[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 28-6-2001

Vrouwen zonder humor

Is het u wel eens opgevallen dat het altijd mannen zijn die de moppen tappen? Op de planken proberen vrouwen zoals Martine Bijl, Sanne Wallis de Vries of Tineke Schouten het publiek aan het lachen te krijgen. En ze zijn zeker niet zonder succes. Maar, het zijn namen als Kan, Hermans, Sonneveld, van 't Hek, Visscher of Finkers die met de grootste eer strijken.

Psychologisch is het nogal logisch. Want, om grappig te zijn moet je de kunst verstaan om ongenuanceerd te denken en daar zijn de vrouwelijke hersens nu eenmaal ongeschikt voor. Een komisch effect sorteer je ook alleen als je, zoals Adriaan van Dis het noemt, een grondstoffelijke botheid hebt. En ook die eigenschap is in strijd met de vrouwelijke natuur.

Bovendien hebben vrouwen een groter verantwoordelijksgevoel dan mannen. En daar word je vanzelf heel ernstig van. Dat vrouwen doorgaans serieuzer in het leven staan dan mannen, betekent niet dat zij het lachen hebben verleerd; een stelling die door de statistieken wordt bevestigd. Want wie zich doodlacht, leeft het langst, en dat zijn nog altijd de vrouwen.

UW REACTIES

Dit is wel een hele fraaie provocatie! Als vrouw ben ik het er uiteraard niet mee eens. Vrouwen hebben wel degelijk humor, maar op een andere manier. Ik was laatst bij mijn dochter en wij liggen regelmatig slap van het lachen om bepaalde situaties. Nu moet ik wel zeggen dat mannen in diezelfde situatie de schouders zouden ophalen en het zouden betitelen als flauwe humor. Andersom maakt mijn man grappen waar ik niets aan vind! Conclusie: zowel mannen als vrouwen hebben humor, het wordt alleen anders beleefd.

Margot van Collenburg
Hellevoetsluis

Ik ben het wel een beetje met je eens, ik lach zelf ook het hardst met mannen. Vrouwenhumor is vaak zo onschuldig... daar zit niet altijd evenveel pit in. Dit is natuurlijk wel een kwestie van smaak. Als vrouw zijnde steek ik ook graag iemand liever een hart onder de riem dan een mes onder water. Maar juist in deze tijd is een beetje cynisme af en toe een enorme troost, doordat een onderwerp lichter wordt. Ik ben zelfs wel eens teruggefloten door vrouwen en mannen om mijn ongecensureerde en misschien wel perverse humor (pervers = omgedraaid). Men vroeg dan wat ik daarmee insinueerde. Daar zit voor mij nog de meeste plezier in, als men zich geprovoceerd voelt. Dat is nou ook precies de reden dat ik deze column lees.

Nicole Voots
Mechelen

Misschien is vrouwenhumor 'n beetje te moeilijk voor mannen?

B. Smit

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Vrouwen geen gevoel voor humor? Nou zeg, Jeffrey! Dat ben ik helemaal niet met je eens! Vrouwen kunnen niet ongenuanceerd denken? Beetje kort door de bocht, vind je ook niet (maar ja volgens je eigen uitspraak, typisch mannelijk)? Soms vind ik het heerlijk om eens lekker 'bot' en ongenuanceerd uit de hoek te komen. Vooral op mijn werk naar de cliënten toe doe ik rare idiote (zwart/wit) voorstellen (daarvoor heb ik echter geen flauwe moppen nodig). De cliënten lachen om mijn uitspraken, ze weten dat ik het niet echt meen. Misschien juist wel omdat veel van mijn vrouwelijke collega's dat minder doen t.o.v. de mannelijke collega's en het dus eerder verwachten van de mannen. Dat mannen vaker wat 'botter' uit de hoek komen en daarmee de lachers op de hand krijgen, daarin moet ik je dus (helaas) gelijk geven maar of dat nu met humor te maken heeft... Ik denk het niet. Gelukkig heeft humor een brede invulling en is het voor ieder een kwestie van persoonlijke voorkeur. 't Is maar net wat je leuk vindt en dat heeft m.i. niets te maken met het feit of je vrouw of man bent... PS Dat ik reageer op jouw provocatie is geen uiting van gebrek aan ongenuanceerdheid. Nee, ik kan er juist smakelijk om lachen en dat vraagt om een reactie van mijn kant!

Lineke van Hoorn
Rijswijk


Wat een ongeloofelijke bullshit! En dat is een hele botte ongenuanceerde reactie :-) Mannen kunnen de vrouwelijke botheid niet handelen, dat is een heel ander verhaal... ooeehh, wat zegt ze nu... *shock.

Sia
Amstelveen

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.