[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 26-4-2001

Opvoeden is simpel

Over de opvoeding van kinderen wordt in de regel zwaar gedacht. En dat is misschien logisch als je bedenkt dat het doorgaans langer dan twintig jaar duurt voordat een mens zelfstandig kan leren functioneren. Maar dat de weg naar echte volwassenheid lang is, wil niet zeggen dat het ouderschap zo ingewikkeld is.

Sterker nog, het opvoeden van kinderen is in feite zo simpel als wat. Het enige wat ouders hoeven te doen is een aardige mix van liefde en discipline aan te bieden. Gewoonweg van je kinderen houden is voor normale mensen een peulenschil en zelfs een natuurlijke manier om van het leven te genieten. Discipline is iets pittiger, maar impliceert niets meer of minder dan het het kind laten voelen wie de baas is zolang hij de elementaire regels van fatsoenlijk leven nog moet leren. De reden dat ouders nogal eens klagen dat het hebben van kinderen zo lastig is, komt omdat zij 'opvoeden' verwarren met 'ouderlijke zorg': geld verdienen, luiers verschonen, verhaaltjes voorlezen, opruimen, halen en brengen, gezond koken, huiswerk controleren, vragen beantwoorden of ruzies ontwarren.

Natuurlijk is het ouderschap zorgelijker als het kind ziek wordt, slecht op school presteert of gepest wordt. Maar, met 'opvoeden sec' hebben deze tegenslagen niets te maken. Ook vraagt het specifieke karakter van het kind een individuele benadering van de ouder. Maar om dat te kunnen, hoef je ook geen academische graad in de psychologie te halen. Nee, ouders kunnen volstaan met het creëren van een veilige sfeer waarin het kind zich kan ontplooien. En daarvoor is een combinatie van 'ik hou van je' en 'nee' het simpele geheim.

UW REACTIES

Opvoeden is mischien een peulenschil en wordt verward met ouderlijke zorg. Maar zo gauw je als ouder niet goed in je 'vel' zit dan kun je dat ook niet overbrengen. Naar mijn mening is dat dus niet los te zien. Je hebt wel gelijk dat je voor kinderen een veilige omgeving moet creëren. Alhoewel ik me afvraag in hoeverre ouders hun kind kunnen beschermen? Je moet kinderen helpen naar zelfstandigheid te brengen en zorgen dat ze in zichzelf geloven.

Susan
Haarlem

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Ja hoor meneer Wijnberg, vast wel. Veilige sfeer, veel liefde en vooral niet vergeten om tijdens de zwangerschap het boek 'Bevallen en opstaan' en het boek van Dr. Spock hardop voor te lezen. In de moederschoot hoort de baby dan hoe en wat zijn moeder moet doen om een veilige en snelle bevalling te bewerkstelligen Ún hoe zijn opvoeding eigenlijk zou moeten zijn. Als volwassenen elkaar nog dagelijks moeten opvoeden, lijkt het me toch wel een gewenst om dat ook nog met onze kroost te doen. Misschien zouden we voor het woord 'opvoeden' een ander woord moeten zoeken?

Iris
Zuidwolde


Heel veel liefde geven en ze het gevoel geven dat je er altijd voor ze zal zijn. Dat betekent niet, dat ze die aandacht altijd moeten opeisen. Wanneer ik bijvoorbeeld mijn verjaardag vier en er komen kinderen, vind ik dat prima, ik houd daar ook rekening mee, maar het valt mij op dat kinderen er een kinderfeest van gaan maken en dat ouders dat maar steeds vergoeilijken en daardoor eigenlijk geen grenzen bepalen. Rust, reinheid en regelmaat is de remedie. Zelfs volwassenen functioneren beter met ingelaste rust en regelmaat. En reinheid is ervoor zorgen dat je geen chaos creëert. Dus laat staan voor kinderen of jongeren die nog niet weten waar grenzen liggen en die altijd proberen te verleggen. Liefde geven betekent niet dat je alles moet accepteren, dus een welgemeend 'nee' is ook gezond opvoeden. Maar voor dit alles heb je wel TIJD nodig en die TIJD zijn de meesten kwijt geraakt. Opvoeden is geen bijbaantje, het is een continu rooster en het houdt eigenlijk nooit op.

Nicolette Franken
Hilversum

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.