[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 8-3-2001

Integreerzucht is bemoeizucht

Spreekt de allochtoon niet voldoende Nederlands, dan moet hij naar integratieles. Weet hij niet waar Staphorst maar waar wel Bagdad ligt, dan moet hij zijn inburgeringscursus overdoen. Draagt zij een hoofddoek in plaats van een hoedje van de Bijenkorf, dan is er wel weer een onderzoeker die groot alarm slaat.

Dwingen tot integratie werkt nooit. En dat is maar goed ook. Want, waarom zouden we allemaal op elkaar moeten lijken? In alle grote steden van de wereld leven Chinezen, Koreanen, Italianen, Russen en Grieken in hun eigen wijken vredig naast elkaar. En wat is het een verademing om als autochtoon zo dichtbij huis kennis te kunnen nemen van andere culturele gewoonten.

Integratie is een proces wat als vanzelf, op natuurlijke wijze, in de tweede, derde en navolgende generaties plaatsvindt. En ik kan het weten. Want, als geboren Amerikaan zie ik dat mijn eigen kinderen zich, zonder bemoeienis van de overheid, op eigen kracht als echte Nederlanders hebben ontwikkeld. En dat beetje Amerikaan wat ze nog zijn, geeft hun een bredere kijk op het leven.

Gedwongen integratie is knoeien met persoonlijke identiteit en dat werkt, psychologisch gezien, altijd averechts. Natuurlijk is het wel aardig om te stellen dat allochtonen beter in de arbeidsmarkt liggen als zij zich meer als Nederlander zouden gedragen. En misschien is het nog waar ook. Maar, integreerzucht is gewoon een variant op de typische Nederlandse bemoeizucht. En daar is nooit iemand beter, laat staan vrolijker, van geworden.

UW REACTIES

Een allochtoon hoeft van mij geen Nederlander te worden. Zelf heb ik op 10 jaar na in verschillende landen over de wereld gewoond, en vond dat ik me toch ook moest aanpassen aan de enigszins gewoonten van zo'n land en zeker de wetten. Het is schitterend om gebruiken van elkaar te horen en te leren, het maakt je eigen leven zoveel rijker... Als Nederlandse allochtoon, probeer ik mij ook hier aan regels en normen te houden, maar word wel eens moe van het woord discriminatie. Hoe vaak ik niet ergens ben als blanke allochtoon en word uitgemaakt dat ik discrimineer... vraag ik me toch af waar het mis dreigt te gaan, en in zovele zaken al mis is gegaan. Ik vind het geen bemoeizucht, dat mensen die hier willen wonen of wonen de taal leren spreken. Ik vond het al 25 jaar geleden eerder een bemoeizucht van de overheid om mensen als zielig te bestempelen en met alles over hun bol te aaien. ik heb het niet over vluchtelingen die uit oorlogsgebieden komen, die moeten allereerst opgevangen worden. Maar ik heb het over de allochtonen die hier zijn gevraagd of gekomen om economische redenen.] Ik heb bijvoorbeeld echt nog nooit in het buitenland waar dan ook bij een dokter folders gelezen, die ook in het Nederlands werden vertaald. Of als iets Nederland aanging op de televisie Nederlandse ondertiteling gezien. Kan je zeggen... "ja is dat alles?" maar het begint al bij de kleine dingen. Als je mensen door verkeerde bemoeizucht ontziet, wordt de mens lui en makkelijk. Een mens in den vreemden, komt een heel eind met z'n handen en voeten en door vallen en opstaan leert hij de gebruiken van een gebied. Ik zeg gebied, want dan mogen van mij grenzen wegvallen, en kunnen we als mens met al ons eigen gewoonten en respect voor de anderen kleurrijk naast elkaar leven met EN zonder hoofddoekjes.

Nicolette Franken
Hilversum

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Met het artikel over integreerzucht is bemoeizucht ben ik het helemaal eens. Maar, probeer dezelfde gedachtengang eens in die landen toe te passen waar al deze allochtonen vandaan komen, dan mag je blij zijn dat ze je hiervoor niet vastzetten.

Jaap de Vogel
Heerlen


Ik vraag me wel eens af of Nederlanders (en uiteraard niet allemaal) wel beseffen wat ze aanrichten met die houding dat iedereen zich aan hun 'normen' (let wel normen tussen aanhalingstekens) moeten aanpassen. Uiteraard heeft het primitieve territoriale gedrag er ongetwijfeld mee te maken. Men zal aangeven dat dit overal ter wereld voorkomt en men heeft natuurlijk gelijk. Echter in een land waar de gemiddelde opleiding vele malen hoger ligt dan die in vele andere en in een land met zo een rijke historie vindt ik (persoonlijk) dat het rendement nogal laag. Ik ben zelf Nederlander (allochtoon of niet is niet relevant!) en toch reis ik heen en weer over heel de wereld om de Nederlandse arrogantie te ontvluchten en tevens ben ik toch blij als ik weer eens terug ben. Toch zou het leven een stuk mooier zijn als we elkaar meer zouden respecteren. Opmerking zoals 'Nederlanders zijn tolerant' en 'Nederlanders passen zich altijd aan, waar ze ook zijn' zijn ronduit belachelijk. Take it from a globe trotter...

Michel Hanson
Rotterdam


Wat een onzin. Als ik ervoor kies, gedwongen of niet, naar een ander land te gaan, kan ik ervan uitgaan dat men van mij integratie verlangt. Dat ik de taal spreek die nodig is om me verstaanbaar te maken, om werk te vinden doordat ik me verstaanbaar kan maken. Meneer Wijnberg, al zou één van m'n kinderen thuiskomen met iemand van welke cultuur dan ook zou me dat geen zorgen baren. Het zou me zorgen baren op het moment dat iemand die verkiest in ons land te komen wonen zich niet wil aanpassen aan de Nederlandse cultuur. Immers, daar waar u zegt dat het mogelijk moet zijn om gezellig van elkaar te leren van de diversiteit in culturen moeten ook de mensen die bij ons komen wonen open staan voor onze cultuur. Wij hebben hen niet gevraagd om hier te komen wonen, daar hebben zij al dan niet gedwongen voor gekozen. Welkom, meer dan welkom.

Veronica
Amsterdam
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.