[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 7-6-2001

Topsport te serieus

Kijkend naar een samenvatting van een voetbalwedstrijd, zie ik doelman Ronald Waterreus van PSV breeduit glimlachen als zijn verdediging met meer geluk dan wijsheid een aanval van FC Utrecht weet af te weren. De keeper kan het zich veroorloven om plezier te hebben, want zijn ploeg staat inmiddels met 4-0 voor.

Op dat moment realiseer ik me hoe weinig er überhaupt wordt gelachen door topsporters. Neem het professionele tennis: onze eigen Richard Krajicek kijkt meestal alsof hij na afloop van de wedstrijd naar een begrafenis moet; en een tennisster als Koernikova mag dan wel mooi zijn, maar als zij speelt dan kijkt ze alsof ze bezig is om haar belastingformulier in te vullen. En zo wordt iedere wedstrijd voor toeschouwers een langdradige, saaie en zware bevalling.

Goed, even is daar die bevrijdende lach van de overwinnaar, maar dat is niet voldoende tegenover al dat gekreun, gepeins, gespuug, gevloek en geknor tijdens het spel. Natuurlijk begrijp ik ook wel dat er veel (financiële) belangen op het spel staan. Maar, juist daarom zou het voor al die grootverdieners verplicht moeten zijn om het plezier wat zij beweren te hebben in hun sport ook daadwerkelijk uit te stralen. Als betaalde acteurs moet dat toch een fluitje van een cent zijn.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Bedrijven we niet allemaal topsport? Dagelijks moeten we hard werken voor ons geld en de ene dag gaat het je makkelijker af dan de andere. De ogen weerspiegelen je gemoedstoestand. Als je serieus met iets bezig bent, zal de lach ontbreken. Als het serieuze gedeelte is afgesloten, is er tijd voor de bevrijdende lach. Dus laat ze lekker serieus met 'hun werk' bezig zijn en gun ze de bevrijdende lach van de overwinning. In mijn ogen zijn het acteurs als ze de clown uithangen, terwijl ze met een bloedserieuze zaak bezig zijn. Ook topsport is veel trainen en hard werken. Dat heeft met geld niets te maken.

Iris
Zuidwolde


Er wordt zeker te weinig gelachen in de topsport. Hoe kan het ook anders als het om miljoenen gaat. Toen er nog niet zulke enorme bedragen werden betaald voor de sporter was het leuker om naar te kijken. Geld maakt niet vrolijker, maar ook niet sportiever blijkbaar.

Nella
Lelystad
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.