[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 27-12-2001

Een niveautje zakken

Mensen die carrière maken of hun loopbaan ontwikkelen, zoals dat tegenwoordig heet, bewandelen altijd de weg omhoog. Logisch, zult u zeggen: wie kan zichzelf verbeteren als hij naar beneden zou afzakken. Toch is dit verschijnsel allerminst logisch. Erger nog, de meeste carrièrejagers doen zoveel stappen omhoog dat ze uiteindelijk in een vrije val terechtkomen.

Experts noemen dit het 'Peter Principle', oftewel: wie door-promoveert komt uiteindelijk op een niveau dat hij (net) niet aankan. Zeg maar: de eens zo competente loodgieter wordt teamleider van een hele groep loodgieters om uiteindelijk als hoofdaannemer op de bouw alleen maar wartaal uit te slaan. Bekende en succesvolle voetballers die bij topclubs hebben gevoetbald, voelen zich later als trainer vaak te min om te gaan werken bij clubs als Haarlem of BV Veendam. Nee, ze willen 'op niveau' blijven en zijn alleen beschikbaar voor clubs als FC Barcelona of PSV. Invoelbaar is het wel, verstandig dikwijls niet.

Immers, een 'bekende persoonlijkheid' is tussen andere toppers minder opvallend of gezagdragend. Jammer is het bijvoorbeeld dat een club als Volendam een bekende persoonlijkheid als Ronald Koeman niet aan zich kan binden. Beide partijen profiteren omdat ze elkaar zouden opkrikken. Dit is wel gebeurd toen Jacques Wallage werd aangesteld als burgemeester van Groningen. Net voordat hij kon 'doorstomen' als minister van binnenlandse zaken, koos hij toch voor de provinciale politiek en het resultaat is dat ze zich beiden aan elkaar kunnen optrekken. In het land der blinden is één oog koning. En in het land der één-ogigen, scoren twee-ogigen beter.

UW REACTIES

Hoogmoed komt voor de zonde. Hoogvliegers moeten uitkijken voor botsingen in de lucht.(Bergwanden) Hoe hoger hoe harder de klap op de grond. Als ik naar mijn eigen managers kijk dan kan ik alleen maar de vraag stellen wanneer het "instorten" gaat gebeuren. Alle factoren (o.a. communicatie) die ze op de Hogescholen en of universiteiten bijgebracht zijn, zijn in de loop van de tijd bikkelhard naar de goot gekelderd. Het menselijk gezicht dat ze hadden bij hun aanstelling is zo goed als verdwenen. Ik krijg bijna medelijden met ze..

D. de Jong
Utrecht

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Helaas is niets gratis in dit leven meneer Wijnberg. En dan bedoel ik ook alles in dit leven. Alles heeft zijn prijskaartje. (emotionele prijskaart inclusief) Ook de liefde kent zijn prijzen. Werk zoeken, vinden en behouden kent zijn prijzen. Een relatie aangaan kent zijn prijzen ook. Alleen ieder individu moet op zijn of haar eigen manier hieraan invulling geven o.a. de dingen, de acties, de mede-mensen, de levenspartner en het leven leren waarderen en respecteren. Dit als een soort tegengewicht om het werkelijke leven in evenwicht te houden.

D. van der Aa
Utrecht


Ik vind uw columns altijd erg interessant. Maar mijn vraag aan u is. Hoe kan je dan zorgen dat je niet in het "peter principle" terecht komt. Het is leuk dat u het carrière jagen afkraakt, maar met een oplossing om dit goed aan te pakken komt u ook niet. De vraag die dan rest is "wanneer kan je een hoger niveau aan"? Iemand die de universiteit afgerond heeft. Kan die een hoger niveau aan. Of iemand die al 10 jaar naast een manager loopt en zelf manager wil worden? En het loodgieterstukje in uw column. Het is naar mijn mening nooit verstandig om manager, chef of hoe je het ook noemen wil, te worden van een groep collega's waar je al jaren mee werkt. Daar kan je geen respect en feedback bij afdwingen. En als je iets nodig hebt is het dat wel. Ik vind uw point goed maar we moeten wel reëel blijven.... wat is werk zonder nieuwe uitdaging? (Ik ben tevens pas 19 jaar dus ik kan wat tips goed gebruiken...)

Joey Moelands
Nieuwegein
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.