[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Afgeschreven worden

Iedereen wil oud worden, niemand wil het zijn. En dat is logisch.

Want de statistieken wijzen ook uit dat bij het klimmen der jaren de kans op ziekten zoals kanker, hart en vaatziekten, herseninfarcten, suikerziekte, artritis, dementie ook toeneemt. En dan heb ik niet eens over alle psychische ziekten die een mens kan oplopen, zoals depressies, paniekstoornissen, verslavingen en psychoses.

Zo bekeken is het een prestatie om vitaal en gezond oud te worden. Niet dat ouderen daar voor beloond worden. Integendeel: hoe ouder je wordt, des te meer je door anderen wordt afgeschreven.

uit De Telegraaf van 3 april 2002

Roekeloze jongeman leeft vaak korter

Van een onzer verslaggevers

WOERDEN - Jonge mannen tussen de 18 en 22 jaar hebben 2,5 keer zo veel kans om te overlijden als gevolg van een roekeloze levensstijl en onverantwoord gedrag in het verkeer als vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep. Daardoor wordt de gemiddelde levensduur van de Nederlandse man met twee maanden bekort. Dat blijkt uit nieuwe overlevingstabellen die gisteren door het Actuarieel Genootschap, de vereniging van levensverzekeringswiskundigen, zijn gepresenteerd.

De tabellen worden gebruikt voor het vaststellen van premies voor levensverzekeringen. Een langere levensverwachting kan leiden tot hogere premies voor verzekeringen op het leven, zoals pensioenen. Maar het kan ook lagere premies voor uitkeringen bij overlijden opleveren.

Uit de nieuwe tabellen blijkt dat de levensverwachting van zowel mannen als vrouwen verder is toegenomen. Voor de derde achtereenvolgende maal stijgt de gemiddelde levensduur van mannen sterker dan van vrouwen. Mannen lopen dus opnieuw in op het andere geslacht. Nadat het verschil opliep van twee jaar vlak na Tweede Wereldoorlog tot een piek van 6,5 jaar rond 1980, is het nu weer teruggelopen tot 5,4 jaar.

Volgens de jongste tabellen heeft een pasgeboren jongetje nu 75,1 levensjaren voor de boeg en een meisje 80,5 jaar. In het huidige tempo duurt het nog wel 50 jaar voordat de inhaalslag van de mannen is voltooid.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.