[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 19-7-2001

Spreekbeurt geeft zelfvertrouwen

Natuurlijk, succes in de liefde, werk en relaties kunnen de mens helpen om een gevoel van zelfvertrouwen te ontwikklen. Maar, niets is zo ego-versterkend als een publiekelijk optreden met luid applaus als beloning.

In de vorige eeuw schreef Dale Carnegie het boek 'selfconfidence through public speaking', organiseerde cursussen en werd er wereldberoemd door. Geen wonder, want hij ontdekte als eerste een psychologische toverformule die elk sociaal labiel mens kan doen veranderen in een krachtige persoonlijkheid. Feit is namelijk dat van alle sociale vaardigheden die er bestaan (gesprekken voeren, vergaderingen leiden, producten verkopen, nieuwe klanten werven) het houden van een spreekbeurt de hoogste moeilijkheidsgraad heeft.

Goed beschouwd is dit logisch. In de eerste plaats heeft de spreker honderen kritische kijkers op hem gericht zonder enig 'vat' te hebben op hun reacties. Ten tweede is het de bedoeling dat hij een helder, overzichtelijk, boeiend en (liefst) humoristisch betoog houdt. Bovendien, is de kans op een complete 'afgang' altijd aanwezig. Deze drie ingrediënten zorgen voor een ervaring die, mits vaak geoefend, leidt tot ongekende persoonlijke kracht en uitstraling.

Het zou daarom op elke school verplicht moeten zijn iedere leerling minstens éénmaal per week voor de klas een voordracht te laten houden. Sinds jaar en dag leg ik mijzelf op om voor grote gezelschappen te spreken. En ik kan u verzekeren: de toverformule werkt. Niemand die ik ken kan geloven dat ik ooit een verlegen mannetje was. En ik onderhand ook niet meer.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Ik voel me misschien niet sterk geprovoceerd door de stelling, dat het voor publiek spreken ego-versterkend werkt, MAAR, ik ben het wel oneens met de stelling. Ik ken namelijk veel mensen, die voor hun functie wekelijks voor publiek moeten spreken en die 'toch' weinig ego of zelfvertrouwen (what's in a name) bezitten. Ze worden misschien meer ontwikkeld in het anticiperen op vragen en het verbaal slagvaardig kunnen reageren, maar dat staat naar mijn mening los van het beschikken over zelfvertrouwen. Om even een voorbeeld te geven: artiesten, die plankenvrees hebben. Zijn er niet legio zangers, acteurs en cabaretiers, die voor het optreden nog steeds moeten overgeven, zweten, diarree krijgen en onzeker zijn? Het optreden voor een groot publiek kan juist net de druppel tot overspannenheid betekenen. Voor mensen, die onzeker zijn over hun eigen kunnen, mag het dan weliswaar als prettig worden ervaren als het tien keer 'goed' gaat, maar kunnen 'instorten' op het moment, dat ze één keer geen applaus of andersoortige positieve feedback krijgen. Dat neemt niet weg, dat ik het positief voor u vind dat het in uw geval egoversterkend werkt. Kortom, de inhoud van de stelling vind ik weliswaar weinig provocerend, maar de neiging tot generaliseren vind ik wel provocerend. Als deze stelling zou kloppen zou iedereeen met een verlegen inborst naar het podium verwezen kunnen worden en dan zou een cursus presentatietechnieken voldoen. "Oh, u bent onzeker, verlegen en beschikt over weinig zelfvertrouwen; gaat u maar eens een presentatie houden." Lijkt me helemaal funest als dat tegen een vrouw gezegd wordt, want hoe moet zij - zonder humor - de lachers op haar hand krijgen?.

Els
Den Haag




UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.