[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 18-10-2001

Veiligheidsstaat

De tijd van de verzorgingsstaat is geweest. Na de aanslagen in Amerika is het nu 'veiligheid' wat de klok slaat. Burgers en bestuurders zullen nu naar een veiligheidsstaat streven en zullen woorden als 'geluk' en 'welzijn' vervangen worden door 'bescherming' en 'controle'. Wat mij betreft is dit een positieve ontwikkeling. Want, wat heb je aan een rijk land als je niet eens de rust hebt om ervan te genieten.

Nee, de tijd om gewoon maar te doen waar je zin in hebt, is voorbij en zal leven in vrijheid een nieuwe betekenis krijgen. Iedereen vindt het de normaalste zaak van de wereld dat een voertuig als de auto voorzien is van veiligheidsgordels, bumpers, dikke ramen, schokbrekers, en 'airbags'. Op dezelfde manier zullen we ons moeten beschermen tegen iedereen die het niet zo nauw neemt met de waardigheid van het menselijk leven.

Ik pleit daarom voor een Minister van Veiligheid die zijn agenda meteen kan vullen met de volgende activiteiten: het persoonlijk identiteitsbewijs, meer geld en personeel voor de BVD (Binnenlandse Veiligheids Dienst), strengere controle aan de landsgrenzen, meer video-camera's in de binnensteden, anonieme kliklijnen voor verdachte activiteiten en personen, en strengere straffen voor wetovertreders. Ook stel ik voor dat op scholen cursussen voor omgangsvormen worden ingevoerd om mensen op jonge leeftijd te leren op fatsoenlijke wijze met elkaar te verkeren. Alleen door gezond wantrouwen en waakzaamheid te kweken, krijg je een samenleving die geborgenheid geeft.

UW REACTIES

Een betere bescherming van de burger maakt juist deel uit van een verzorgingsstaat en levert een beter welzijn voor de inwoners, men voelt zich immers veiliger bij een goede bescherming. Dus zeker geen einde van de verzorgingsstaat maar een betere verzorgingsstaat.

Rien van de Kolk
Nunspeet

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Nou ik denk als we op deze wijze gaan leven, dan zijn we heel verkeerd bezig, met voortdurend wantrouwen, maar als je het goed bedenkt, leven we op het moment al zo en het zal nog erger worden en in de wantrouwendheid gaan leven en dit zal uiteindelijk ook weer normaal worden, maar eerlijk is eerlijk. leuk is anders!

Caroline Kapinga
Finsterwolde


Ik ben het eens met het gegeven dat we waakzaam moeten zijn ter verhoging van de veiligheid in onze samenleving. Maar... laten we svp niet vergeten te LEVEN! Nederlanders zijn snel geneigd zich volledig in te zetten voor 'het nieuwe doel' en vervolgens te vergeten dat er nog meer is dan alleen 'het nieuwe doel', waar ook aandacht naar uit moet gaan. Ik geloof dat dat relativeren heet. Dit zou trouwens een mooi nobel doel zijn voor de journalistiek in deze tijden!

Janny van der Vliet
Hoofddorp


Zou het niet kunnen dat wij ons bij die bescherming en controle zeer gelukkig voelen?

Anne v.d. Ven-Reemers
Eindhoven
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.