[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 21-2-2001

Optimisme maakt depressief

Populair is het idee dat een houding van optimisme bijdraagt aan de gezondheid, levensvreugde en het hebben van goede relaties. Wie immers positief kan denken, zet zich gemakkelijker over tegenslagen heen, is goedgemutst en daardoor ook aangenamer in het contact. Maar, in de praktijk kan een optimistische levensvisie de snelste weg zijn naar een fikse depressie.

Karel weet dat als geen ander, nu hij 34 jaar jong, zwaar gedrogeerd opgenomen is in een psychiatrisch ziekenhuis. Vol enthousiasme heeft hij de 'aanvallen' van zijn kritische vader, zijn zeurende echtgenote en de klagende klanten van zijn schoenenwinkel weten te weren. Vallen en vrolijk weer opstaan was zijn motto en het heeft hem zoveel kracht gekost dat na jaren van glimlachen en het bijleggen van ruzies hij niet eens meer in staat is om normaal na te denken.

Ja, iedereen vindt hem aardig omdat hij altijd bereid is om een ander te helpen. Maar, hij wordt voor zoveel karretjes gespannen dat het totale gewicht niet meer te trekken is. Een heilig vertrouwen in de goedheid van zijn medemens maakt hem kwetsbaar voor de ergste teleurstellingen. En hij is zo gewend om gul te zijn dat hij altijd meer belooft dan hij uiteindelijk waar kan maken. Met optimisme kun je misschien wel als een raket omhoog stijgen, alleen de zwaartekracht van het leven is vaak zo sterk dat je bij de landing in duizenden stukjes uit elkaar spat.

UW REACTIES

Van deze provocatie word ík depressief! Zielige Karel heeft een zeurderige vrouw (wie niet?), het ligt aan z'n opvoeding en één van de meest vervelende beroepen die je maar kunt voorstellen. Zweetvoeten van nieuwe schoenen voorzien en dan vooral van zeurderige, besluiteloze vrouwen. Nee, meneer Wijnberg, deze man heeft het gewoon slecht getroffen. Waarschijnlijk trok hij door zijn kritische vader extreem naar zijn moeder die op haar beurt ook erg leed onder de kritike van haar man. Daardoor werd zij een bang muisje, zo'n type leek Karel niets om mee getrouwd te zijn, dus koos hij het tegenovergestelde type uit, die de toets van kritiek van zijn vader weer niet kon doorstaan. Zij zeurt bij hem de hele dag over zijn kritische vader en zijn kritische vader levert de hele dag kritiek op Karels zeurderige vrouw. Nou, dan moeten een paar weken gedrogeerd opgenomen zijn voor hem alleen maar vakantie betekenen. Positief blijven denken, meneer Wijnberg.

Veronica
Amsterdam

Ik ben het er gedeeltelijk mee eens: een positieve instelling dient niet per definitie sneller te leiden tot een depressie mits je tevens beschikt over een gezond gevoel van egoïsme en je dus zodanig niet voor een ieder zijn karretje gespannen wordt. Tevens is een rationele kijk op deze maatschappij ook geen overbodige luxe.

Dobi
Amsterdam

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Iemand die continu aardig wil zijn voor anderen, vergeet in de regel aardig te zijn voor zichzelf.

Nicolette Franken
Hilversum


Je levensgeluk afhankelijk stellen van anderen is mijns inziens een wat laffe manier om je goed te voelen. Je verwacht een soort gedrag van de ander die je zelf niet waar kunt maken. Ik denk dat je hiermee vaak op je plaat gaat. Aangezien mensen primair hun eigenbelang zoveel mogelijk verdedigen (natuurlijk zijn er uitzonderingen in de vorm van Moeder Theresa) is een gezonde vorm van wantrouwen de beste bescherming voor je eigen ik. Helaas bevordert dit een zekere mate van pessimisme, maar als je dit een beetje kunt relativeren kom je al een heel eind. Ach, je wordt wat sarcastisch, maar ja, dát is ook een vorm van humor...

Peter Veltman
Amersfoort


Helemaal mee eens. Goede stelling, de spijker precies op de kop. Nu 25 jaar later heb ik de kwestie geanalyseerd en mezelf de vraag gesteld: Zou men voor mij hetzelfde doen? Ik wacht nog steeds.

Bijster
Dubbeldam


Het stukje is gebaseerd op het typische geen nee kunnen zeggen en wordt verward met optimisme. Dat is toch iets heel anders. Een optimist is niet iemand die geen problemen onderkent, maar die zich niet laat tegenhouden door onredelijke negatieve veronderstellingen over wat er allemaal wel niet mis kan gaan.

Olivier
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.