[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 10-5-2001

Iedereen is verslaafd

Het woord 'verslaving' roept meteen beelden op van verloederde heroïne-junks, wegterende rokers, zielige drankorgels of overspannen workoholics. En toegegeven, sommige verslavingen zijn zelvernietigend, levensverkortend en milieuvervuilend.

Maar, een beetje mens is altijd wel ergens aan verslaafd. Is het niet zijn hond, dan is het wel zijn postzegelverzameling. En is het niet het onderweg zijn, dan is het wel zijn luie stoel. Persoonlijk ben ik nogal gevoelig voor verslaving. Zonder mijn vrouw, kinderen en computer voel ik mij als een hardloper zonder benen. En een leven zonder muziek kan ik me al helemaal niet voorstellen. Ook ben ik verslaafd aan lekker eten, flirten met onbekende mensen en FC Groningen. Dit laatste tot enig ongenoegen van mijn partner die bij de thuiswedstrijden op zondagmiddag er altijd alleen op uit moet trekken.

Zo is het voor mij soms moeilijk om te kiezen aan welke verslaving ik mij overgeef; alsof je met een verslaving wat te kiezen hebt.Hoe dan ook, de leukste verslaving is aan het leven zelf. Want, het idee dat er ooit een eind aan komt, vervult mij met afschuw.

UW REACTIES

In deze provocatie zie ik geen provocatie. Wel het relativeren van wat je onder verslaving kunt verstaan. In een weekblad las ik een artikel over dat men nog aan het onderzoeken was wat internetverslaving nu precies zou inhouden. Zijn we niet een heel klein beetje aan het doordraven? Wij hebben een prachtige boom in de tuin staan waar ik uren naar kan kijken, want in die boom leven weer vogels die daar hun nestje hebben gebouwd. De wind speelt met de bladeren en daardoor krijgt de boom steeds weer een andere kleur. Verslaving? Nee, genieten. En genieten van heel veel moois is nog niet verslaafd zijn. Zo geniet ik van mijn gezin, vrienden, werk en hobby's. En God verhoede dat echte verslaving zal optreden, want ik heb intens medelijden met iedereen die dwangmatig verslaafd is aan wat dan ook. Verslaafd aan het leven vertaal ik liever in: Optimaal genieten van de tijd die ik op deze aarde mag rondlopen.

Iris
Zuidwolde

Iedereen is verslaafd. Ik ben het helemaal met je uitspraak eens. Sterker nog, ik denk dat een verslaving noodzakelijk is om prettig te kunnen leven. Of moet je dan spreken van een passie? Verslaving en passie hebben allebei in zich dat het iets is wat je niet kan laten of iets waar je niet buiten kan of helemaal bezeten van bent... Ik kan me niet voorstellen dat er iemand op deze aardbol rondloopt die nergens verslaafd aan is... Een van mijn 'verslavingen' (passie) is het ervaren van het natuurschoon van het Fries/Groninger Waddengebied... Ieder jaar 'moet' ik een paar keer de Waddenlucht zien en ruiken en de specifieke geluiden horen... Na een weekje Wadden heb ik heel veel energie opgedaan om het weer een tijdje uit te houden in het drukke westen... Maar al gauw verlang ik naar een nieuw 'shotje'! Vooral met dit mooie weer gaat het aardig kriebelen...

Lineke van Hoorn
Rijswijk

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Heeft dit onderwerp misschien te maken met de inherentie aan leven, namelijk activiteit in een of andere vorm?! En dat een leven eindigt is ook een consequentie van bestaan. Zonder verandering geen tijd en geen activiteit. Je zou daarom kunnen stellen dat iemand 'verslaafd' is aan zijn enige houvast, d.w.z. zijn eigen dagelijkse realiteit.

Merlijn van Veen
Arnhem


Het is afschuwelijk en onvoorstelbaar je leven te verliezen! Een mens kan uiteindelijk zelfs ook deze wetenschap weer te boven komen. Om daarna dankbaarheid te voelen voor dat wat is geweest en nog is! Er zijn krachten in de mens die naar boven komen om je dit te laten dragen. Geluk komt op je weg als je iemand ontmoet die een helpende hand biedt bij het zoeken naar innerlijke rust.

Mariëtte van Dongen
Rijswijk


Een goeie provocatie. Mijn beeld was ook negatief over verslaving. Maar het is waar... ook ik ben verslaafd aan het LEVEN. Ik doe er niets speciaals voor. Je hebt mensen die helemaal gaan 'freaken' en met gebogen hoofd op de gezondheidstoer gaan. Ik weet dat ik wat negatieve verslavingen heb, ik weet best dat je daar eigenlijk wat aan zou moeten doen... maar een beetje van dit en een beetje van dat... maakt MIJN LEVEN waard om te leven, en ik GENIET... dat is mijn verslaving.

Nicolette Franken
Hilversum


Onder een verslaving versta ik toch wat anders. Zoals het woord reeds aangeeft heeft het verschijnsel iets te maken met het woord 'slaaf'. Je bent bijvoorbeeld een 'slaaf' van je werk: je werk heeft een zodanige invloed op je, dat je niet meer de baas bent over jezelf. Je kunt niet meer zelf in alle vrijheid beslissingen nemen. Erg gevaarlijk dus! Ik ben niet graag een slaaf van iets of iemand. Iets anders is, dat ik natuurlijk wel door alles en iedereen beïnvloed word; dat is niet te voorkomen.

Cees Peters
Winterswijk
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.