[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 1-3-2001

Verslaafden zijn slachtoffers

Net als in Amerika wordt nu ook in Nederland de tabaksindustrie door verstokte en zieke rokers voor de rechter gedaagd. De klagers willen niet alleen in het gelijk worden gesteld door het feit dat zij vals zijn voorgelicht, maar ook dat zij in harde guldens worden uitbetaald voor al het leed wat zij door hun verslaving hebben ondergaan.

En terecht, want één sigaret roken is iets wat je kiest. Maar verslaafd raken is iets wat je overkomt. Geef een willekeurige nette burgerman driemaal een spuit heroïne en in nog geen week verandert hij in een armzalige junkie. Jarenlang hebben tabaksproducenten met mooie woorden, gelikte reclamespotjes en halve waarheden onschuldige mensen weten te verleiden om verslaafd te raken aan roken enkel en alleen om zichzelf ermee te verrijken.

Critici zeggen dat ieder mens verantwoordelijk is voor zijn eigen daden (verslavingen). En zij hebben gelijk. Maar, dat ontslaat geen enkele winkelier van de plicht zijn klanten volledig voor te lichten over de mogelijke gevaren van zijn producten. Nog even en dan zullen grote winkelketens worden aangeklaagd voor het kweken van koopverslaafden, puntcombedrijven voor het creëren van internetverslaafden en zal het hele bedrijfsleven voor de rechter worden gedaagd voor alle workaholics. De slachtoffercultuur staat nog maar in de kinderschoenen.

UW REACTIES

Ik ben zelf rookster maar heb er geen goed woord voor over, over dit 'zielige' gedrag van rokers die nu op hun blaren zitten en de schuld uitsluitend de tabaksindustrie willen toeschuiven. Ik persoonlijk ben verslaafd geraakt geheel om sociale reden, nadat mijn vriendinnetje me absoluut NIET aan het roken kon krijgen. Ik vond het maar wat vies.... Ik werkte in de jaren 70 als 16-jarige als verpleeghulp op een ziekenhuisafdeling(!) en constateerde, dat een rokertje (aangeboden door verpleegsters) van mij, door drukte/werk soms uitgeblust in een hoek bijkomend zoals ook de andere verpleegsters, werkelijk 'de Hulk' maakte! Na enkele trekken en zeker een hele sigaret ("kim - voor mannenhanden veel te chic") was alle vermoeidheid weg en ik kon zeker weer 'n uur lang sjezen met de steekpannetjes en had ook voor iedereen meer dan maar een vriendelijk woord over...

M. Arnold
Mijdrecht

U heeft weer eens groot gelijk, meneer Wijnberg. Ik begin me echt op uw provocaties te verheugen. U begrijpt ons zo goed en weet precies wat er in ons omgaat. Door deze intelligente stelling van u ga ik die groentenboer die me boerenkool heeft verkocht aanklagen, want ik ben er misselijk van geworden. De groentenboer gaat op zijn beurt de boer weer aanklagen van wie hij de boerenkool heeft gekocht, de boer reist naar Engeland om de boeren daar aan te klagen omdat hij mest voor de groente heeft gebruikt van een besmette bse-koe. En die boeren in Engeland worden alleen nog maar gekker, want ze verwachten door het nieuwe probleem MKZ nog veel meer aanklachten. En dan is de cirkel rond, want die gekke boeren gaan hulp zoeken bij een psycholoog; die wordt er gek van en moet een psychiater raadplegen voor zichzelf. Ach, zo wordt de economie in stand gehouden, houden we de advocaten bezig, etc. Deze onzin kan ik trouwens zonder hulp van verslavende middelen op papier zetten, ook al doet mijn muisarm wel wat pijn; hé wat zeg ik nou? Muisarm! Ik stop met mailen hoor, want ik ga de man die me de computer heeft verkocht aanklagen. Dat levert misschien nog wel wat op.

Veronica
Amsterdam

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

De mensen die nu beginnen te zeuren over verslaving en dergelijke hebben daar zelf voor gekozen! Het zijn een stelletje hypocrieten. Nu proberen ze de boel om te draaien en munt te slaan uit alle negatieve publiciteit rondom de schuldvraag. Het is al jaaaaaaren bekend dat roken slecht is voor de gezondheid. Ik vind dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor de keuzes die men maakt in het leven. Ik begrijp niet dat er nog zo veel mensen zijn die zo weinig eigenwaarde hebben en zo weinig eigenliefde bezitten. Hoe kan een mens zichzelf onder invloed van anderen zo in de vernieling helpen.

Jaap de Vogel
Heerlen


Ik ben het er niet mee eens dat het de schuld van de fabrikant is dat 'onschuldige mensen' verslaafd raken aan het roken. Iedereen is er zelf bij als hij/zij een sigaret neemt, wordt hier niet toe gedwongen en weet dat je verslaafd kan raken aan sigaretten. Dit is dan dus een keuze die je zelf maakt. Iedereen is wijs genoeg, denk ik, om zelf uit te maken of hij/zij een sigaret neemt en het risico te lopen verslaafd te raken.

Stella
Rotterdam


Ik ben zelf nogal een stevige roker en heb me nooit bedonderd gevoeld door reclamecampagnes. Wat mij wel irriteert is dat er uit onderzoek is gebleken dat er extra verslavende middelen aan tabak is toegevoegd. Dit is een paar maanden geleden in het nieuws geweest en is daarna een zachte dood gestorven. Het lijkt mij namelijk wel strafbaar om mensen bewust meer afhankelijk te maken van een produkt dan nodig is.

Andy

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.