[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Beestenverjagers

Met het succes van de haaienverjager, kunnen de producenten nu aan de slag met het ontwikkelen van apparaten tegen elk soort ongedierte.

Zo zou ik zelf een apparaat willen hebben dat honden bij me vandaan houdt. In de zomer is het wel handig om signalen uit te zenden die wespen, bijen, muggen, vliegen en slangen op afstand houden. Zo ken ik ook mensen die een hekel hebben aan spinnen, duiven, katten en pissebedden.

Het ultieme apparaat is natuurlijk eentje die vervelende mensen afschrikt, mensen met een negatieve aura oftewel: haaibaaien.

uit De Telegraaf-i van 28 maart 2002

Gadget schrikt haaien af

Van onze redactie

AMSTERDAM - Zwemmers en surfers kunnen voortaan met een gerust hart de zee delen met haaien. Het enige dat ze daarvoor moeten doen is een nieuw apparaatje op hun dij bevestigen. Het Australische bedrijf SeaChange zegt een elektronisch apparaatje te hebben ontwikkeld dat signalen uitzendt waardoor haaien worden afgeschrikt.

Gewapend met de Shark Shield komt een haai nooit zo dichtbij.

Het apparaatje heeft de grootte van een paperback.. Zodra haaien in een straal van vijf meter van het apparaat verschijnen gaat het geluiden produceren die haaien afschrikken. Zeebioloog Ian Gordon die het apparaat heeft getest legt in de Sydney Morning Herald de werking uit. "Alle levensvormen gaan een bepaalde elektrische stroom uit de weg en de Shark Shield's aura irriteert haaien."

Volgens SeaChange zijn de testen tot nu toe allemaal succesvol verlopen. Alle haaien zijn er vandoor gegaan. Het bedrijf wijst erop dat de apparaatjes in reddingsvesten kunnen worden ingebouwd. Hoewel de drenkeling er dan zeker van is dat hij geen haaien tegenkomt, is hij niet helemaal veilig. Dolfijnen en walvissen laten zich niet door de signalen wegjagen.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.