[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 22-3-2001

Plakkerige mensen

Er zijn soms mensen die ik in een opwelling van hartelijkheid hebt uitgenodigd voor een avondje kletsen, maar één keer binnen met geen stok de deur uit krijg. Het begint met een kopje koffie en wat lekkers, al gauw gevolgd door een glaasje wijn of een pilsje aangekleed met nootjes, blokjes kaas en toastjes met tonijnsalade. Het gesprek is vlak, ongeinspireerd en alleen maar aan de gang te houden als ik de gasten over vanalles ondervraag: 'wat voor werk doe je', 'hoe is het met de kinderen' of 'wat gaan jullie doen met de zomervakantie'.

Als de stiltes die vallen wat pijnlijk worden, is het tijd om met muziek de gaten te vullen. Onderwijl stijgt mijn verbazing over het feit dat er van wederkerigheid in het contact geen sprake is: geen vragen over mijn werk, geen belangstelling voor mijn kinderen en niet eens het initiatief om zelf even de glazen bij te vullen.

Als noodsprong ga ik dan luidruchtig de tafel afruimen, maar dat signaal is voor dovemansoren. Erger nog, beide gasten steken een sigaar op. Wel een eigen iniatief, maar de verkeerde kant op. Wanneer zij eindelijk om middernacht, als in de traagste slow-motion-beelden, hun jas aantrekken, denk ik: 'sociale intelligentie heeft niet alleen te maken met goed contact maken, maar ook kunnen aanvoelen wanneer je niet meer welkom bent'.

UW REACTIES

 

Ik heb niet het idee dat vrouwen beter kunnen overleven dan mannen of andersom. Ik denk dat het aan de eigen instelling van elk willekeurig persoon ligt of zaken voor hem of haar al dan niet succesvol verlopen. Daarnaast bepaalt de opvoeding, de cultuur en de leeftijd van iemand of hij/zij en hoe hij/zij zich kan redden in een gegeven situatie. Kun je een generaliserend oordeel geven over de juistheid van het corrigerende gedrag van vrouwen, als dit tenminste corrigerend is? Of is er slechts sprake van een meningsverschil tussen man en vrouw over een specifieke kwestie?"

Merlijn van Veen

Met vallen en opstaan heb ik geleerd duidelijk te zijn in contacten en intermenselijke relaties. In het begin liet ik niets aan duidelijkheid over. Tegen een vriend die op bezoek kwam en begon over de toch wel lange rit terug naar huis zei ik dat ik wel een logeerbed had, maar dat er niet geneukt werd, waarop hij boos vertrok. Als ik nu bezoek heb die over mijn grenzen heengaan qua tijd of gespreksinhoud zeg ik dat, leuk of niet. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het nu nauwelijks meer voorkomt.

Coby van de Koppel
Bruchem

Daar is een oud gezegde voor, Jeffrey. 'Gasten brengen altijd vreugde aan, is het niet bij het komen, dan wel bij het gaan.' Naast mensen met een laag IQ en EQ heb je ook veel mensen die niet veel in huis hebben (te melden) ze willen alleen geëntertaind worden en vinden alleen hun eigen dingen belangrijk. De EQ is bij deze mensen ver te zoeken.

Ruud Vermeij
Capelle a/d IJssel

 

Als gastheer moet je de moed op kunnen brengen de genodigden de deur uit te krijgen. Desnoods met een excuus als: 'Ik wil nu gaan slapen, want ik moet vroeg op morgenochtend.' Wat kan het je schelen als je gasten je er scheef op aan kijken.

Robert Hendrix
Greyton, Z-Afrika

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Persoonlijk doe ik daar niet meer aan mee! Afschuwelijk vind ik zulke bezoeken! Verjaardagen en dergelijken, ik kom er eerlijk voor uit dat ik daar niet aan doe, omdat ik daar niet van hou en steek dat niet onder stoelen of banken. Een uurtje over en weer kletsen, liefst als je nog wat om handen hebt, is meer dan genoeg!Je krijgt wel commentaar, maar dat moet je er voor over hebben. Door vooraf al duidelijk te zijn over je asociale gedrag voorkom je veel 'problemen'. Het uurtje wat dan over blijft om bij te kletsen, is meestal heel waardevol!

Mariëtte van Dongen
Rijswijk


Ik lag in een deuk toen ik dit las... Beide zijn mij ook overkomen, moet ik eerlijk toegeven. Ik heb hiervan geleerd. A. kom ik voor het eerst bij mensen thuis, dan ga ik om 23 uur weg. B. vraag ik mensen voor het eerst, zeg ik gewoon, kom lekker op tijd, op de koffie en borrel, dan hoeft het geen nachtwerk te worden. Met dit recept maak ik best nieuwe vrienden en kennissen. De tijd kan vriendschappen maken of breken. Dus al is honing zoet, teveel ervan wordt plakkerig.

Nicolette Franken
Hilversum


Zo iemand moet je onverbloemd duidelijk maken dat zijn aanwezigheid op deze manier niet is gewenst en dat het, gezien de ontwikkelingen, een vergissing was om deze persoon uit te nodigen. Trouwens, voordat ik iemand uitnodig op een avondje kletsen moet ik hem van tevoren al hebben 'getaxeerd'. Bevalt zij/hij niet is het snel over.

Jaap de Vogel
Heerlen


Provocatief betekent in mijn ogen je uitdagend opstellen. Op het moment dat zij, terwijl u luidruchtig aan het afruimen was een sigaar opstaken, had u moeten zeggen dat u graag had meegedaan, maar een gezelligheidsroker bent, dus van deelname afziet.

Iris
Zuidwolde


Wat is er mis met duidelijk zijn? Niet alleen non-verbaal maar gewoon man en paard noemen. Echte vrienden zijn nooit teveel of niet welkom.

Inge Drukstra
Zwolle
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.