[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 28-02-2002

Vrouwelijke krachten

Hoewel ik alle vrouwen steun die geen zin hebben in een maatschappelijke carriŤre en kiezen voor hun gezin, mis ik hen toch in vrijwel alle sectoren van werkend Nederland. Feit is namelijk dat vrouwelijke buschauffeurs prettiger en meer verantwoord rijden, dat vrouwelijke agenten even effectief en met minder agressie overtreders tegemoet treden en dat vrouwelijke artsen, als het om contact met de patiŽnt, dikwijls betere artsen zijn dan al hun mannelijke collega's.

Wat mij de laatste tijd ook opvalt is hoe groot het verschil is tussen vrouwelijke en mannelijke journalisten. Vooral als een man een andere man interviewt, dan gaat het alleen nog maar om wie het verbale gevecht wint. Een vrouwelijke interviewer luistert beter en weet door haar invoelende houding het beoogde verhaal sneller en duidelijker op tafel te krijgen. Bekende interviewers zoals Paul Witteman, Karel de Graaf en Andries Knevel verschuilen zich graag achter het argument dat zij met provocaties meer los krijgen.

Maar, de waarheid is dat zij, met name in het contact met mannen (en die zijn wederom in de meerderheid) domweg bezig zijn om te laten zien dat zij slimmer zijn dan hun gesprekspartners. Zoals altijd zijn vrouwen in elk gezelschap de echte smaakmakers en gedragen mannen zich doorgaans als hersenloze kemphanen. Wat mij betreft mag de emancipatiebeweging van de vrouw weer nieuw leven worden ingeblazen.

UW REACTIES

Een vrouwelijke arts werd als waarnemer geroepen bij mijn levenloos aangetroffen vader, die zes dagen daarvoor was overleden. Zonder enig onderzoek constateerde ze een natuurlijke dood en terwijl ze wist dat ik als nabestaande (in nood!!) elk moment kon arriveren, vertrok ze omdat ze vrij was en liet een mannelijke collega ons haar bevindingen meedelen. Deze arts heb ik aangeklaagd bij het tuchtcollege met als gevolg dat ze een waarschuwing heeft gekregen. Ze werd in de procedure bijgestaan door een advocaat die uw naam draagt (familie?) Sorry, maar met uw stelling dat vrouwelijke artsen beter in het contact met patiŽnten zouden zijn of over meer empathisch vermogen zouden beschikken, ben ik het volstrekt oneens.

Z. Keizer, Leek

I am more familiar with the english language. I still speak dutch and I can write it however, someone in the ivory tower may think it is primitive, I have two friend female doctors (of course I have other friends) these women are fantastic doctors and thorough. I have seen female busdrivers work. excellent. However,many school busses are driven by women. These busses pick up children from outlying areas take them to school. These female drivers are the worst.They drive like maniacs.What I am trying to say is: let,s not compare.

Cor Godri, Winnipeg

'Zoals altijd zijn vrouwen in elk gezelschap de echte smaakmakers en gedragen mannen zich doorgaans als hersenloze kemphanen.' Ik vind dit soort redeneringen echt niet kunnen! Dit neigt weer naar het in hokjes plaatsen van seksen en types. Natuurlijk zijn er globaal kenmerken van een sekse (genetisch), toch zou ik dit opvatten als slechts een domein wat uiterst variabel is door de gevormde persoonlijkheid. Ik geloof dat vrouwen misschien statistisch gezien meer de 'smaakmakers' zijn dan mannen, toch zou ik het niet als een gegeven zien. Overigens is zelfs de term 'smaakmakers' geen vast gegeven, aangezien het gerelateerd is aan de norm vd. maatschappij welke een variabele is (er bestaat ook nog zoiets als een individuele norm...)

Alexander Logemann, Achterveld

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Ik vind dat ieder mens individueel zijn eigen voors en tegens heeft en men niet moet denken in mannelijk of vrouwelijk. Gelijke rechten en respect hebben voor elkaar. Niets geen emancipatie, dit veroorzaakt dat men zich afzet tegen mannen en dat is niet goed voor de relatie. Maar wel goed overleggen met elkaar voor gelijkwaardige verhoudingen. Dit houdt in dat men open en eerlijk naar elkaar toe is en luistert naar elkaars wensen. Je gevoel uiten door b.v te zeggen: Ik vind of ik denk of ik zou graag. Dit zijn goede openingsgesprekken voor goede communicatie. Maar niet de gebiedende wijs zoals: Je moet of hou op. Dit klinkt dwingend en kan tot irritatie leiden en de communicatie storen in gelijke verhoudingen.

G. Ledel
HuizenVrouwenemancipatie weer nieuw leven inblazen??? Dan mag u het goede voorbeeld geven, want volgens mij wil geen enkele vrouw een smaakmakertje worden genoemd. Ik ga ver mee in deze provocatie; maar er zijn journalisten die inderdaad ook beter zijn dan hun gesprekspartner. En Paul Witteman? Een journalist en interviewer die zijn zaken uitermate goed voorbereid. En om ons wijzer te maken is zijn vraagstelling scherp, maar nooit beledigend.

Veronica
AmsterdamHet is zo onzinnig te zeggen dat vrouwen over het algemeen zorgzamer zijn, voorzichtiger rijden en betere interviewers zouden zijn. Veel mannen hebben dezelfde kwaliteiten maar worden daar niet om gewaardeerd. Dus de oplossing is niet meer vrouwen in het publieke leven maar andere opvoeding van de kinderen ongeacht het geslacht. Leer je kinderen aan dat sociaal gedrag, emotioneel invoelendheid en zorgzaamheid lovenswaardige karaktertrekken zijn en dan zal blijken dat er net zoveel zorgzame mannen bestaan.

Yvonne
Breda

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.