[advertentie]


De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 30-8-2001

Inspirerend werken

Directeuren, managers en andere bazen willen graag dat hun personeel gemotiveerd aan het werk is. Miljoenen guldens worden jaarlijks uitgegeven aan opleuk-cursussen, persoonlijke effectiviteits-trainingen en workshops met titels als 'zelfsturende teams', 'creatief leiderschap' en 'emotioneel intelligent onderhandelen'.

Maar, éénmaal terug op de werkvloer is vaak weinig meer te ontdekken van al die inspiratie die de cursisten buitenshuis hebben opgedaan. En dat is geen wonder als je bedenkt dat er op de werkvloer zelf weinig spannends te beleven valt: een aantal zalen vol bureaus; in de gang ergens de toiletten en een lange wand waar de koffieapparaten staan opgesteld. Sommige weldenkende instellingen hebben weleens wat kunst aan de muur hangen, maar daar houdt het dan ook mee op.

Een veel goedkopere en effectievere methode om werknemers te inspireren is om aparte kamers in te richten waar zij zich even kunnen uitleven: een sportkamer waar je kunt biljarten, pingpongen of tafeltennisen; een muziekkamer waar je kunt luisteren, swingen of zelf achter een drumstel kunt plaatsnemen; een computerkamer waar je kunt emailen en internetten; en een speelkamer waar je kunt flipperen, sjoelen, kaarten of treintjes kunt laten rijden. Helemaal fantastisch zou het zijn als er een apart podium wordt ingericht voor het opvoeren van toneelstukjes, debateerwedstrijden of stand-up-comedianacts.

Mijn eigen meest creatieve ideeën krijg ik altijd als ik in bad lig. Maar, of zelfs de meest vooruitstrevende directeur het lef heeft om collectieve badkamers op zijn afdeling te laten bouwen, waag ik te betwijfelen.

UW REACTIES

Ten eerste informeren de directeuren nooit naar de cursus en ten tweede zijn de meesten didactoriaal ingesteld. Moet ik nog meer uitleggen?

Angela Flores
Amsterdam

Wat een leuk artikel over kantoormensen die na de cursus toch weer de lust verliezen. Tja, ik heb wel een ideetje dat NIET EENS ZO VEEL GELD KOST... men moet wel even overleggen met elkaar zodat ieder weet wat de bedoeling is. Alle medewerkers krijgen een leuke naamkaart en op de achterkant staat een nummer, op de dag dat men zich als een nummer voelt, door b.v. iemand op kantoor, niet omdat je man of vrouw of vriendin de melk liet overkoken en geen suiker in je ochtendbakkie koffie deed, draait men zijn of haar kaartje om. Mensen durven niet altijd de mond open te doen zeker niet als ze wat in de knel zitten, maar een zwiep met de hand en je boodschap is de wereld in.

Winnie de Boer
Te Kuiti (New Zealand)

Nou zeg, misschien bestaan er in Nederland niet van die bazen, maar hier dus echt wel. Neem bijvoorbeeld mijzelf: Iedereen kan in mijn bedrijf zo laat beginnen als hij of zij maar wil. Laat in de middag beginnen en tot diep in de nacht doorwerken? Geen probleem: er zijn voldoende comfortabele kamers waar je daarna lekker uit kunt rusten. Het zwembad is 24 uur per dag open voor een verfrissende duik en ter ontspanning staan er drie schatten van honden klaar (en 1 poes) die altijd in zijn voor een leuk spelletje: verstoppertje, balletje gooien, dingetje zoeken (de poes niet altijd, overigens). De computers en het netwerk zijn zo snel dat er altijd volop computerspelletjes gespeeld kunnen worden en er kan ook dag en nacht op het web gesurfd worden. In de keuken staat een grote koelkast waarin altijd allerlei lekkere dingen te vinden zijn: men pakt maar waar men zin in heeft en wanneer men maar wil. Een dagje geen zin om te werken? Niks ziekmelden, gewoon lekker ontspannen op het strand (sunscreen is van de zaak, net als handdoeken, koeltassen en picknickmandjes en er staat altijd wel een auto die je kan gebruiken) of je gaat duiken en voel je je daarna opgeknapt, nou, dan ben je altijd welkom om nog een paar uurtjes te komen werken. Weekends bestaan niet: je neemt vrij op het moment dat het jou uitkomt. Het enige regiem is: je moet je eigen salaris verdienen dus moet je werk af zijn op de deadlines, die je trouwens zelf mag stellen. Ben ik een ideale baas of niet?

Carmen de Witt
Willemstad, Curacao

Inspirerend werken, leuk bedacht, maar het is met alles, geef ze een hand en ze nemen je hele arm, waarom niet gewoon werken voor je geld, geen zin, ook geen bijstand of ww, we hebben zo veel vrij tegenwoordig, de stress komt niet altijd van het werk, te veel schulden voor mooie auto's of huizen en ga maar door. Dat nekt een mens, niet dat werk! Als je het tenminste leuk vindt, zoek anders naar wat beters, men zal zien dat helpt en niet alles willen hebben wat de buurman heeft.

Scot
Rijswijk

Wat een geweldig idee, Jeffrey. Af en toe een inspirerend bad nemen op het werk... met wat heerlijk geurend badolie en iemand die je rug inzeept, kaarsjes branden op de rand van het bad... Mmmm... ja... Ik ga het maandag gelijk voorstellen aan mijn leidinggevende... Gelukkig werk ik in de gezondheidzorg en daar is zoiets makkelijk te realiseren toch? Ieder verpleeg-, verzorgings- of ziekenhuis beschikt gelukkig tegenwoordig over baden... Nee, even alle gekheid op een stokje. Dat badidee van jou is creatief en grappig. Maar ik ben het helemaal met je eens, een vorm van ontspanning zou zeer welkom zijn op de werkvloer... (ook voor een beter werkresultaat). Zelf paste ik die ontspanningsmomenten al eens toe, ook wel een beetje uit nood geboren moet ik eerlijk zeggen. Wij hadden op de werkplek geen eigen kantine/rustruimte waar je in je pauze evn tot jezelf kon komen. Heel vervelend, echt rustig ontspannen kon je dus niet. Wel beschikten we over een gymzaal (eigenlijk voor cliënten). Met een paar collega's hebben we deze ruimte benut om tijdens de lunchpauze te gaan tafeltennissen. Dat was perfect, naast dat we onze frustraties van de dag konden wegslaan, hadden we veel lol en deden weer energie op voor de middag... (gevaar was wel dat we weleens de tijd vergaten... een half uur is zo om..) Er zijn trouwens tegenwoordig ook handige fysiotherapeuten en of masseurs die handig inspelen op datgene wat jij hier beschrijft, zij gaan langs bedrijven en instellingen om de werkgevers te verwennen met een korte (ong 15 min. durende) stoelmassage... De werkgever waar ik nu bij werk liet ons hiermee kennismaken op een zeer originele manier, namelijk tijdens een groots personeelsfeest... Ik moet zeggen, mijn ervaring hiermee is zeer positief, na die 15 minuten kun je er weer tegenaan!!! Het komt denk ik heel dicht bij jouw fantastische 'bad-idee'. Ik denk dat er op dat gebied een markt gaat groeien die toekomst heeft.

Lineke van Hoorn
Rijswijk

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Jaja, de werkgever doet van alles om zijn/haar personeel gemotiveerd te houden, ook in het bedrijf waar ik werk worden cursussen voor PC en dergelijke aangeboden, omdat er zogenaamd vraag naar is, het programmapakket dat de werknemers hier gebruiken is echter zo beperkt dat ik nu al weet dat niemand er iets mee op zal schieten om een dergelijke cursus te volgen. In Amerika is het al láng 'hot' om tijdens de lunch ook nog even te sporten en zo... Ik heb zelf een andere adequate methode om scherp te blijven, als ik zit te dommelen achter mijn PC vertrek ik stilletjes naar het toilet om daar even te masturberen... klinkt misschien pervers maar het hélpt écht, ik kan het iedere man aanraden, je voelt je weer ontspannen en je kan dus weer fris aan het werk! Oversekst? Welnee, ik noem dat gezond, ik doe het voor mijn baas!

Karel J. Beukenoot
Gouda


Laten we weer eens 'gewoon werken'. Die joga... kappers... stille hoek... etc... hebben we allemaal geprobeerd. Gezellig chatten onder het werk, (wat niets met het werk te maken heeft), wordt toch al gedaan, dus daar hoef je geen aparte ruimte voor te creëren. Ik word gek van al die cursussen die handen vol geld kosten, om jezelf eens te leren kennen, hoe je zou moeten funtioneren op de werkvloer. Aan de ene kant willen we baasje spelen en tegelijkertijd willen we het zgn. zwaar hebben. Dan creëer je iets bij jezelf van: 'de wereld is tegen mij.' Als het niet lukt. Laten we gewoon weer terug naar het niet zeuren en gewoon werken. Het voordeel wat je dan wel mag hebben is dat als je het niet leuk vindt, dan stap je op en zoek je wat anders.

Nicolette Franken
Hilversum


Help, ik weet het verschil niet tussen pingpongen en tafeltennissen. Van biljart hou ik al helemaal niet en als ik al in de trein heb gezeten wil ik er echt niet ook nog mee spelen. Lieve werkgever, als jij me serieus neemt, mag ik dan alsjeblieft gewoon werken?

Martens
Brunssum


Beste psycholoog Wijnberg: heb net een 'gemotiveerde cursus' van het werk gevolgd. Effectief communiceren. Het was echt een nachtmerrie. Zevenduizend gulden hebben ze ervoor betaald. De bazen dan. Moest ook pizza eten voor de lunch. meningen geven over collega's die geen moer doen enzovoort. hebben die firma's te veel geld of zo?

Otje Wijnberg
Midl


Wat zou u een geweldige baas zijn! Vraag me trouwens wel af wat de contactpersoon ongewenste intimiteiten van uw badkamer-idee vindt. Ben er ook van overtuigd dat alle teambuildingcursussen geen 'fuck' (excuser le mot) bijdragen aan de sfeer op de werkvloer. Een goed advies aan alle bazen en chefjes in Nederland: HET IS DE TOON DIE DE MUZIEK MAAKT!

Christien Fraterman
Enschede

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.