[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 8-11-2001

Kies exact

Een kennis van mij klaagde onlangs (woensdagmiddag om 13.34 uur) over vrienden van hem die, naar zijn zeggen, op grove manier van hem hadden geprofiteerd. Het verhaal was dat die vrienden zijn auto voor 'eventjes' geleend hadden en vervolgens de hele middag waren weggebleven. Ik lachte om zijn verhaal en zei: "Eigen schuld, dikke bult; had je maar nauwkeuriger moeten zijn in je afspraak." Immers, voor de één is 'eventjes' een half uur en voor de ander misschien wel een maand.

Wie misverstanden wil voorkomen, kan beter even lekker muggesiften. Daar heb ik de laatste tijd - 389 dagen, twee uur en 17 minuten om precies te zijn - veel voordeel bij. Dat 'veel voordeel' is omgerekend precies 73% minder ergernis dan voorheen. Voorbeeldje: komt een nieuwe patiënt met de mededeling dat hij wel een aantal sessies wil afspreken, maar beperkte middelen heeft, waarop ik meteen inspring en vraag: "Hoe beperkt zijn je middelen dan?" Hij antwoordt: "Nou, niet meer dan paar honderd gulden." "Voor tweehonderd gulden kan ik je dan 84 minuten van advies dienen", reken ik snel uit. "Hmm, da's mij te weinig; ik ga dan toch naar het Riagg", is zijn conclusie en ons is beiden een teleurstelling bespaard gebleven.

Ook als mijn vrouw om hulp vraagt (dek je de tafel, schat?), dan kies ik voor exact: Wil je grote borden, kleine borden, wel of geen soeplepels, gewone servetten, papieren servetten etc. etc. Ik geef toe: de meeste mensen (89 % om precies te zijn) raken kriegelig van al die specifieke vragen, maar het is mij de moeite wel waard.

UW REACTIES

Je provocatie, geweldig... een bevestiging die ik nodig had, maar wat ik al wist. angst van grote groepen mensen, die daardoor niet eerlijk zijn, bang voor de gevolgen van schandalen.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Volgens mij reageert een mens alleen zo 'exact' als hij de ander wil laten voelen dat hij het 'verzoek' van de ander liever niet zou inwilligen tenzij er aan zijn eisen wordt voldaan. Als iemand vaak op deze wijze gereageerd dan moet men zich na verloop van tijd niet verbazen dat de kring van familie, vrienden en kennissen ook met 73% gedaald kan zijn! De 27% die dan nog overblijft is waarschijnlijk van hetzelfde hout gesneden, en of die dan zo gezellig zijn...

Christien Fraterman
Enschede


Ik ben het vaak met u eens, maar helaas...ik hoor zeker bij die 89%.

Barbara van Beers
Hilversum


Als je de tafel dekt, kun je mischien even naar de keuken lopen om te kijken wat je vrouw heeft gekookt.

Ron
Berlijn


Dit verklaart waarom ik vaak het gevoel heb dat relaties tussen mensen worden gebouwd op contractbasis.

Desiree
Zaanstrad

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.