[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 09-10-2000

Prachtige mislukkingen

De huldiging van de olympische medaillewinnaars is achter de rug, de vlam uit Sydney verdwenen. "Ik heb alles meegemaakt in mijn leven. Ik ben wereldrecordhouder, heb twee gouden medailles en heb hier ook nog het paradijs gezien; het wordt moeilijk om nieuwe uitdagingen te vinden", concludeerde Pieter van den Hoogenband toen hij tijdens de Spelen op uitnodiging van De Telegraaf een bezoek bracht aan het Great Barrier Reef. Persoonlijk maak ik me niet echt veel zorgen over de toekomst van onze olympische goudvis. Ik voorspel dat hij, net als Johan Olav Koss, een mooie carrière tegemoet gaat als arts; werk wat hij ook nog kan combineren met de sport door jonge atleten medisch te begeleiden. Bovendien hoef je niet altijd naar uitdagingen op zoek. De vrouw die je trouwt is per definitie een uitdaging en de kinderen die er eventueel achteraan komen, kunnen ook het uiterste van je vragen. Toch geeft het te denken wanneer je op jonge leeftijd je dromen al verwezenlijkt ziet. Michael Jackson is een voorbeeld van iemand die zo verzoop in zijn jeugdige roem, dat hij zich uit wanhoop en verveling door de plastische chirurg liet verminken. Geld, geluk en succes lijken aantrekkelijk om te hebben, maar wie niets meer heeft om voor te vechten sterft een geestelijke dood.

Dit gegeven is voor mijn werk als psycholoog van bijzonder belang. Het feit dat mensen uitdagingen nodig hebben om te voelen dat zij midden in het leven staan, betekent dat ik zelden onder de indruk ben van de tegenslagen die patiënten mij voorschotelen. Sterker nog, ik schep er genoegen in om hen onder de neus te wrijven dat, zoals Johan Cruyff het zo mooi zegt, elk nadeel een voordeel heeft:

Patiënt: "Ik ben weer gezakt voor mijn rijexamen."

"Da's prachtig."

"Hoezo?"

"Beter voor je conditie; lopen en fietsen is nog altijd gezonder dan als een zoutzak achter het stuur van een auto te zitten."

Lachend: "Dat zegt mijn vrouw ook: was het nou de eerste keer, maar na vijf mislukkingen op rij gaat het me wel handen vol geld kosten."

"Hoe meer je investeert, des te meer je het uiteindelijke succes gaat waarderen; zo bekeken kun je dus veel beter nog een paar keer zakken voor het examen."

Zucht: "Hmmmm; wat is dat voor wijsheid? Wat schiet ik daar nu mee op?"

"Wat ik wil zeggen, is dat je helemaal niets hoeft op te schieten; hoe langzamer hoe beter."

"Ik word er niet vrolijker van; sterker nog, ik word alleen maar hevig gefrustreerd."

"Geef het dan gewoon op. Er zijn al genoeg slechte rijders op de weg. Nu draag je ook nog bij aan een vriendelijk en schoon milieu."

"Nee, ik ben een slecht verliezer; ik ga door totdat ik failliet ben."

Ik lach hardop: "De echte geldproblemen beginnen pas als je voor je examen slaagt. Heb je daar wel eens over nagedacht?"

Patiënt lacht ook: "Jawel; neem ik er gewoon een baantje bij."

"Maar dan heb je geen tijd om auto te rijden."

"Wat is de lol om steeds nieuwe problemen te verzinnen?"

"Je scherp te houden."


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 



UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!