[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 14-2-2001

Zij bedenkt, hij schenkt

Valentijnsdag mag dan wel een typisch Amerikaanse commerciële stunt zijn; de man die deze dag geen boeketje of hartendoosje van Merci meeneemt, mag 's avonds zijn plaatsje naast haar in bed verruilen voor de logeerkamer. Maar wat vrouwen veroorzaken gaat veel verder dan een omzetstijging van chocola, bloemen en liefdespost alleen. Zij zijn verantwoordelijk voor het verlangen van mannen om zich als held te profileren. En het heldendom van mannen kent geen grenzen. Niet dat mannen zo grenzeloos zijn. Nee, het is de stem van vrouwen die hem tot het uiterste doet gaan.

Neem Arjen: hij is tweedejaars student geneeskunde, heeft twee bijbaantjes als kelner en zit net voor een belangrijke tentamenweek. Hij is tot over zijn oren verliefd op Martien die volgende week als au pair gaat werken in Athene, Griekenland. Omdat zij geen zin heeft de reis alleen in het vliegtuig af te leggen, heeft zij Arjen onder zijn kin gekieteld om haar met de auto te brengen. Heeft Arjen een auto? Nee, die huurt hij van zijn veel te kleine spaarpot. Komt het Arjen gelegen? Nee, maar hij vraagt de decaan om zijn examens in de zomer te mogen overdoen. Heeft Arjen zin om 6000 kilometer achter het stuur te zitten? Nee, maar hij kan niet protesteren als zij zegt: 'Dat is toch het minste wat je kan doen als je van me houdt?' Betaalt Martien mee aan de reis? Nee, want echte liefde van de man is een kwestie van geven en niet van nemen.

Heeft Arjen overwogen om haar verzoek te weigeren? Ja, eventjes, maar het idee van ongehoorzaamheid roept zoveel scheidingsangst op dat hij zich zonder morren aan haar overgeeft. Bovendien wil Arjen de lijst van steken die hij tot nu toe in de relatie heeft laten vallen niet nog langer maken dan hij al is. Want, als er iets is waar onze held niet tegen kan, is het wel de uitdrukking op het gezicht van Martien als zij in hem teleurgesteld is. De reis die Arjen moet afleggen is langer dan een retourtje Amsterdam-Athene. Hij zal een leven lang op weg zijn om haar gunstig te stemmen. Zij bedenkt, hij schenkt.

UW REACTIES

In het algemeen kunnen vrouwen veel beter de boel manipuleren. We zijn heel goed in het zijn van 'ladies in distress', maar de meeste mannen vragen daar ook om. Ik zie het al in mijn eigen gezin. Vier mannen, en als ik eens op een zeer vrouwelijke manier iets vraag en op zeer vrouwelijke manier mijn dank betuig, zie ik toch altijd weer die borst omvang bij het mannenvolk groeien. Alsof ze mij gered hebben van de een of ander ondergang. Door de commercie is Valentijnsdag uitgegroeid tot een dag dat mannen zich weer moeten bewijzen, terwijl voorheen het een dag was dat of de man of de vrouw een kaartje zonder naam stuurde naar diegene waar ze iets voor voelden. Simpel gezegd, de mannen stinken er weer met open ogen in, en moeten dan niet daarna gaan zeuren dat ze op het logeerbed moeten slapen. Gisteren maakte ik gebruik van de trein en heb nog nooit zoveel bossen bloemen aan een mannenhand zien voorbij gaan....de zielepieten! Toch als ik ze zo tobbend bezig zie, vind ik het wel schattig. Mannen zijn heerlijke wezens.

Nicolette Franken
Hilversum

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Als Arjen ervoor kiest haar niet naar Athene te brengen, heeft hij niets over voor zijn vriendin. Kiest hij ervoor haar wel weg te brengen, dan komt hij niet op voor zijn eigen belangen en is hij een slappe zak.

Peter Veltman
Amersfoort


Als je de rollen omdraait in het verhaal geloof ik het ook. Het claimen, wat zij doet naar hem toe getuigt, in mijn ogen, van net zo een grote scheidingsangst. Ze kunnen wat dat betreft elkaar de hand geven en zijn ze aan elkaar gewaagd. Dat zij bedenkt en hij schenkt zijn voor mij alleen maar woorden.

Mariëtte van Dongen
Rijswijk


Zou het afwijzen van dit verzoek niet uitmonden in een stroomversnelling richting een permanente scheiding? Laat een vrouw de reis zelf ondernemen en de kans is groot dat ze een ander slachtoffer vindt om haar te laten transporteren. Zijn we als mannen niet allemaal overgeleverd aan de grillen van een vrouw? Wellicht is het niet juist, doch wel een veel voorkomend fenomeen.

Daniel S.
Delft


Wat een doetje is die Arjen! Heeft zeer waarschijnlijk een dominante moeder gehad, zodat hij in zijn relatie ook niets durft te zeggen of te weigeren. Hoe ik dit weet?? Mijn vriend heeft ook een vrij dominante moeder, die zelfs de zinnen van haar man afmaakt, zodat die man bijna nooit zelf iets kan vertellen. Mijn vriend en ik zijn nu bijna twee jaar samen en het gaat nu een stuk beter! Hij zegt het tegen mij, als iets hem niet aanstaat in onze relatie en ik zeg het ook tegen hem. Hij wordt nu dus een stuk zelfstandiger dan toen hij net op zichzelf woonde. Die Arjen moet eens na gaan denken of hij zich gelukkig voelt in deze situatie, zo niet dan lijkt het mij beter dat hij het uitmaakt met haar. Hij is op deze manier alleen maar haar slaaf.

Patty




UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES!

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.