[advertentie]


De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 23-8-2001

Slechte timing

Stamppot boerenkool smaakt het lekkerst in de wintertijd en een frisse salade valt extra goed als het zomer is. Idealen en ambitie komen meestal het sterkst opzetten als mensen jong zijn en het verlangen naar rust en regelmaat wordt heviger naarmate we ouder worden. Het komen en gaan van de seizoenen gaat in de natuur als vanzelf; en alles heeft zijn eigen tijd en plaats.

Maar, de mens heeft zoveel bewegingsvrijheid gekregen dat hij zich daar niets van aan hoeft te trekken. Hij werkt 's nachts als hij moet slapen en gaat rentenieren als hij nog zijn hele leven voor zich heeft. Geen wonder dat hij, door al dat geknoei met de tijd, geestelijk van slag raakt. Zo is bij vrouwen vaak de verwarring groot wanneer zij in hun eerste serieuze verhouding gelijk de 'goede' man te pakken hebben: zo'n man die betrouwbaar en toegwijd is. De natuurlijke orde der dingen schrijft voor dat je als vrouw in ontwikkeling eerst een paar foute mannen moet tegenkomen om pas later voor die lieverd te kunnen settelen.

Slechte timing veroorzaakt dan op termijn de onweerstaanbare jeuk om los te komen uit de beknelling van te veel verantwoordelijkheden. Hoe egoïstisch het ook voelt, de drang blijft naar het terugpakken van het eigen leven. En zo kunnen zelfs de beste relaties stuk gaan omdat de tijd niet rijp is.

UW REACTIES

Vaak is het zo dat de mens zich aanpast aan de omgeving waarin hij of zij zich bevindt. Mijn beleving is dat mijn ambities steeds sterker worden door wat ik meemaak. De rust en regelmaat was vroeger veel sterker dan nu. Niets plannen, gewoon zien waar je de volgende dag zin in hebt. Door regelmaat word ik onrustig. 'Het strijden voor geluk' en 'Geef nooit op' is mijn ambitie. Vaak wordt door tegenstrijd het strijden verzwakt maar het nooit opgeven is wat het sterker maakt.

Nicole Babei
Deventer

Of dit alleen voor vrouwen geldt weet ik niet. Mijn stelling is altijd geweest: pas eerst diverse schoenen aan voordat je een paar koopt. Het nadeel van deze tijd vind ik wel, dat het niet bij passen blijft maar dat er op die schoenen gelopen wordt, en daarna worden ingeruild.

Nicolette Franken
Hilversum

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

De tijd kan niet rijp zijn of de partner heeft te veel slechte ervaringen gehad zodat die 'goeierd' gewoon geen kans maakt... Omdat er wantrouwen bestaat waaruit de gedachte "dit is te mooi om waar te zijn" voortkomt. Dat de tijd niet rijp is voor twee mensen die voor elkaar geschapen zijn en elkaar als eerste serieuze partner ontmoeten (wie is dat tegenwoordig nog?) is echt zo gek niet. En ondanks mijn twijfel bestaan die mensen nog steeds als ik zo om me heen kijk. Provocerend als je probeert te zijn, vind ik het een beetje simplistisch om te stellen dat "de natuurlijke orde der dingen voorschrijft dat je als vrouw in ontwikkeling eerst een paar foute mannen moet tegenkomen om pas later met die lieverd te kunnen settelen." Een slimme meid kiest eieren voor haar geld en laat die lieverd echt niet lopen. Of ben ik nu een beetje simplistisch bezig ?

Jurgen Zijderveld
Milaan


Als u er zo zeker van bent dat timing zo belangrijk is voor het settelen in een relatie heeft u me eindelijk d reden aangegeven waarom mijn vorige relaties mislukten. Want aan de liefde voor elkaar lag het niet. Ik beken dat ik in deze relaties me nogal bekneld voelde, die harmonie, die zekerheid had ik waarschijnlijk op dat moment niet nodig. Maar de oprechte liefde voor elkaar maakte dat de relatie jren duurde voordat we de knoop doorhakten om uit elkaar te gaan. Ik was bang dat ik niet alleen kon zijn... Onterecht, met name de drie maanden na het breken met mijn vriendin waren de gelukkigste van mijn leven (let wl, als vrijgezel dus). Ik voelde me vrij van alle 'regels' die in een relatie zogenaamd gangbaar zijn. ik woon weer samen (met een ander natuurlijk) maar heb echt eerst mijn wilde haren moeten verliezen. Deze keer is de timing goed; niet slecht op mijn 33ste!

Karel Kruisverhoor
Breukelen
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.