatschappij. Met mondiger worden ontdekken mensen ook steeds meer de relativiteit van allerlei (al dan niet politieke) uitspraken. Er is niet ťťn waarheid. Het is maar wat je er van wilt maken. Er is altijd wel een onderzoek, regel, wet, waarmee je kunt schermen om de zaak in een ander perspectief te zetten. Betutteling van de overheid neemt hand over hand toe. Terwijl maatschappelijk gezien onduidelijk is wat en welke waarden en waarom nu eigenlijk belangrijk zijn. We gunnen ons geen tijd om daar over na te denken. Raken daar mee los van ons zelf en kijken, versuft en uitgeput van onze snelle levensstijl, naar mooie plaatjes. Over het algemeen leven we in een relatief veilig land. Iedereen die wil is voorzien van en in de eerste levensbehoeften. Kennelijk hebben mensen toch behoefte aan spanning en sensatie. Die laten we ons dan graag aanpraten, graag met veel show natuurlijk. Het moet wel spetteren. Fortuyn speelt daar handig op in. Terwijl het huidige kabinet zij eigen successen niet weet te verkopen. De valkuil van het poldermodel en het paarse kabinet. Men kiest voor een iets zonder samenhangend programmaboekje. Eigenlijk kiest men voor de sensationele verwoording van maatschappelijk onzekerheden. Dat men nog niet weet hoe e.e.a. uitgaat pakken is natuurlijk bijzonder spannend en prikkelend. Freud zou er met zijn op angst en seks gebaseerde theorie een fantastische boek over kunnen schrijven.

Raymond Lapre, Enschede

Mag ik even lachen? Alsof George W. Bush "intellectuele bagage" heeft. Die heeft totaal geen charisma of uitstraling. Zijn teksten bedenkt hij niet eens zelf en moet alles ingefluisterd krijgen. En ALS hij zelf wat zegt, zegt hij de verkeerde dingen zoals: "we zullen ze uitroken". Heel zwak en onvolwassen. En hoe komt iedereen er toch bij dat Pim er de laatste maanden pas is en een hype is geworden. Pim is er al jaren, maar niemand volgde hem blijkbaar. Ze kankeren op hem zonder dat ze het fijne er van weten. Ze horen alleen wat ze willen horen en trekken zijn woorden totaal uit hun verband. De ministers gedragen zich erg kinderachtig en maken er een wedstrijd van wie verbaal het sterkst is. Erg flauw. Weer typisch Nederlands. Maar ondertussen haalt hij wel veel zetels dus er iets duidelijk iets mis in dit land. Ik vind Pim een menselijke uitstraling hebben met oog voor de realiteit en praat niet met van die wollige onduidelijke taal zoals die betweters in Den Haag. Dat gezeur dat hij zou discrimineren of Nederland naar de afgrond wil helpen. Op het moment is het juist dieptreurig gesteld in dit land. Alleen in de zomervakantie is het hier fijn want dan zit half Nederland in het buitenland, dan kun je hier weer gewoon zonder file ergens naar toe en dat geeft je een gevoel van ruimte. Je bent gewoon bang om ziek te worden want die wachtlijsten blijven ook maar. 's Avonds alleen op straat durf je ook al niet meer vanwege de criminaliteit en in noodgevallen mag je je belager niet eens neerslaan. Wat een wereld! Pim is econoom en die pakt de zaken efficiŽnter aan. Politici praten er alleen over en houden alleen zichelf aan het werk. Ze vergeten dat de Nederlander met een beetje interesse voor hun land mondiger zijn en niet meer zitten te wachten wat de ministers beter voor "het volk" vinden. Want ze blijken het niet te weten. En de tijd van de 'wijsheid' van de pastoor en de bankdirecteur is ook allang voorbij: (Hou jij ze dom dan hou ik ze arm).Toch?

Christine L., Zaandam

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Ik denk dat wij in ons landje toch niet zo gek zijn als in Amerika wat betreft het kiezen op uiterlijk. Natuurlijk heeft die Pim Fortuyn charisma, maar dat is niet de hoofdzaak wat telt voor zijn aanhang. Hij durft gewoon veel te zeggen wat veel mensen aanspreekt. Maar ik vind het veel praatjes en weinig wol. Hij discrimineert en zijn programma is inhoudelijk matig en soms niet uitvoerbaar. Sommige uitlatingen zijn loze kreten en niet echt onderbouwd. Jammer dat men als een kudde schapen achter zo'n leider aanloopt en niet goed overweegt over de voors en tegens die zo'n aanpak in de toekomst kan brengen.

G. Ledel
Huizen


De hype dat 'het volk' als een kudde schapen wordt afgeschilderd, is al zo oud als het volk zelf volgens mij. Ik vind mensen die de gemakzucht tentoonspreiden om alles wat enigszins afwijkt van het brave, gedogende en oersaaie denken, toe te schrijven aan etiketjes als charisma, helder verwoorden, en hier tevens de implicatie aan verbinden dat er dan verder niet naar de inhoud wordt gekeken en geluisterd, nou niet bepaald degenen die over de intelligentie van 'het volk' zouden moeten oordelen. Met andere woorden: het lijkt wel een spiegel!

Ed Nissink
Groningen


Oh wat erg jouw scenario... Ik hoop dat het nooit zo ver komt hier in Nederland dat mensen puur op hun uiterlijkheden en personality (maar zonder gezond bestuurlijk inzicht) zomaar een belangrijke positie kunnen verwerven in de politiek. Met een leuk "smoeltje" en gladde popularistische praatjes red je het volgens mij echt niet. Misschien is dat wel heel calvinistisch van mij gedacht. Begrijp me goed. Ik hou zeker van een frisse wind, originaliteit en vrolijkheid maar degelijke vakkennis is minstens zo belangrijk denk ik. Ik zeg maar zo: Ieder zijn eigen vak. Het is leuk voor even een paar "clowns op het Binnenhof". Kunnen nog eens lachen om het toch al vaak serieuze Den Haag. Nee wat mij betreft mag bovenstaande groep als "nar" optreden om het volk wat te vermaken, als er op de achtergrond maar stilletjes een aantal vakbekwame mensen het land goed besturen, dan ben ik tevreden.

Lineke van Hoorn
Rijswijk


Ja en? Misschien zijn de door u genoemde nieuwslezers wel net zo competent als het zootje dat nu de baas over ons speelt. jsf? Nog even terugdraaien voor de verkiezingen. Asielzoekerproblematiek nog even oplossen voor de verkiezingen. Wachtlijsten ziekenhuizen? De beuk er in. Opeens kan alles. Ach, heb en ben slechts een simpele geest, maar ben er heilig van overtuigd dat op het moment de strategie: top-down wordt losgelaten en bottum-up wordt ingevoerd een hele scala van problemen tot het verleden gaan behoren.

Vreonica
Amsterdam
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.