[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 15-11-2001

Het goede voorbeeld

Mag een dokter ziek zijn omdat hij te veel gedronken en gerookt heeft? Mogen de panden van een professioneel schoonmaakbedrijf in staat van verval zijn? Is het, volgens u, toegestaan dat de tandarts, glimlachend met een mond vol scheve tanden, zijn patiënten behandelt? En zou u advies aannemen van een beleggingsadviseur die zelf net een vermogen eigen geld verkwanseld heeft?

De meeste mensen blijken onverschillig te zijn tegenover iedereen die zelf een slecht voorbeeld is voor het beroep wat hij uitoefent. Niemand ligt wakker van een timmerman die in zijn eigen huis een voordeur heeft die klemt en piept. Ook zal men niet raar opkijken als de beroepskok thuisgekomen even snel een diepvriespizza in de magnetron doet. Des te grappiger is het om te merken dat je als psycholoog wel moet oppassen hoe je naar buiten treedt.

Onlangs had ik geprobeerd om op slinkse wijze voor te dringen in een rij wachtenden, waarop de man voor mij zich omdraaide en bits zei: "En dat noemt zich nou psycholoog; u moet zich wel houden aan uw eigen adviezen, nietwaar mijnheer Wijnberg?!" En ik heb hem meteen gelijk gegeven. Want, je verliest toch wel behoorlijk aan gezag als je binnenshuis het omgekeerde doet aan wat je buitenshuis predikt. Of mag de directeur van Philips thuis een watje zijn?

UW REACTIES

Ik denk niet dat je het zo kan stellen dat de meeste mensen onverschillig zijn t.o.v. mensen die een slecht voorbeeld geven t.a.v. hun beroep. Wel denk ik dat het heel erg te maken heeft met datgene wat je van de ander verlangt. En dan met name ook het kostenplaatje dat er aan hangt. Voorbeeldje: Je hebt het plan je huis grondig te verbouwen voor pak 'm beet, een ton, In zo'n geval ga je echt wel (naast zijn vakmanschap) op details letten zoals, hoe ziet zijn eigen bedrijf eruit, hoe gaat hij met zijn personeel om, hoe hanteren die de door jou zorgvuldig uitgekozen badkamertegels. Anders ligt het bijvoorbeeld bij iets wat wat minder geld kost. Bijv. de kapper. Het kan mij echt niet schelen als ik door iemand geknipt wordt die een afzichtelijk, schaapachtig kapsel heeft. Als ze mij maar goed knipt. Of dat de moddervette huisarts tegen mij zegt dat ik ietsipietsie aan de zware kant ben en moet afvallen. Tuurlijk je denkt dan wel even, hmm. Kijk eerst eens even naar jezelf. Volg je eigen advies op, maar het weegt niet zo zwaar als er veel geld mee is gemoeid. Een ander belangrijk aspect is volgens mij het soort karakter van het beroep dat je uitoefent. Mensen in de zorg, onderwijs en hulpverlening hebben echt pech wat dat betreft, ze zitten in een zwakke positie omdat het probleem dat je in deze provocatie schetst rechtstreeks te maken met een essentieel onderdeel van hun vak: Gedrag (en het bijsturen daarvan). Dat is het (kwetsbare) product dat ze verkopen. Toch ben ik van mening dat zorg, hulpverleners, onderwijzers er goed aandoen gewoon zichzelf te blijven en dus ook hun 'zwakke' kanten mogen, nee, zelfs moeten tonen. We blijven gelukkig allemaal mens, en menselijk gedrag ook met de zogenaamde tekortkomingen geeft veel gespreksstof en maakt het leven interessant.

Lineke van Hoorn
Rijswijk

Ik denk dat het helemaal niet erg is als je dokter, menselijke tekortkomingen laat zien, hij mag best roken van mij, en verzuchten, ja kind, je zou moeten stoppen met roken, maar mij lukt het ook niet, een kater, laten we hopen dat hij er plezier aan beleefd heb, maar nooit, in geen geval wanneer hij dienst heeft, daarbuiten, mag hij volledig mens zijn, zoals hij dat wil, tja die tandarts met de scheve tanden, hij maakt zeker geen reclame, misschien vindt hij het wel eng, weet je veel, gewoon vragen waarom hij er zelf niets aan doet, lijkt mij, het hoeft zijn eigen functioneren toch niet in de weg te staan, zolang de hulpverleners je maar niet iets opleggen wat ze zelf nalaten, hun eigen zwakheden erkennen, heeft iedereen de vrijheid om zichzelf te zijn, denk ik. Dus, naast psycholoog, gewoon mens zijn, die ook niet altijd alles doet zoals het in de boeken staat, jawel, als je het zelf maar erkent, er is niets zo saai, als mensen zonder tekortkomingen!

Tiny
Nijmegen

In het goede voorbeeld is de stelling dat mensen geen mensen mogen zijn, maar engelen. Jammer maar helaas, zo zit het niet in elkaar. De dokter is ook een mens en mag ziek zijn van de drank, mits het niet de alcoholverslaafde is. De tandarts mag scheve tanden in zijn mond hebben, mits ze niet rot zijn en uit zijn mond stinkt. Erger is de rechter die kinderporno in zijn bezit heeft, die mag zijn beroep niet meer uitoefenen, die is geestesziek

Tiny
Alphen a/d Rijn

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Niet mee eens. Een tandarts hoeft zijn gebit niet verkwanseld te hebben, en een dokter die te veel drink kan net als in een ieder beroep zijn functie niet echt meer uitoefenen. Als hij te veel rookt, de menselijke zwakheden...iedereen weet dat het slecht is daar hoef je geen dokter voor te zijn. Je beschrijft de psychologie van de mens. Gedrag. Een mens met voorbeeld functie wordt door de maatschappij als het ware verplicht gesteld muren om zich heen te bouwen. Hij/zij wordt dus gecreŽerd, en in hoeverre is hij zichzelf. Een duidelijker voorbeeld is van mensen zonder voorbeeld functie die in een dure woonwijk wonen, die zitten letterlijk opgesloten tussen hun eigen muren. En waarom? Ik heb er 3 jaar gewoond, ik heb het aangezien, bestudeerd, om gelachen, niet begrepen en toch weer wel begrepen. Buitenwereld en buitenwereld, gedragen zoals er van je verwacht wordt hoe je je gedraagt? Of denken dat het van je verwacht wordt? Waar is de mens zichzelf verloren of is dat altijd al zo geweest?

Yvonne
Meppel


Natuurlijk is de directeur van Philips thuis wel eens een watje, natuurlijk loopt onze koningin thuis naast de rode loper, natuurlijk vloekt de dominee thuis als hij zich tijdens het timmeren op de duim slaat, natuurlijk, natuurlijk, natuurlijk...! Natuurlijk is niets menselijks ons vreemd, en dat is maar goed ook! Kent u deze trouwens? Een psycholoog komt een winkel binnen vol met wachtende klanten. De verkoper vraagt: "Wie is er aan de beurt"? Psycholoog: "Ik" Waarop de andere mensen kwaad reageren. Antwoord van de psycholoog: "Ik dacht dat jullie allemaal bij elkaar hoorden!"

Christien Fraterman
Enschede


Zolang je een theorie ophangt, wordt verwacht dat je ernaar leeft. Zie je ook in de geloof-business... maar dat je hier ook maar een mens bent mag ineens niet meer. Dan word je afgerekend.

Nicolette Franken
Hilversum


Je moet altijd handelen naar wat je predikt, want daarop word je beoordeelt door mensen. Neem je bijvoorbeeld je buurman, die politieagent is wel serieus als ie zelf gestolen audio-apparatuur in zijn huis heeft? Dat is toch een vreemde situatie?

Semmie
Amsterdam

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.