[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 15-01-2001

Scooter geeft vleugels

Nog even wachten en dan wordt de uitvinding van de eeuw gepresenteerd: de vliegende scooter. De 49-jarige Amerikaanse uitvinder Dean Kamen werkt volgens ingewijden al jaren aan de constructie van een draagbare vliegmachine. Persoonlijk is het altijd mijn grote droom geweest: als een rugzak trek je een vliegwiel aan, gaat in je achtertuin staan, stijgt op om een paar minuten later bij vrienden even een bak koffie te drinken. Heerlijk vanuit de lucht even afstand te nemen van het laag-bij-de-grondse geharrewar, de oneindige vrijheid te voelen van het luchtruim en weer met beide benen op de grond te staan als de geest is uitgewaaid.

Psychologen zijn gewend de mens te benaderen van binnenuit; zijn gedrag is te verklaren door het karakter te analyseren, zijn stemmingen te peilen of zijn emotionele intelligentie te meten. Mijn vak als psychotherapeut bestaat bij gratie van de idee dat mensen zich anders of constructiever kunnen gedragen door gebruik te maken van hun innerlijke kracht en hun vermogen zelfstandig te denken. In de praktijk van alledag blijkt echter maar al te vaak dat mensen gewoontedieren zijn die zich pas anders gaan 'bewegen' als de omstandigheden het toelaten. Zo is de seksuele vrijheid van onze samenleving pas echt van de grond gekomen door de uitvinding van de anticonceptiepil en zijn mensen weer een stuk voorzichtiger geworden na het uitbreken van de aidsepidemie. Toch maakt diezelfde pil nu dat vrouwen de mogelijkheid hebben om carrière en gezinsleven beter op elkaar af te stemmen en daarmee hun onafhankelijkheid van de man aanzienlijk hebben vergroot. De ontdekking van penicilline heeft niet alleen de kindersterfte teruggedrongen maar onze levensverwachting enorm vergroot. En andere farmacologische uitvindingen, zoals die van het antidepressivum Prozac, maken mensen optimistischer zodat ze op het geestelijk vlak allerlei vormen van lichamelijk lijden kunnen overwinnen.

De uitvinding van de televisie heeft enerzijds tot gevolg gehad dat kinderen minder buiten spelen en volwassenen in de avonduren meer zitten, eten en drinken, maar anderzijds dat we meer betrokken zijn geraakt bij de wereld om ons heen en het gevoel van één grote gemeenschap te zijn heeft versterkt. De gebeurtenissen in Volendam zijn geen ver-van-ons-bed-show maar een drama waar wij als volk allemaal in meelijden.

Met de komst van de vliegscooter verwacht ik dat de mens opnieuw een extra dimensie zal ervaren in het leven om hem heen. De droom te kunnen vliegen is zo universeel, dat het verwezenlijken ervan ons allemaal het gevoel zal geven dat wij tot nog grootsere dingen in staat zijn. Wie kan vliegen, heeft immers de wereld aan zijn voeten.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 


UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!