[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 9-8-2001

Bovenop elkaar zitten

Echtparen die het goed met elkaar menen, horen bovenop elkaar te zitten. Voor vrouwen is het van belang exacte vertrek- en aankomstijden van de man te eisen, netjes opgehangen kleren en een eerlijke verdeling van huishoudelijke taken. Mannen kunnen hun vrouw wel met vriendinnen de hort op laten gaan, maar in geen geval toestaan dat zij met een mannelijke collega vriendschappelijk gaat borrelen.

In en om het huis zal de relatie gedijen door elkaar voortdurend in de gaten houden. Gaat hij voor de buis hangen, verzin dan onmiddellijk een boodschap die hij kan halen of een reparatie die al te lang uitgesteld is. Gaat zij (weer eens te lang) aan de telefoon hangen, zwaai dan wild met je armen of wrijf opzichtig en fanatiek de duim over je middelvinger ten teken dat de kosten de pan uitrijzen. Is hij zo aardig om het eten te koken, kom dan regelmatig de keuken binnen om aandacht te vragen of uitleg te geven over hoe nu werkelijk de tomaten gesneden moeten worden. En is zij weer eens in gesprek met de buren, ga hen dan storen met de mededeling dat de kinderen om hun moeder schreeuwen.

Over kinderen gesproken: neem altijd een tegenovergestelde positie in van je partner. Zegt zij: "Klaartje, ruim je speelgoed eens op", reageer dan meteen met: "Laat dat meisje toch even rustig haar gang gaan." Zegt hij: "Ik heb Bart 25 gulden voor de bioscoop gegeven", merk dan op dat hij op onverantwoorde wijze zijn zoon verwent. Kortom, verlies elkaar nooit uit het oog. En doe dat met veel passie en kritische zin. Want anders gaat het zoals het bekende spreekwoord zegt: 'Uit het oog, uit het hart.'

UW REACTIES

In relatie met anderen: Je moet elkaar kunnen vertrouwen; maar ook dat vertrouwen winnen. Het kost tijd om elkaar dat vertrouwen te geven. En als dat vertrouwen er eenmaal is, is er gelegenheid elkaar ruimte te geven. Opvoeding: Elkaars grenzen kennen houdt ook in dat je niet direct een beslissing van je partner in twijfel trekt. Zeker niet tegenover de kinderen. Als er al een verschil van mening is, moet er ruimte in de relatie zijn om dat rustig met elkaar te bespreken.

John Saelmans
Arnhem

Jullie hebben per ongeluk een provocatief artikel van voor de oorlog geplaatst! Als de auteur de mening is toegedaan dat dit onderwerp in de samenleving gevoelig ligt en veel reacties oproept is de vraag nog maar of hij wel een juist beeld heeft van de samenleving in 2001 of dat hij zich slechts nog die ten tijde van zijn studietijd kan herinneren. Niet bepaald wakker.

Rob van Zon
Delft

Dit mag een provocatie heten, maar... het is slechts de waarheid. Conclusie: er blijven toch nog meer huwelijken in stand dan we mogen verwachten. Misschien zijn we hier wel gewoon aan gewend geraakt. En ik vermoed, meneer Wijnberg, dat het bij u thuis niet anders gesteld is. Maar een kijkje in de keuken van een ander is altijd leuk.

Iris
Zuidwolde

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Zo daar heeft U het helemaal bij het rechte eind. Balans en tegengas worden op een leuke begripvolle lieflijke wijze gebracht met humor. De ondertoon is voor mij belangrijk! Het maakt je dag goed. En maakt dat je van iemand gecharmeerd raakt.

Casy Duin
Katwijk aan Zee


Sinds twee weken woon ik weer samen met een hele lieve meid op wie ik stapeldol ben... Eerdere relaties (één van 6 jaar, daarna één van 4 jaar) liepen stuk doordat we elkaar claimden, verwachtingen van elkaar hadden die je beiden niet waar kan maken, op elkaars lip en op een totaal verschillende golflengte zaten. Dat hou je járen vol, maar het loopt een keer fout. Ik ben het er absoluut niet mee eens dat je 'op elkaar moet zitten', integendeel, je moet elkaar absolute vrijheid gunnen en NIETS van elkaar verwachten dan word je ook niet teleurgesteld en zijn de typische onbenullige ruzies om niks ook niet aan de orde van de dag... Monogaam, vertrouwen en begrip zijn de sleutelwoorden voor een stabiele relatie. Met de opvoeding van kinderen is het ook beter om als ouders op één lijn te zitten, je gaat toch niet discussiëren over wat je kind wel en niet mag waar je kind bij is, lijkt me heel slecht... Daar wordt een kind onzeker van.

Herman Tighelaar
Driebergen


Ik ben bang dat de confrontatie op het moment plaatsvindt dat het gedrag irriteert. Ik zou er persoonlijk nog een schepje bovenop doen. Ik vind het nogal verstikkend dat bovenop elkaar zit-gedrag. Laat ieder in z'n waarde, ben flexibel en leef je af en toe in de wereld van je partner in, praat over de dingen waaraan je je irriteert en hou er een beetje rekening mee.

K. van Asperen
Rotterdam


 

Wat een provocatie! Het lijkt een hatelijke reactie op een klacht van een zich verwaarloosd voelende wederhelft.

B. Smit
Mill

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.