[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

publicatiedatum: 31-1-2001

Ontspoorde zakenlui

Een echte zakenman/vrouw denkt nuchter, is ondernemend en emotioneel intelligent. Zakenmensen hebben zelf geen problemen. Zij zijn er juist om problemen op te lossen. Als een zakenmens al een probleem heeft, dan noemt hij dit een kwestie, een lastig traject of een belangrijke casus. Hoe dan ook, zakenlieden worstelen nooit zelf met een emotioneel probleem. Daarom kun je als psycholoog bij deze harde onderhandelaars niet aankomen met zoiets 'softs' als therapie.

Therapeuten zijn bedoeld voor sociale kneusjes met belachelijke klachten als burn-out of een minderwaardigheidscomplex. Om toch een ingang te vinden in het bedrijfsleven heb ik mij, sinds kort, laten omscholen tot coach. Dit woord vervang ik ook wel eens door supervisor, consultant of adviseur, al naar gelang de bestaande bedrijfscultuur. En omdat zakenmensen houden van humor, uitdaging en een mentor (!) die spijkers met koppen slaat, heb ik mij geschoold in de provocatieve stijl.

En zo kom ik steeds vaker in bedrijven waar gretig gebruik gemaakt wordt van mijn psychologische kennis. Ik doe gewoon even een andere pet op, pas mijn taalgebruik aan en zorg dat alle neuzen dezelfde kant op gaan staan. Maar, ik vertel u in vertrouwen dat ik in wezen hetzelfde werk doe als met de patienten in mijn psychologische praktijk. Die patienten van mij schamen zich niet voor hun persoonlijk onvermogen. Die komen er gewoon recht voor uit. In het bedrijfsleven is emotionele eerlijkheid taboe. Want, wie twijfelt, wordt niet voor vol aangezien. Daarom twijfelt een zakenman niet. Hij zit hooguit op een dubbel spoor.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

UW REACTIES

Ach, in jouw 'sociale-kneusjes-bestand' zitten mijns inziens ook vele 'zakenmensen' die de gehanteerde spelregels in het bedrijfsleven niet meer aankunnen. Het spelletje meespelen is één, daarmee met jezelf in het reine komen, da's pas de sport.

Peter Veltman
Amersfoort


Een zakenman houdt niet van problemen. Deze zijn voor de politiek, die ze meestal vergroot. Kwesties zijn geen problemen het zijn immers zaken waarmee je je bezighoudt. Kwestieuze kwesties worden weer een probleem en worden van tafel geveegd. Er zijn geen problemen in de zakenwereld, die maken je kwetsbaar.

Scheenstra
Groningen


In het kader van 'bij de loodgieter lekt de kraan', is het vrij gebruikelijk dat de meeste problemenoplossers zelf met zorgen kampen, doodgewoon omdat ze daar zelf geen tijd voor hebben.

Victorine Nomongo
Zwaag


Uiteraard hebben zakenmensen ook hun problemen.

H.T. Kuipers
Stadskanaal

 
UW MENING

Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten! Stuur uw mening naar De Psycholoog.


UW REACTIES !

De provocaties van onze psycholoog lokken over het algemeen veel reacties uit. Uw reacties op vorige provocaties vindt u in het provocatie-archief.