[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 29-10-2001

PSYCHOLOGISCHE CLICHÉS

Aan de ver-psychologisering van onze samenleving lijkt geen eind te komen. Jaap de Hoop Scheffer wordt de laan uitgestuurd omdat hij niet emotioneel-intelligent overkomt en zijn opvolger Balkenende wordt al geroemd omdat hij 'onder druk zo zichzelf blijft'. Ondertussen wordt over elke relatie-ontwikkeling binnen het Big-Brother-huis in detail geroddeld en krijgt Louis van Gaal weer eens de wind van voren omdat hij de afgang van het Nederlands Elftal 'te weinig op zichzelf betrekt'. Máxima krijgt hoge cijfers voor gedrag omdat zij zo koninklijk de mensen toezwaait en de ingehouden tranen van President Bush worden goedgekeurd als oprecht en menselijk. Natuurlijk ben ik blij dat het gepsychologiseer in Nederland gemeengoed is geworden, al was het alleen maar omdat mensen steeds meer aan persoonlijk onderhoud doen; geestelijk opgeruimd staat netjes, zal ik maar zeggen. Maar, waar ik mij mateloos aan erger zijn de psychologische clichés die tegenwoordig als smakeloze broodjes over de toonbank vliegen.

Een mooi voorbeeld hiervan was onlangs te zien in de 'talkshow' van Barend en van Dorp. Zij hadden een 'sprekerscoach' uitgenodigd die zijn expertise mocht loslaten op Cora van Mora (op één lijn met de kroket), Wim Kok (altijd op zoek naar de gulden middenweg) en Hans Dijkstal (heeft een krachtige basishouding). Ook provocateur Jan Mulder werd psychologisch op zijn spreektalent geëvaluueerd en kreeg te horen dat hij 'goed in zijn vel zit', 'niet bang is om zich kwetsbaar op te stellen' en 'zo spontaan zijn eigen frustraties verwoordt'. Ik kreeg helemaal last van plaatsvervangende schaamte toen die communicatie-deskundige concludeerde dat een 'zittende Melkert zich beter profileert dan een staande'; waarmee hij niet bedoelde dat je meer aan Ad hebt als hij blijft dan wanneer hij opstapt. Nee, de praat-goeroe probeerde alleen maar duidelijk te maken dat onze PvdA-lijsttrekker 'meer zichzelf is als hij in een stoel zit dan wanneer hij overeind komt'; iets wat best zou kunnen kloppen als dat zijn basishouding is. Het effect van al dit vage gepsychologiseer is dat mensen echt gaan denken dat 'je geluk altijd kan afdwingen', 'motivatie van binnenuit moet komen' of 'eerst van jezelf moet houden om open te staan voor een ander'. Je krijgt hetzelfde effect als met lelijke muziek: draai het maar lang genoeg en je gaat het vanzelf mooi vinden. Laat het even duidelijk zijn: geluk is gunstig toeval, 'motivatie' krijg je omdat je niet uitgelachen wilt worden door je kinderen/buren/collega's en 'van jezelf houden' is zeker niet iets wat ik een serie-moordenaar zou adviseren.

Ook mijn patiënten moet ik dikwijls tot de orde roepen als zij zich uitlaten in horoscopische kwakzalver-taal. Zo vroeg Karla mij laatst om haar te helpen hoe zij kon leren vertrouwen op haar oergevoelens, waarop ik quasi-dom vroeg: "Wil je dan jouw baarmoeder alles laten beslissen?" Zij schoot in de lach en zei: "Nee, dat bedoel ik niet." En dat heb je nou van clichés: ze zijn zo afgezaagd dat de oorspronkelijke betekenis allang verdwenen is.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!