[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 27-9-2001

Waarheid van Cruijff

Johan Cruijff is niet alleen beroemd om zijn voetballend vermogen, maar ook om zijn simplistisch diepzinnige uitspraken zoals 'elk voordeel heb z'n nadeel' en 'je gaat het pas zien als je het doorhebt'. En hoewel Johan Cruijff ontegenzeggelijk een enorme invloed heeft (gehad) op voetballend Nederland, is het toch merkwaardig hoe weinig trainers en voetballers lering hebben getrokken uit zijn orakels.

Neem bijvoorbeeld zijn uitspraak ' je moet schieten, anders kun je niet scoren'. Hoewel leken en kenners gelijk zouden zeggen 'tja, dat is nogal logisch', is er op de voetbalvelden van deze logica niets te merken. Spelers tikken de bal eindeloos in de rondte en als er al iemand in de buurt van het doel komt, dan sterft de aanval meestal in de zoveelste gegeven voorzet. Niemand schijnt het lef te hebben om te schieten terwijl het maken van doelpunten toch de opzet van het spelletje is. Tegenwoordig kan de gemiddelde Nederlandse profvoetballer niet eens vanaf de penaltystip de bal in het doel trappen.

De enige psychologische verklaring die ik hiervoor kan vinden is dat wij als volk geen echte winnaarsmentaliteit bezitten; het killersinstinct wat nodig is om de tegenstander te overtroeven. Ik weet zeker dat we, met zoveel talent, allang wereldkampioen waren geweest als elke kans om te schieten ook werkelijk was benut. En vooral voor Cruijff moet die wetenschap extra pijnlijk zijn.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Volkomen mee eens! Wij zijn een volk van onderhandelaars (poldermodel) en niet van winnaars. De Nederlander is pas gelukkig als het gelijkspel is en dat vieren we dan als een overwinning. Immers, bij een gelijkspel hebben we niet verloren. Daarom zullen wij nooit een wereldtitel veroveren (uitzonderingen bevestigen de regel).

Henk,
Hoorn
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.