[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 16-8-2001

Opgeruimd staat netjes

Dikwijls komen patiënten bij mij op het spreekuur met de klacht dat ze zo verward zijn en behoefte hebben om alles weer op een rijtje te krijgen. Zonder aarzelen vraag ik dan meteen hoe hun woning erbij staat. De verwarring neemt, bij een dergelijke vraag, meestal toe waarop ik dan ga uitleggen hoe belangrijk het is om het van buiten op orde te hebben, wil het van binnen ook een beetje overzichtelijk voelen.

De verwarde patient - als hij dat kan in al zijn verwarring - moet vaak toegeven dat de boekehouding een zooitje is, ongelezen tijdschriften en boeken door het hele huis verspreid liggen, de spaghettisaus aan het plafond van de keuken kleeft en zijn kleren uit de kast vallen als de deur wordt geopend. Soms heb ik geluk en staat de auto van de chaotische patiënt ook voor de deur geparkeerd. Onmiddellijk ga ik dan samen met hem op inspectie uit. Negen van de tien keren is het van hetzelfde laken een pak: volle asbakken, lege flessen op de achterbank, kapotte zonnebrillen op de grond en ramen zo vies dat het een wonder is dat de chauffeur nog niemand heeft aangereden.

Meer dan in andere landen maakt de Nederlander van zijn eigen leefomgeving een trieste puinhoop en wie het aandurft om een tweedehands huis te kopen, moet altijd van de zuchtende makelaar horen: "Tja, dat achterstallig onderhoud, daar moet u gewoon doorheen kijken." Mocht u de laatste tijd ook last hebben van emotionele verwarring, haal dan eerst de spinnenwebben van uw spullen af. De kans is groot dat u dan niet meer in uw ziel hoeft te peuteren.

UW REACTIES

De vraag is waar begint het mee! Als het opruimen en netjes houden van je directe omgeving bepalend zijn voor jouw geestelijke gesteldheid, dan zijn problemen snel opgelost. Als de wil er niet meer is om iets in stand te houden, dan kan jouw omgeving opruimen loei zwaar werk zijn. Asbakken zijn niet te tillen spinragen zitten te hoog en alles staat in de weg met stofzuigen. De moed zakt je nog verder in de schoenen. Het werkt wel maar je wel weer aan de goede kant staan. Volgens mij is er eerst wel iets met je gebeurd, een opmerking van iemand, echtscheiding, eenzaamheid of een sterfgeval. Mijn ervaring is dat je dingen moet gaan maken, creatief in weer zijn of gaan schrijven. Gewoon simpele dingen. Een oude aardewerken bloemenvaas kopot gooien en weer in elkaar lijmen dat brengt weer beetje structuur in het leven. Zo kom je stap voor stap steeds weer een stukje verder en dan kan een beetje hulp van een derde op de achtergrond heel goed werken. Maar je moet het wel zelf doen en doen. Een mens zit vreemd in elkaar soms ben je niet vooruit te branden en soms loop je iemand tegen het lijf, een goed gesprek een glimlach en alles gaat in één keer voor de wind. Binnen acht uur tijd ligt alles er afgelikt bij, je tuin weer netjes, je stoep geveegd en zelfs in de bleek gezet, dat alles in een handomdraai. Niets te zwaar, je merkt het niet eens zo veel energie heb je dan weer.

Evert Banga
Almere

Uw provocatie over het opruimen, is mij uit het hart gegrepen. Toen ik in 1990 ging scheiden, werd alles in der minne geschikt. Totdat het bij mijn ex-echtgenoot ging dagen, dat ik ook een andere vriend zou kunnen krijgen. Hierdoor begonnen jarenlange problemen, waardoor ikzelf al heel snel in een heel diep zwart gat terechtkwam. Op zeker helder moment kwam ik tot de conclusie dat ik mijn de staat van mijn innerlijk heel goed kon aflezen aan de staat van mijn huishouden. Letterlijk telkens opnieuw leren om me heen kijken en opruimen heeft me uiteindelijk geleerd om ook geestelijk om me heen te kijken en te beginnen met het loslaten van dingen waar ik telkens weer tegenop liep. Toch heeft het nog aardig lang geduurd voor ik werkelijk ook wezenlijk door had, dat ik bijvoorbeeld helemaal niet meer zo onder straatvrees leed als ik meende, waar ik pas echt achter kwam, toen ik op een dag helemaal van Leeuwarden naar Hilversum moest reizen, om de hele dag een sollicitatieprocedure voor de politie te doorlopen! Aan het eind van de dag drong het tot me door dat ik me aardig bevrijd voelde en helemaal geen behoefte meer had om de hele dag binnen te blijven zitten. Toen kon ik ook weer eens gaan winkelen, zonder in paniek te raken. Therapie of geen therapie, iedereen moet alles op zijn of haar eigen manier doorlopen, alleen blijft bij mij wel eens het idee hangen, dat je wanneer je er helemaal alleen voor staat, zonder hulp, misschien iets langer blijft hangen in een oud patroon. Hoewel oude patronen op een zeker moment best wel gaan vervelen. Een gevoel van veiligheid en zekerheid zal daaraan wel ten grondslag liggen, vermoed ik. Uw stukjes in de Telegraaf lees ik altijd met plezier, ze zijn fris geschreven en goed begrijpbaar. Dat u er nog maar veel mag maken.

Anna Jonkers
Leeuwarden

Protest: voor mij geldt het omgekeerde, na jaren van verwarring en een schoon en bijna perfecte woning, is mijn hoofd helder en mijn woning wat minder. Maar wat voor mij wel van toepassing is: een verzorgd uiterlijk, komt mijn innerlijk ook ten goede.

Violette
Bussum

Hee makker, je hebt verdorie gelijk. Ruim alle puin rond je heen op en begin met je woning. Als je huis er 'klote bij ligt'', staat je kop er ook vaak klote bij. Enne, we hebben heldere koppies nodig dus: Poetsen jongens! Doe het snel. Voor je het in de gaten hebt is de dag van gisteren '20 jaar geleden'.

Peter Ooms
's-Hertogenbosch

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Het ligt er waarschijnlijk aan in welke mate iemand last heeft van 'in de war zijn'. Sommigen wonen in paleis Soestdijk en worden juist depressief van de smetteloze omgeving, maar het klopt dat als je huis, auto en tuin netjes zijn opgeruimd je jezelf ook bťter voelt en je een beter overzicht hebt... Op je leven, want die verwardheid waar u op doelt, wordt niet veroorzaakt door de rommel thuis, dat zou een andere oorzaak kunnen hebben, is je huisje schoon dan gaat er een lichtje branden en kom je makkelijker tot de kern van je problemen en kunt u als psycholoog de patiŽnt/cliŽnt gerichter hulp bieden, hopelijk in een schone, nette praktijk.

Barend Borrelworst
Vroomshoop


Helemaal mee eens, ik ben ook een rommelig type, maar door steeds weer te werken en volgens een agenda huishoudelijke taken, boodschappen etc. te doen, ben ik toch altijd redelijk georganiseerd. Ook werk ik redelijk vaak met een grafiek, waarin ik de tijden bijhou over een hele week en merk dan dat ik bijvoorbeeld te lang met computer, slapen of wat dan ook bezig ben geweest. Ik heb ook altijd een 'job'-lijst; dan doe ik dagelijks een minder leuke job voor vijf minuten (misschien een tip voor anderen).

Benno Kok
Enschede


Inderdaad 'opgeruimd staat netjes'. De post-moderne mens loopt voortdurend het gevaar overbelast te raken door informatie en dingen. Vooral bij innerlijke onrust, neerslachtingheid en uitputting is een opgeruimde omgeving heilzaam. Praktische oplossingen gaan hand in hand met de verschillende therapieŽn om de innerlijke rust te herstellen. Als 40+'er ben ik me er nu meer van bewust dat 'lichaam' en 'geest' allebei evenveel aandacht nodig hebben, er bestaat geen afbakening tussen beide. In onze 'bevoorechte eerste wereld', schenken we meestal meer aandacht aan onze intellectuele behoeften. Maar onze Piramide van Maslow is wankel omdat het in ons huis een puinhoop is. De drie R's, rust, regelmaat en reinheid zijn ook fundamenteel voor ons volwassenen. Om de serotonine, endorfine en andere 'ines' op een natuurlijke wijze op gang te krijgen of op peil te houden is het voor mij fijn om: A. Minstens één keer in het kwaartaal grote opruiming te houden, maar beter is regelmatig aftand te nemen van dingen, papieren, prullaria. B. Bij schoonmaken en zulke 'daily chores', te beginnen met een beloning (bijv. een bos bloemen en deze te schikken zodat ons habitat weer ademt). C. Van tevoren stellen om minder te verrichten maar met meer aandacht en liefde. Zienderogen keert de balans terug we worden gelukkiger en spontaner. We stoppen te functioneren, we (be)leven. Bedankt voor uw inspirerende woorden.

Magda Zwang
Naarden

 

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.