[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 20-12-2001

De wonderbehandeling

Er zijn veel manieren om gezond te leven: geen drugs gebruiken, veel beweging, vers en matig eten, regelmatig dagritme, voldoende slaap, afwisselende activiteiten, conflicten soepel oplossen, veel lachen en lekker vrijen. Het probleem van een gezonde levensstijl is dat er doorgaans veel moeite voor gedaan moet worden.

Gezondheid genieten op een passieve manier is een zeldzaam verschijnsel. Toch heb ik er wat op gevonden. Wie zich ooit tegoed heeft gedaan aan een volledige lichaamsmassage, weet wat ik bedoel. Het enige dat je hoeft te doen is jezelf op een massagetafel hijsen en de masseur regelt de rest. Spieren worden losgeweekt, bloedstromen gestimuleerd en lichaamsspanningen geneutraliseerd. Behalve op fysiek-technisch vlak, is er ook een psychisch-helend effect: door de aanrakingen van de huid ervaart 'de patiënt' zijn eigen lichaam zo intens dat hij zich emotioneel bevestigd voelt in zijn bestaan.

Uit onderzoek van baby's en kinderen is genoegzaam bekend dat zij zich alleen maar gezond kunnen ontwikkkelen wanneer zij in voldoende mate en met liefde worden aangeraakt. Van volwassen mensen nemen we aan dat huid op huid contact niet meer strikt noodzakelijk is; maar, ten onrechte. Ik durf zelfs te beweren dat de huisarts de helft minder afspraken zou hebben als zijn patiënten zich regelmatig lieten masseren. Lichaamsmassage is een wonderbehandeling. En geloof me, ik overdrijf niet. Want, een injectie van pure liefde zonder verplichtingen is precies waar elk mens van opknapt.

UW REACTIES

Beste Jeffrey, Je hebt helemaal gelijk: aanraking is de beste remedie, vooropgesteld dat er het juiste gevoel bij 'geuit' wordt. Immers er kan aangeraakt worden met een goede of ongeÔnteresseerde (of anderszins verkeerde) intentie. En 'Het lichaam liegt niet', vraag maar aan Ted Troost (auteur van voornoemde titel). Nu is het wel zo dat de haptonomie (kennis betreffende tast en gevoel) het op een gegeven moment af laat weten. Op het moment dat een persoon (cliŽnt, patiŽnt) in contact komt met emotionele pijn, zijn er andere therapieŽn, die juist dan inhaken, waar de haptonomie (ik ben een ervaringsdeskundige, zowel als cliŽnt, alsook therapeut) het laat afweten. Ik ben op de hoogte van je confrontatie methode, ikzelf gebruik met (groot) succes Inner Child Care. Vaak is haptonomie een aanzet om tot ICC te komen en patiŽnten/cliŽnten een aanzet te geven om te leren, hoe ze zich zelfstandig cq onafhankelijk kunnen opstellen in de res van hun leven. Gezien het feit dat ik als holistisch osteopaat (de term die ik hier bezig is op zichzelf al en soort pluralis majusteitis of misschien een porte-prisee) zeer frequent met emotionele problemen in aanraking kom, en deze met ICC zeer frequent van replique dien, noopt mij dit verder te verbreiden. Ik hoop dat dit mee helpt. Gaarne bereidt tot verdere toelichting en met de meeste hoogachting, (en vriendelijke groet)

Antoine F. Feliksik
Den Haag

Ik ben het met je eens; een goede lichaamsmassage is een passieve manier van 'gezond doen'. Jouw stelling dat de huisarts het wel eens minder druk zou kunnen krijgen, daar geloof ik ook wel in, alleen lijkt me de helft minder druk wel een beetje te optimistisch.. Dat massage een probaat middel is om je zowel lichamelijk als geestelijk op te peppen staat buiten kijfÖ Zo heb ik dat in een voor mij wat moeilijke periode mogen ondervinden. Jammer vind ik het dat massage vaak nog met erotiek wordt geassocieerd. Dat weerhoudt volgens mij heel veel mensen (ook die het juist nodig hebben) ervan om zich een behandeling te gunnen. Wat zou het toch mooi zijn als iedereen die dat wil in aanmerking kan komen voor een goede lichaamsmassagebehandeling door het bijvoorbeeld standaard door de ziektekostenverzekeraar te laten vergoeden. Zou voor hen uiteindelijk financieel aantrekkelijk zijn De eerste verzekeraar die massage in zijn pakket opneemt kan rekenen op mij als klant. PS. Wat ook een heerlijke passieve manier van 'gezond doen' is de sauna of boven op de dijk de frisse zeelucht opsnuiven...

Lineke van Hoorn
Rijswijk

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Ons drachtig, snelle, armoedig, yuppie leven heeft ons uiteindelijk gedegradeerd tot 'een overblijfsel, uitgezogen' pulp door het leven (de spin). Wie wilt leven moet pijn lijden en incasseren. Helaas. De Romeinen en de Grieken gingen ons al voor met massage. De Chinezen doen het al meer dan duizend jaar en hebben dat min of meer tot nationale sport geprolongeerd in dit huidige leven. Niets nieuws onder de zon dus. Het zou niet misstaan als er bij elke huisarts ook een aparte sauna annex massage ruimte gecreŽerd wordt tgv de inwoners van ons land.

D. de Jong
Utrecht


Helaas blijft het voor velen een utopie en voor velen een soort haat-liefderelatie. In onze Nederlandse maatschappij is het gros meer geÔnteresseerd in snel scoren en dan op bijna alle wereldse, sociale aspecten. Vrouwen, drugs, kinderporno, hebbedingetjes, asociaal gedragÖ dat zijn de veldlinies die hele horden groepen mensen dagelijks alleen in geÔnteresseerd zijn en daarop ook dagelijks strijd leveren. Het woord massage komt bij hen ook voor, maar dan erotische massage, waar diepe lustgevoelens subtiel naar boven gemasseerd worden. Ik ben bang meneer Wijnberg dat het gros meer aandacht heeft in het masseren of de massage van 'uitsteeksels c.q. aanhangsels' van hun medemens haar/zijn lichaam en niet zo zeer tot glorie van de algehele Ziel en lichaam.

D. van der Aa
Utrecht


Helemaal mee eens, de meeste mensen lijden aan contactarmoede, in veel kringen is het dan ook een taboe om elkaar te knuffelen en massages geven aan elkaar is er al helemaal niet bij. En toch is het lichaam de basis van het grote voelen. Het voordeel van een masseur is dat er geen verplichtingen tegenover staan in de vorm van sex, wat in een relatie vaak wel het geval is. Het is genieten om te genieten.

Tiny
Alphen a/d Rijn

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.