[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 29-3-2001

Wie goed doet, is leuk bezig

Het gezegde 'wie goed doet, goed ontmoet' is niet alleen populair, maar de meeste mensen geloven er heilig in. Zo heilig dat de verontwaardiging hevig is als zij na 20 jaar trouwe dienst zomaar op straat geknikkerd worden; of na tijden van toewijding in hun huwelijk door hun partner worden ingeruild voor een ander.

Natuurlijk begrijp ik ook wel dat 'gedumpt worden' pijn doet en dat de afgewezen mens emotioneel geknakt kan raken. Maar, het nuchtere feit blijft dat contracten kunnen worden verbroken en menselijke loyaliteit geen vanzelfsprekendheid is. Sterker nog, het zou menigeen goed doen om te beseffen dat het hebben van voorspoed in relaties een kadootje is. Mensen die klagen over een gebrek aan 'echte vriendschap' of 'betrouwbare partners' stel ik daarom ook dikwijls de vraag: 'wat maakt jou zo bijzonder dat anderen met jou bevriend willen zijn?' of 'hoe is het mogelijk dat jouw ex-partner het nog zo lang met jou heeft uitgehouden?' En mocht er een antwoord komen dat overtuigend klinkt (wat zelden gebeurt), dan lach ik en zeg: 'nou das dan prachtig dat je zoveel te bieden hebt, maar blijkbaar is de vraag naar jouw persoonlijk goed aanzienlijk gedaald.'

Kortom, wie goed doet, is misschien wel leuk bezig, maar kan daarmee zijn medemens niets afdwingen.

UW REACTIES

Helemaal met je eens. Ik vind dat je dat mooi omschreven hebt. 'Voorspoed in een relatie is een kadootje.' Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend. Heel veel mensen denken dat je een ander kan 'bezitten' in een relatie of dat aardig zijn een garantie is voor onvoorwaardelijke trouw. Als iemand zo denkt doet een breuk in de relatie extra pijn. Naar mijn mening mag je niet automatisch van de ander denken dat hij op dezelfde manier als jij waarde hecht aan de relatie. Bij sommige mensen heb ik dan ook helemaal geen moeite om de relatie te verbreken ook al is die een langere periode heel hecht geweest. Soms groei je uitelkaar maar had je elkaar blijkbaar in de voorgaande periode nodig en was je belangrijk voor elkaar. Je hebt elkaar geholpen naar een nieuwe fase in het leven en daaruit onstaan weer nieuwe contacten en mogelijkheden. Aardig zijn voor een ander okee, maar wees vooral aardig voor jezelf door te genieten van die momenten dat het goed gaat in een relatie en de waarde daarvan juist in te schatten en het inderdaad als een kadootje te zien.

Lineke van Hoorn
Rijswijk

Deze provocatie heb ik meerdere keren gelezen en ben tot de volgende conclusie gekomen: "Dit is geen provocatie, maar een wijze levensles". Op het moment dat je 'oprecht' niets (terug) verwacht of verlangt van mensen, is alles wat je krijgt iets om heel blij mee te zijn. Noem het maar: een levenskunst, want dat vergt veel van je eigen levensinstelling. Iets waar ik dagelijks mijn best voor moet doen, maar wat me steeds beter afgaat. Als ik deze les jaren eerder had geleerd had ik mezelf n anderen vele teleurstellingen kunnen besparen.

Iris
Zuidwolde

Vaak spelen persoonlijke belangen in relaties een grote rol en daarbij komt nog eens de gevoeligheid van het eigen ego. Een relatie, of het nou om vriendschap gaat of om een liefdesrelatie, moet van twee kanten komen om goed te kunnen functioneren. Wanneer twee personen in hun leven verschillende richtingen opgaan of zichzelf associëren met verschillende groepen, zal een relatie een stuk lastiger worden. De uitspraak "Wie goed doet, goed ontmoet" is niet van toepassing omdat de betrokken personen ieder wat anders onder 'goed' verstaan. Daarbij komt nog dat ieder zijn blinde vlek heeft ten opzichte van de ander, doordat bepaalde eigenschappen van de ander niet passen in het eigen referentiekader. Een persoon die 'klaagt' omdat hij of zij niet gewild is, zal nog even verder moeten zoeken, of misschien beter: de stroom zijn eigen richting laten bepalen.

Merlijn van Veen
Arnhem

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Ik vind dat als je iets goeds doet, dit moet doen zonder de verwachting daar iets voor terug te ontvangen Zoiets moet naar mijn mening spontaan gebeuren, hetgeen de integriteit van iemand aangeeft. Men moet proberen zich emotioneel zo weinig mogelijk van anderen afhankelijk te stellen, dat veroorzaakt alleen maar immobiliteit.

J. de Vogel
Heerlen


Ik hoop dat mensen niet te vaak denken in termen van ik geef dus behoor ik wat te krijgen. Ik geloof dat het geven je een betere buffer geeft tegen onrecht en tegenslag dat je op je weg komt. Mocht een relatie fout gaan, dan hoef je niet te denken, had ik maar wat meer.., maar kun je makkelijker accepteren dat het blijkbaar zo heeft moeten lopen. Mocht je aan de kant gezet worden door je werkgever terwijl je je altijd zo hebt ingezet, dan zal je waarschijnlijk eerder denken 'wat stom van ze om zo met het personeel om te gaan, bij zo'n toko zou ik niet willen werken' dan dat je gaat klagen.

Jaap Polder


Toen mijn dochter heel klein was, zat ze soms boven aan de trap en probeerde ze naar beneden te komen, met mijn 'goedheid' pakte ik haar dan op en droeg haar naar beneden, beneden gekomen was ze dan zo boos dat ze eigenhandig weer naar boven kroop om opnieuw zelf naar beneden te komen, mijn goedheid werd helemaal niet op prijs gesteld, soms getuigt het van wijsheid om te weten wanneer je 'goedheid' te veel is.

Mariëtte van Dongen
Rijswijk


Wel een zeer provocerend stukje, wat ik toch wel heel moeilijk vind. Er bestaat toch iets in het leven als trouw zijn. Mensen zomaar dumpen in werk of relatie en dan zeggen je was het blijkbaar niet waard is wel leuk gezegd, maar hoe gaat u dan verder met zo'n persoon?Vraag ik me af. Op zo'n moment is er verdriet, bitterheid, kwaadheid en emoties die toch normaal zijn lijkt mij. Medelijden wil ik toegeven, daar schiet je niets mee op, maar met iemand MEE LIJDEN en dan helpen die persoon zijn leven onder de loep te nemen is toch iets minder cru?

Nicolette Franken
Hilversum

 

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.