[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum:17-09-2001

VS

Victor Spijkerman, door naaste vrienden kortweg VS genoemd, is een man met grote idealen. Hij reist door de hele wereld en geeft toespraken met thema's als 'vrijheid van denken', 'creatief ondernemerschap' en 'de kracht van het individu'. Hij is er heilig van overtuigd dat ieder mens uniek is en dat iedereen door een combinatie van optimisme, werklust en toewijding zichzelf en zijn verleden kan overstijgen. Hij predikt geen holle frasen, maar laat door zijn eigen levensstijl zien dat zijn idealen te verwezenlijken zijn. Op jonge leeftijd werd hij wees, omdat zijn ouders op brute wijze door geldrovers werden vermoord in hun bescheiden schoenenwinkeltje. Door zijn grootmoeder opgevoed, nam hij later met zijn broer het roer over van het winkeltje. Na een avondstudie aan de kunstacademie begon hij zelf eigentijdse schoenen te ontwerpen. Nu, achttien jaar later, is hij met zijn merk Spijker de grootste schoenenfabrikant in de westerse samenleving.

Opmerkelijk is zijn vrijgevigheid. Het Spijker-fonds deelt geldbeurzen uit aan veelbelovende jonge kunstenaars en alle winst die wordt gemaakt op de populaire Spijker-sloffen gaat naar plaatselijke wandelsportverenigingen. Door mensen in moeilijkheden wordt VS vaak gevraagd om te helpen. Zelfs lieden die hem ooit benadeeld hebben of verguisd, steunt hij. Want, hij blijft vasthouden aan het idee dat 'een investering in de constructieve krachten van de mens uiteindelijk iedereen ten goede komt'. In het dagelijks contact is VS aanstekelijk in zijn enthousiasme. Voor sommigen komt hij in eerste instantie oppervlakkig en gemaakt vriendelijk over. Maar wie hem beter leert kennen, raakt betoverd door zijn tomeloze energie, vindingrijkheid en gevoel voor humor. VS is door zijn levenswandel ook een inspiratiebron geworden voor een ieder die schier onmogelijke doelen wil verwezenlijken. Zo heeft Victor Spijkerman informele en vriendschappelijke relaties met wetenschappers die bezig zijn met de ontwikkeling van 'de vliegauto', 'een vaccin tegen reuma' en 'de videofoon'. Zijn fanatieke levensfilosofie heeft zoveel mensen aangestoken, dat hij persoonlijk verantwoordelijk gesteld kan worden voor de globalisering van de vrije handel, het privatiseren van staatsbedrijven en de uitvinding van de pil tegen verlegenheid en depressiviteit. Zijn privé-leven is simpel: hij is getrouwd, heeft vier kinderen en gaat iedere zondag naar de kerk. Het gaat hem de laatste tijd zo voor de wind, dat hij soms een gevoel van totale onkwetsbaarheid ervaart.

En dat is nou net wat zijn vrouw, Annie, zo angstig maakt. Niet dat VS haar arrogant of neerbuigend behandelt. Integendeel; maar zij is bang dat het mooie en goede dat in hun leven rijkelijk aanwezig is door anderen met groeiende afgunst wordt bekeken. En haar angst komt niet uit de lucht vallen. Vorige week nog vlogen twee bakstenen door de hoge ramen van de woonkamer in hun fraaie villa. En aan één van de bakstenen hing een briefje met de tekst 'wie hoog klimt, zal diep vallen'. VS heeft nu gepantserde ramen en de modernste beveiligingssysteem laten installeren, uit pure zelfbescherming. En tegen Annie zegt hij vastberaden: "De duivel blijft wel jagen, maar de overwinning gun ik hem niet."


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!