[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Altijd gezeur

Gaat er dan toch een frisse wind door Nederland waaien? Lees dit artikel en u zult begrijpen dat, als het aan de keuringsdienst van waren ligt, het afgelopen is met het eindeloos gedogen.

Opvallend is wel dat alle betrokkenen nu gaan mopperen dat de geldende regels voor een verantwoorde keuken veel te pietluttig worden toegepast. En dat terwijl iedereen al jaren roept dat regels bestaan om nageleefd te worden.

Hoe anders zou het zijn als er een leraar door voedselvergiftiging om het leven was gekomen. Dan was er overal verontwaardigd gereageerd en waren mensen over elkaar gevallen om te zeggen: "Het is toch belachelijk dat de overheid zijn controlerende taak niet serieus neemt!"

Kortom, mensen willen nu éénmaal altijd iets te zeuren hebben of is het typisch voor de Nederlander die als levenshouding schijnt te hebben: het is nooit goed of het deugt niet.

uit De Telegraaf van 10 april 2002

Keuringsdienst verbiedt soep op school

AMSTERDAM - Een soeptraditie van járen is door de Keuringsdienst van Waren de nek omgedraaid bij scholengemeenschap Comenius in Leeuwarden. De conciërge en de kantinejuf maakten er soep met ballen voor de 45 leraren, die met smaak werd opgelepeld in de pauzes.

Daar is een einde aan gemaakt door de Keuringsdienst, die de 'conciërgesoep' maar onhygiënisch vond. Er mag niet langer soep worden gemaakt omdat de soeppan stond te pruttelen zonder dat er iemand bij was. Ook ontbrak een thermometer om te controleren of de soep te lauw werd en de koelkast in moest.

Schooldirecteur Simon Wiersma vindt dat de keuringsdienst spijkers op laag water zoekt.

Wiersma hekelt de betutteling: ,,Er is al die jaren nog nooit iemand ziek geworden van die soep", zegt hij. ,,Ik snap dat de school alle hygiëneregels moet opvolgen voor de leerlingen, maar de soep was voor ons. We hadden heerlijke ballensoep en soms snert en bruinebonensoep."

De keuringsdienst sloot de keuken na twee controles, omdat het keukentje niet voldeed aan het voedselveiligheidsplan. ,,Om aan al die voorschriften te voldoen, moeten we een professionele horecakeuken voor 15.000 euro bouwen. Te zot voor woorden", aldus de directeur. ,,We dachten dat de soep niet zo heet werd gegeten, maar de Keuringsdienst houdt voet bij stuk."

De ballensoep is nu vervangen door zakjes instantsoep en heet water. ,,Da's toch zonde. We hadden vroeger ook saucijzenbroodjes voor de leerlingen, dat is ook al verboden."

De keuringsdienst weigert een uitzondering te maken. ,,Iedereen die voedsel bereidt voor derden moet zich aan de wettelijke eisen houden", aldus Bert Hendriks, landelijk woordvoerder van alle Keuringsdienst van Waren. ,,Anders is het einde verhaal."

Dat de schoolkeuken vergelijkbaar was met keukens in willekeurige gezinshuishoudens vindt Hendriks ,,een kulargument''. De Keuringsdienst zegt niets te willen gedogen en te controleren naar ,,de letter van de wet''.

,,We hebben geen bacteriën aangetroffen, de keuken was ook niet vies, maar er was geen voedselveiligheidsplan. Die tent kan nog zo brandschoon zijn en hygiënisch verantwoord, maar ze moeten voldoen aan de horeca-eisen. Juridisch gezien is het een horecazaak. Dus handhaven we de wet."

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.