[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 03-01-2002

Knuppel in het hoenderhok

Hoe sterk staan mensen in hun schoenen? Waar zijn ze heilig van overtuigd? En hoe goed kan iemand zijn visie op het leven, de maatschappij of zichzelf verdedigen? Om deze vragen te beantwoorden hoef je alleen maar de knuppel in het hoenderhok te gooien.

Mensen zijn namelijk prima te testen door zelf een extreem standpunt in te nemen. Zo vertelde een kennis van mij, tijdens een etentje, dat hij van plan was en ernaar uitkeek om bij een bank te gaan werken. Daarop reageerde ik met gespeelde verbazing: "O, ja... nou dat valt me van je tegen; hoe kan je nou diensten verrichten bij een instelling die zijn klanten alleen maar oplichten?" Hij zei niet te bgerijpen wat ik bedoelde waarop ik antwoordde: "Precies, dat bedoel ik nou, je weet kennelijk niet eens voor wie je gaat werken; bij de bank verdienen ze alleen maar aan mensen die er zelf hard voor gewerkt hebben." Zijn daaropvolgende reactie was: "Tja, ik heb me er ook niet echt in verdiept; het was maar een idee... ik ben uitgekeken op mijn baantje bij de gemeente."

Hetzelfde doe ik ook met mijn patiënten. Hoe gemakkelijk komen zij met een 'statement' dat bij nader inzien weinig onderbouwd lijkt. Gisteren nog zei een jonge vrouw: "Alleen is ook maar alleen", waarop ik zei: "Ja, maar wel een stuk goedkoper." Er volgde daarna weinig van haar kant dat mij kon overtuigen dat ze van plan was om met mannen een afspraak te maken. Roept u maar en ik zal u uitdagen om uw ware aard bloot te leggen!

UW REACTIES

VERJAARDAGEN... van mijzelf... die probeer ik al jaren te vieren zoals ik dat wil. Maar men heeft toch de neiging om mij een schuldgevoel aan te praten, dat ik er moet zijn okť... mag dan op een andere dag om mij te feliciteren. Dan gaat men over op we blijven maar even voor een kop koffie. NEE, NEE, ik wil ik niet... stuur een kaart, je mag bellen... het enige slappe excuus dat ik kan verzinnen is te zeggen ik ga misschien weg. Beste meneer Jeffrey wat moet ik doen? En wat het ergste is dit jaar ben ik op een zondag jarig.

Nicolette Franken, Hilversum

Een uitdaging om de ware aard bloot te leggen? Ik ben zeer benieuwd wat je hier mee kunt. "Als je doet wat je zegt dan lieg je niet!"

Christien Fraterman, Enschede

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Psychotherapeuten zijn in mijn ogen overbodig in deze maatschappij. Waarschijnlijk U ook meneer Wijnberg. Jullie geven alleen maar aan uw cliŽnten de bevestiging(en) dat deze wereld waarin we leven onbegrijpelijk, warrig, theater en ziek is. Terwijl de mensen zekerheid, standvastigheid, begrip en warmte nodig hebben en verlangen. Deze allerbelangrijke aspecten van deze wereld waarin we leven kunnen de psychotherapeuten de mensen niet geven, in geen enkele vorm van creativiteit. Het uiteenrafelen van de menselijke ziel brengt de mens alleen nog meer in verwarring en is wederom in mijn ogen een tijdelijke pleister op de wonden.

D. den Aalster
Utrecht


Alles heeft zijn voors en zijn tegens, en het is inderdaad vaak zo dat de mens 1 kant belicht, vaak degene die hem het beste uitkomt en de rest wordt vergeten. De keerzijde kenbaar maken is natuurlijk altijd een goede manier om men er beter over na te laten denken en geen beslissingen te nemen die maar half doordacht zijn. Echter de manier waarop u de vrouw, in het laatste voorbeeld, een tegenargument voor de voeten werpt, nodigt mijn inziens niet uit tot een verdere argumentatie van haar kant. Factor geld compenseert mijn inziens nooit de warmte en liefde die je bij een partner kan vinden. Daarnaast ben ik het ook niet eens met die stelling, in veel gevallen is samenwonen met een partner nog veel goedkoper, kosten samen delen met 2 inkomens is vaak goedkoper dan de kosten die je maakt als je alleen woont!

Gert-Jan Schellingerhout
Leiden
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.