[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 12-4-2001

Samen alles delen

Het was een tijdje populair om de man te verwijten dat hij niet over zijn gevoelsleven kon praten. Daarna volgde de aanklacht dat hij als vader emotioneel afwezig was en onvoldoende zorgtaken op zich nam.

Nu hoor ik in mijn spreekkamer steeds vaker vrouwen zeggen dat hun partner te weinig met hen deelt: "We hebben in feite heel weinig gemeenschappelijks." Mijn respons is dan: "Voor een man is samen eten, samen vrijen, samen slapen, samen tv kijken en samenwonen al meer dan genoeg; hoeveel meer gemeenschappelijks had je in gedachte?"

Meestal volgt dan een verongelijkt zwijgen, maar in een zeldzaam geval zegt zij: "Ik bedoel niet die huis-tuin-en-keuken-activiteiten, maar iets waardoor ik me geestelijk met hem verbonden kan voelen." Dan gaat mij ineens iets dagen en zeg: "Nou, misschien kun je dan samen met hem aan zijn old-timer gaan sleutelen", waarop zij mij toebijt: "Jullie mannen zijn allemaal hetzelfde; alleen maar iets doen als het in je eigen straatje van pas komt." En zij heeft gelijk. Wij, mannen, houden niet alleen van ons eigen straatje, maar hebben liefst ruim baan.

UW REACTIES

Samen alles delen: ik kan me daar ontzettend over opwinden, het begint al op de kleuterschool! 'Sociaal' gedrag en alles samen delen staat voorop. Kleine kinderen worden erop aangesproken als ze ruimte, tijd en spel voor zichzelf opeisen. Natuurlijk moet men zorg dragen voor de ander en rekening houden met de ander, maar de eigen persoonlijkheid komt al snel in het nauw door alles samen te delen. Toen mijn kinderen klein waren, gebeurde het vaak dat andere moeders hun kinderen brachten voor gezellig samen spelen, na een uurtje kwamen mijn kinderen dan naar mij toe en zeiden soms: Ik wil dat ze weg gaan! Ik wil niet meer samen spelen. Ik heb ze, in deze, nooit gedwongen om zin te maken. Een goed evenwicht vinden valt echter niet mee. Wat mij betreft mogen ze al in de kleuterklas beginnen met het zoeken naar een goed evenwicht. Het kan juist zoveel ontspanning en plezier geven om de ander of jezelf even alleen te laten in ieders eigen wereld. Persoonlijk leer ik mijn kinderen op te komen voor hun persoonlijke vrijheid en dat ook te geven aan de ander. Samen is leuk maar heeft zijn grenzen.

Mariëtte van Dongen
Rijswijk

 

Ik ben het volledig met U eens! Mannen hebben over het algemeen weinig nodig om zich gelukkig en geborgen te voelen. Een gezellig thuis, een smakelijk gevulde maag, slapen in een warm bed met zijn geliefde, kortom de mannen heden ten dage doen er alles aan, (helpen in het huishouden, meer aandacht aan de kinderen besteden, meegaan op familiebezoek tegen hun zin, in ieder geval proberen ze het hun vrouw in vele opzichten naar de zin te maken. Maar vrouwen willen steeds meer en het eind van het liedje zal zijn dat de vrouw in de toekomst zelfs het baren van de kinderen aan de man zal overdragen. Dus heren, let op en geef niet alles uit handen!

H.A. Lartist
Amsterdam

 

Voor mij is samen slapen normaal, samen vrijen ook wel, samen eten lukt niet altijd omdat ik lange werkdagen heb, waardoor samenwonen weer makkelijker wordt omdat je bijna geen tijd hebt om samen tv te kijken, want daardoor is in de meeste gezinnen ruzie. Het eeuwige zapgedrag, hoogst irritant, sport, houd toch a.u.b. op. Die mannen hebben gelijk: Als je samen eet, vrijt, slaapt, tv kijkt en woont in alle harmonie deel je al behoorlijk veel. Vrouwen willen altijd meer, zijn niet tevreden te krijgen. Als beide partners dat accepteren delen ze alles samen.

Iris
Zuidwolde

Als man en vrouw samenwerken en al druk in de weer zijn de hele dag, doet de man ook nog dingen met de kinderen en heeft hij geen tijd meer voor de vrouw behalve dan die huis- tuin- en keukenactiviteiten. De vrouw moet de man ook begrijpen en hem loslaten om zichzelf te zijn. om bv. een wedstrijdje voetbal te kijken of te sporten, sleutelen enz. Dan komt de ruimte voor elkaar en dan missen ze weer wat.

Gunay Fis
Den Haag

Mee eens! Motto: Rovers eisen uw geld of uw leven; Mannen eisen ze allebei!

Hega-Sabine
Hoogeveen

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Als ik het eerste stukje tekst lees uit deze provocatie dan blijkt dat in het verleden voornamelijk de man zich heeft moeten aanpassen. In hoeverre wordt het nu niet een keer tijd dat de vrouw de man gaat proberen te begrijpen? Dus als een vrouw niet kan begrijpen wat een man bezighoudt, hoe kan een vrouw dan van een man verlangen haar te begrijpen.

Willeman
IJsselmuiden


Het moet eens duidelijk zijn dat het verschil tussen man en vrouw groot is. Wat een vrouw van een man wil, is iets wat hij niet bezit, punt. Andersom ook. En inderdaad een man is tevreden met wat hij heeft, maar wanneer is een vrouw tevreden? Een man is nou eenmaal man en een vrouw wil vrouw blijven koste wat kost. Degene die moet veranderen is de man zegt een vrouw, maar wil de man dat de vrouw verandert? Nee dus, want hij heeft er op deze manier voor gekozen. Dus wanneer houdt dat gedoe nou eens op. Laat een ieder doen wat hij moet doen dan komt de emotionele kant vanzelf. Of niet, dan wordt het tijd om eens om je heen te kijken. Dan kan degene je niet geven wat je nodig hebt.

Peter Laagland
Franeker


Typisch een reactie van een man. Maar u hebt gelijk dat gezever van vrouwen is ook niet te begrijpen, voor mannen. Ik gooi alles op hormonen... de man heeft er maar één en de vrouw diverse, daarom werkt het niet. Nu leven we wel in een tijd (niet slechter of beter) dat het rollenpatroon niet meer duidelijk is. Dus in deze tijd moet die man met dat ene hormoon alles aankunnen en dat lukt hem gewoon niet. Terwijl wij vrouwen met al onze hormonen ons altijd veel beter hebben kunnen aanpassen, inleven, noem maar op en dat is het punt dat wrikt. Simpel gezegd, verwachten wij te veel van mannen, wat ze eigenlijk gewoon niet kunnen en dat moeten wij nog leren accepteren, maar dat komt wel hoor!

N. Franken
Hilversum


Even over die vrouw met die vriend waarvan haar ex belt als de ex nog steeds bezig is hem te veroveren, zou hij helemaal niet meer met haar bezig moeten houden, als hij verstand heeft en ze zijn vrienden dan moet je misschien toch een manier vinden om ermee om te gaan.

Hans
Melbourne


Wij mannen kunnen nooit je hartsvriendinnen vervangen.

Jan-Marc van den Beemt
Eindhoven

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.