[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 19-4-2001

Voor jezelf beginnen

Het vrije ondernemerschap kent in Nederland steeds meer volgelingen. En dat is logisch. Want, het leefklimaat is in ons land zo veilig dat het nemen van risico's aantrekkelijker wordt. Bovendien is de gemiddelde burger mondiger geworden en heeft daardoor steeds minder zin om zich door een baas te laten betuttelen.

Eigen baas zijn lijkt daarom de perfecte oplossing voor een ieder die een hekel heeft aan verplichte vergaderingen, ongeïnspireerde collega's of de jaarlijkse functiebeoordelingsgesprekken. En het recept voor een succeswinkel lijkt zo simpel: bedenk een product zoals 'loopbaanadviezen', 'mediationtrainingen' of 'oma's appeltaarten', druk een visitekaartje, deel die rond en de klanten stromen toe. Maar de harde werkelijkheid is anders: de concurrentie is moordend, uitgaven aan vaste lasten, noodzakelijke verzekeringen en belastingen zijn wreed en betrouwbaar personeel is schaars en onbetaalbaar. Daar komt bij dat de enthousiaste beginneling meer in huis moet hebben dan alleen een goed product. Hij moet in staat zijn om actief klanten te werven, een olifantenhuid hebben voor iedereen die hem de deur wijst en bereid zijn om de eerste jaren in soberheid te leven.

Erger nog: er is niemand die 's morgens met je over het weekeinde praat, geen koffiemachine waar de bekertjes gratis uitvallen en nergens een ziel te bekennen die met je meedenkt. Voor jezelf beginnen is een leuk idee, maar voordat je het weet, eindig je met jezelf aan de balie van de sociale dienst.

UW REACTIES

Meneer Wijnberg, om te voorkomen dat u uw privé-praktijk zou moeten opgeven omdat er niemand is die belangstelling voor uw weekeinde toont, dat u zich zult verslikken in het door uzelf gezette kopje (dus niet gratis bekertje) koffie en omdat ik best wel met u mee wil denken doe ik u het volgende voorstel. Ik voorkom dat u bij de balie van de sociale dienst terecht komt en u nodigt mij uit voor een workshop "Provocative Therapie". Dat doen we met gesloten beurs. Mocht mijn belangstelling en hulp u niet baten en mocht ik niets aan die workshop van u hebben, gaan we samen naar de sociale dienst. U vraagt een uitkering aan en ik ga mee om te bevestigen dat het u toekomt. Deal?

Iris
Zuidwolde

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Ik ben het met de stelling eens, zelfstandig ondernemen heeft vaak meer nadelen dan voordelen en of dat de vrijheid waard is, zal blijken aan vaak een hoge rekening die betaald gaat worden op het sociale vlak. Helaas is er ons gezin van uit elkaar gedreven en mijn partner heeft ons verlaten voor een ander. Mijn conclusie is dan ook, een baan in loondienst geeft minder vrijheid misschien maar wel een redelijk betrouwbare basis om op te bouwen. Als zelfstandig ondernemer moet je je ook schikken naar de wensen van de klant. Dus waarom niet naar de wensen van de werkgever? Op dit moment is de maatschappij erg materialistisch en egoïstisch; men durft het ook niet toe te geven als je eigen zaak niet zo goed loopt. Dus blijf je lekker 50-60 uur werken voor een salaris waar iemand anders 36 uur voor werkt. Zelfstandig ondernemer, weet waar je aan begint!

W.J.
Doesburg


Ik vind het juist heerlijk om eigen baas te zijn. Het is zeker zwaar en je bent er in het begin 24 uur mee bezig. Maar juist alles wat je doet heb je aan jezelf te wijten en te danken. Ik heb al 20 jaar geen baas meer boven mij staan. Ik kan al mijn creativiteit tenminste kwijt. Niemand die zegt: "Ik zal erover nadenken." En dan niets laat weten... vreselijk vond ik dat!Nu leven we zelfs in een tijd dat je ook niet meer zeker bent van het gouden lintje, want je kunt zo op straat worden gezet (noemen ze reorganisatie). Dat lijkt mij meer funest voor de mens, die onzekerheid. Terwijl wanneer je voor jezelf werkt en je weet wat je waard bent en wat je kunt (dat is mijn olifantenhuid) er veel meer voldoening vanuit gaat. Tuurlijk is er concurrentie, verzekeringen, belastingen etc. en ook ik denk weleens dat ik de eerste paar maanden alleen voor een ander werk, maar de voldoening is mij zoveel waard, dat ik er alles voor over heb. De baas?... dat ben ik.

Nicolette Franken
Hilversum
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.