[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Publicatiedatum: 05-06-2000

PVT maakt zelfverzekerd

U kent dat wel; tijdens een toneelvoorstelling op school verhaspelt uw kind stotterend de zo braaf uit het hoofd geleerde tekst en het voelt alsof uzelf de blunder van de eeuw maakt; de nieuwslezer kijkt in de verkeerde camera, schiet zenuwachtig in de lach en het is alsof uzelf in de war raakt. Plaatsvervangende schaamte (PVS) geeft buikkrampen voor eenieder die gezegend is met een goed ontwikkeld sociaal bewustzijn. Vrouwen hebben vooral last van PVS als hun man, ongeschoren en met zijn sigaar nog in de mond, op een drukbezocht terras gevatte opmerkingen probeert te maken tegen de serveerster; of als hij bij het grasmaaien met half afgezakte broek zo hard en vals zingt dat de hele buurt kan meegenieten. Wie verkering heeft met een zielig figuur of werkt bij een sukkelend bedrijf, kan overvallen worden door zelftwijfel, somberheid en geestelijke impotentie. Het goede nieuws is dat het omgekeerde ook waar is: wie zijn geld zet op een winnaar, trakteert zijn gevoelsleven op plaatsvervangende trots (PVT).

Onder moderne vrouwen is het taboe zich te beroepen op het zijn van 'de vrouw van', maar neem van mij aan dat de echtgenote van Cruyff haar eigenwaarde voor een wezenlijk deel ontleent aan zijn succes. Ook wordt er vaak laagdunkend gesproken over ouders die via (de prestaties van) hun kinderen leven of over tieners die hun levensgeluk laten leiden door de heldendaden van hun favoriete popgroep. Maar in wezen is PVT, dat in het Engels wordt aangeduid als vicariously living, de perfecte manier om zelfverzekerd door het leven te gaan zonder speciale talenten te bezitten. Janneke wordt achter haar rug door de familie bekritiseerd omdat zij niets met haar opleiding als kapster heeft gedaan, vele uren doorbrengt op de golfbaan of zich als taxichauffeur laat gebruiken door de kinderen. Die kritiek is typerend voor de uitsloverige doe-het-zelver: het enige succes dat telt is het succes wat je zelf geboekt hebt. Persoonlijk kan ik er echt van genieten als Janneke vol trots vertelt over haar oudste zoon Hans, die op 15-jarige leeftijd pianostukken van Beethoven kan spelen, en over haar man die naam maakt met de beste frietkraam van Zwolle.

Patiënten die bij mij op het spreekuur komen en zich minderwaardig voelen omdat zij geen klinkende successen behalen, raad ik dikwijls PVT aan: zoek vrienden of kijk naar mensen die wel presteren en het leven wordt een stuk vrolijker. Voorwaarde is wel dat je zonder afgunst en met overgave de winnaars kunt bewonderen. Als FC Groningen dit jaar naar de eredivisie promoveert, dan zal mijn fysiotherapeut verbaasd staan hoe rechtop ik kan lopen. En als het Nederlands elftal het presteert Europees kampioen te worden, dan voorspel ik u dat onze economie beter draait dan ooit tevoren. Wie applaudisseert voor de helden, wordt zelf een dapper mens.


© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden

 



UW MENING

Iedere maandag schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg een column in De Telegraaf. Zijn vaak verrassende zienswijze maakt natuurlijk ook deel uit van De Psycholoog. Mee eens? Niet mee eens? Laat het weten!


PSYCHO-ARCHIEF

Wat schreef Wijnberg nog meer in De Telegraaf? Bekijk zijn oude columns!