[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Uitslovers de klos

Mensen die zich uit de naad werken zijn altijd de klos. En psychologisch is dat logisch. Immers, als een kleine club van mensen zich uitsloven om het werk klaar te krijgen, waarom zou de rest zich dan druk maken?

Zo bekeken zijn de huisartsen wel gek om überhaupt avond-, nacht- en weekenddiensten te draaien. Zolang zij de hete kastanjes uit het vuur halen, hoeft niemand anders zich te bekommeren om patiënten die buiten kantooruren ziek worden. Mijn advies aan de huisartsen is daarom ook om de tijdelijke staking van ANW-diensten om te zetten in een permanente.

Zo worden patiënten gedwongen om uit te wijken naar crisiscentra van ziekenhuizen en wordt de minister van Volksgezondheid gedwongen om de ernst van het probleem in te zien. Mijn voorspelling is dat, bij afwezigheid van bereidwillige huisartsen, het aantal 'noodkreten' drastisch zal verminderen.

uit De Telegraaf van 23 maart 2002

Huisartsen gaan om beurt
staken na kantooruren

Van onze economische redactie

UTRECHT - Tijdens de algemene ledenvergadering van de huisartsen afgelopen donderdag werd duidelijk dat de maat vol is. Aanvankelijk wilden de huisartsen zelfs vanaf 1 juli massaal en gedurende lange tijd staken.

"Ik heb de blaren op mijn tong moeten kletsen om dat te voorkomen", aldus de LHV-voorzitter. "Een massale staking zou namelijk tot kort gedingen leiden die we onherroepelijk zouden verliezen. En dan hebben we helemaal geen middel meer om onze vergoeding te verhogen."

En dat dat nodig is, is volgens oud-huisarts Vos wel duidelijk: "Het is voor jonge en pas afgestudeerde huisartsen financieel bijna onmogelijk om een eigen praktijk te beginnen." Vos verwacht dat over 10 jaar hierdoor 5 miljoen mensen zonder huisarts komen te zitten.

Gelijk
Om dit tij te keren moet er dus meer geld voor de huisarts worden uitgetrokken. Om te beginnen voor het werk buiten kantooruren. Volgens Vos zijn minister Borst, Zorgverzekeraars Nederland en het CTG het hiermee eens. "Ze geven ons wel gelijk, maar we krijgen het gewoon niet. De minister maakt misbruik van de dienstbereidheid van de hulpverlenende huisartsen. Pure chantage is het", zegt hij verontwaardigd.

Wanneer de huisartsen voor het eind van het jaar hun zin niet krijgen, gaan ze in heel Nederland net zo lang staken tot wel aan hun eis wordt voldaan. Niemand kan dan buiten kantooruren nog een beroep doen op de dokter.

Voor de huisartsen is dit een laatste redmiddel, zo benadrukt de voorzitter van de huisartsenvereniging. "Voordat de huisartsen in opstand komen moet het water ze echt tot aan de neus staan, niet eens meer tot aan de lippen." Wie toch zorg nodig heeft tijdens de stakingen van de artsen, moet zich melden bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.