[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 7-2-2001

Privatiseer de politie

Boeren krijgen geen overheidssubsidies meer, de energie bedrijven moeten elkaar concurreren en ook de Nederlandse Spoorwegen heeft de moderne privatiseringsgekte niet kunnen ontduiken. Het loopt allemaal voor geen meter, maar dat komt natuurlijk omdat al die vroegere staatsbedrijven martkgericht moeten leren denken en niet gewend zijn om hun eigen broek op te houden.

Om de moed erin te houden stel ik dan ook voor de politie te privatiseren. Al die plaatselijke korpsen vallen onder één groot log landelijk ambtelijk apparaat en dat is niet bevordelijk voor de werklust van de dienders. Als iedere gemeente een eigen sponsor zoekt, kan de Coca-Cola-politie van Amstelveen zich vol enthousiasme afzetten tegen de Heineken-smerissen uit Heerhugowaard. Zo kan elke burgemeester zelf besluiten welke veiligheidsproducten hij wil inkopen.

Mijn voorkeur gaat uit naar in rood geklede vrouwelijke agenten op iedere hoek van de straat, vrij parkeren voor iedereen, afschaffing van alle verkeerslichten, mannelijke rechercheurs die een speciale opleiding klantvriendelijkheid hebben doorlopen en studenten die als hulpagenten de fietscriminaliteit kunnen bestrijden. Als na jaren van marktwerking, bijvoorbeeeld blijkt dat in Sneek de meeste moorden worden gepleegd, dan kan niemand zich meer verschuilen achter de woorden: 'Dat is nou eenmaal het gevoel van het beleid van de overheid.'

UW REACTIES

Ik heb me al vaak afgevraagd waarom de politie niet commerciŽler wordt. In winkelcentra zie je 'beveiligingspersoneel' lopen, maar zonder enige bevoegdheid. Waarom huren winkelcentra niet ťťn of twee agenten in die daar constant rondlopen? Het winkelcentrum betaalt, je hebt professionele krachten en het publiek voelt zich veilig. De politie rijdt voortdurend loze alarmen af van beveiligingssystemen. Waarom geen extra politie-agenten die door de exploitanten van die beveiligingssystemen gehuurd worden. De politie is dan van een groot probleem af, de objecten zijn beveiligd en er is 's nachts meer politie op straat, een veilig gevoel. En zo zijn er nog wel meer mogelijkheden voor commerciŽle 'huuragenten' te bedenken waar iedereen bij gebaat is.

Leo
Utrecht

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Absoluut een geweldig plan! Steek de misdaadbestrijders in een reclame-jasje, dan zie je tenminste dat ze te koop zijn. Anderzijds, wanneer onze dienders zonder subsidie moeten werken, zal de criminaliteit stijgen, de ex-ambtenaar zal iets moeten verdienen. Het smakeloos blauwe uniform stelde al niet veel voor, een rode variant zal minstens evenveel effect hebben. Anarchie is naar mijn mening geen goede bedrijfsstrategie, het is echter beter dan anarchie ten gevolge van een slecht functionerende bedrijfsstrategie.

Daniel S.
Delft


Er is al te veel geprivatiseerd. telefoon en NS hadden gewoon staatsbedrijven moeten blijven. De politie privatiseren is nog gevaarlijker, want de bedrijven die dan sponsoren hebben aandeelhouders, directeuren enz. Hoe moet het dan als één van deze personen een misdrijf begaat? Dan moet je je eigen sponsor opsluiten. Eng idee, als dat zou plaatsvinden, ben ik weg.

Ruud Vermeij
Capelle


Ja leuk, het feit dat verschillende korpsen dan ook verschillende belangen dienen voor even zoveel sponsors geeft een leuke dimensie! En ach, belangenverstrengeling? Ik zou zelfs een stapje verder willen gaan; dat we als burgers ook de bevoegdheid krijgen om mede-burgers te bekeuren.

Peter Veltman
Amersfoort

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES !

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.