[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 22-11-2001

Diepgaand contact

Al jarenlang doe ik een diepgaande studie naar diepgaand contact en mijn voorlopige conclusie is dat het een dubieus verschijnsel is. Ik bedoel, zijn mannen die praten over vrouwen, auto's en voetbal oppervlakkige wezens? En zijn vrouwen die kletsen over hun nieuwe gordijnen, de poepluiers van de kinderen en de slordigheid van hun partners ook onnozel bezig?

Je zou misschien kunnen zeggen dat twee filosofen heel diepgaand over de zin van het leven kunnen debatteren, maar dat zegt ook weer weinig over hun eigen diepste gevoelens. Of je zou kunnen stellen dat twee wetenschappers heel ingewikkeld van gedachten kunnen wisselen over de oneindigheid van het heelal, maar uiteindelijk bestaat hun woordenwisseling ook maar uit koele cijfers en kille theorieën. Een kind dat wegkruipt in de moederschoot komt wellicht in de buurt van wat diepgaand contact betekent, maar is het zoeken van veiligheid niet slechts een dierlijk, instinctieve reactie? Nee, het concept van diepgaand contact is gebaseerd op het idee dat de mens zelf 'diepgaand' van karakter is.

Maar, eerlijk gezegd kan ik nog steeds in de diepte van de menselijk ziel niets ontdekken. Van diepgaand contact spreken mensen altijd wanneer ze net een emotioneel/relationeel probleem geanalyseerd hebben. Dus, als u toch nog iets wilt hebben dat lijkt op diepgaand contact doe dan tegen uw medemens alsof u het ergens moeilijk mee hebt.

UW REACTIES

Onze behoefte aan een diepgaand contact komt uit het minderwaardigheidsgevoel.De meedte menselijke contacten zijn opervlakkig. We willen onszelf bewijzen in een goed gesprek. Heel diep in ons zit niks belangrijks.Welke diepte zoeken we? Geestelijke of lichamelijke? De mannen willen graag een grote penis om zo diep mogelijk in een vrouw te kunnen komen. De vrouwen willen steeds meeer emoties. We geven onze pessimistische geest bloot aan een onbekende in de kroeg.Even later willen we zijn/haar licham bloot zien.Diepgaand contact comt tot zijn uiting allen diep in onszelf.

Marija Tucak
Berlicum

Diepgaand contact hoeft niet hetzelfde als diepzinnig contact te zijn, het gaat erom de ander te herkennen in jezelf en andersom, dat kan heel diepgaand contact geven in je beleving.

Tiny
Nijmegen

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Diepgaand contact beleven velen slechts tussen de lakens en of bij een psycholoog of psychiater. Je ziel en zaligheid blootleggen bij een ander. Andere zogenaamde contacten zijn oppervlakkig of een poging de ander te 'verleiden' of 'te leren kennen'. Een voorspel op een 'intiem moment'. Net als bij de dans Salsa. Bij welke dans heb je de ultieme, legale manier om een vrouw of man fysiek, seksueel te mogen benaderen? Ook DE dans bij uitstek van het voorspel. Hoe diep wil je gaan? Bijna iedereen houdt zijn of haar 'poorten' gesloten voor de buitenwereld. Bang, voorzichtig om diep die andere 'wereld' in te zakken. En geef ze weleens ongelijk!

D. de Jong
Utrecht


Wat diepgaand voor mij betekent? Je durven te geven zoals je bent. Niet wat je denkt dat anderen van je verwachten of zelf vinden hoe je moet zijn. Dat kan dan in verdriet maar ook in vreugde. En wat een ander denkt is zijn/haar probleem. Het is zo jammer dat je zoals u aan het eind zei diepgaand moet overkomen, met een probleem. Dan ben je weer voor die ander bezig, die dan eventueel kan zeggen: "goh wat hebben we een diepgaand gesprek." Met een probleem heb ik altijd het gevoel dat er iets opgelost moet worden... dat er om raad wordt gevraagd. Maar diepgaand kan ook over een mooie/leuke ervaring zijn, wat in een gesprek verder naar voren kan komen. Diepgang is voor mij gewoon wat je denkt en voelt zowel positief als negatief.

Nicolette Franken
Hilversum
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.