[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 19-11-2001

HUWELIJKSPREMIE

Het geven van subsidies en premies is een Nederlandse specialiteit. Verwek een kind en je krijgt kinderbijslag. Of begin als bijstandtrekker een bedrijf en je krijgt starterspremie. Het nieuwste lokkertje is voor mensen die een zonnenboiler aanschaffen. Zij ontvangen van de overheid 1500 gulden als beloning voor hun bijdrage aan een vriendelijker milieu. Omdat alle kleine beetjes helpen, ben ik geneigd om eraan mee te doen. Maar, mijn motivatie wordt sterker door het vooruitzicht op die premie. Het is dezelfde verleiding als het tanken van benzine bij de Shell: het wordt pas leuk als je airmiles ontvangt. Aangezien de Nederlander als geen ander gevoelig is voor zegeltjes, kadootjes en bonuspunten, stel ik bij deze voor om de huwelijkspremie in te voeren. Wie trouwt krijgt 1000 gulden en wie vijf jaar getrouwd blijft ontvangt 5000 gulden. Ieder vijf jaar komt er 5000 gulden bij en wie het volhoudt tot zijn 50ste trouwdag toucheert 50.000 gulden. Samenhokken en lat-relaties tellen niet en wie gaat scheiden moet de premie terugbetalen. Iedereen die een nieuw huwelijk aangaat, moet van voren af aan beginnen te tellen.

Deze huwelijkspremie klinkt u wellicht als totaal absurd in de oren. Maar, vergis u niet: in landen als Zweden wordt het idee serieus overwogen. En dat is logisch, want onderzoek heeft inmiddels meer dan eens aangetoond dat getrouwde mensen gezonder leven. Dat levert een enorme besparing op ziektekosten en uitkeringen als gevolg van arbeidsongeschiktheid. Het huwelijk staat ook toe dat één van de partners kan leven zonder te werken. En dat is economisch gunstig als er schaarste op de arbeidsmarkt heerst. Door te trouwen zijn vooral mannen productiever: tegenover hun vrouw willen zij zich bewijzen en voor hun kinderen gaan zij tot de bodem van hun kunnen. Onderzoek toont ook aan dat ongetrouwde mensen vaker dan getrouwden de wet overtreden, aan de drank raken of geestelijk ontsporen en dat kost de belastingbetaler handenvol geld. Nog altijd is het gezin de hoeksteen van de samenleving en dat betekent orde, regelmaat en rust in het openbare leven. In dit verband vervullen vrouwen nog altijd de belangrijkste maatschappelijke taken: zij zorgen niet alleen dat onze jeugd tot verantwoordelijke burgers opgroeien, maar waken over de mannen opdat zij zich netjes blijven gedragen. Scheiden doet lijden en slachtoffers van liefdesverdriet eisen veel aandacht op van hulpverlenende instanties. En ook de kinderen van gebroken gezinnen hebben op latere leeftijd meer geestelijke ondersteuning nodig. Praktisch gezien gaat een scheiding enorm in de papieren lopen: alles wat ooit gedeeld werd, moet nu dubbel betaald worden.

Psychologsich gezien zou het instellen van een huwelijkspremie echtparen aanmoedigen om de onvermijdelijke conflicten in de minne te schikken. Ooit heeft een collega van mij met succes een (v)echtpaar op het rechte pad gekregen door iedere partner te bestraffen met een geldboete van duizend gulden (gestort op een goed doel) als één van beide zich bezondigde aan onvriendelijk en respectloos gedrag. Wie goed verdient, doet beter zijn best.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!