[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Ambtenaren zoethouden

Als je maar lang genoeg in Nederland leeft, dan maak je alles tien keer mee: kleine scholen worden met andere kleine scholen gefuseerd tot grotere lesfabrieken om vervolgens weer tot kleinere eenheden te worden afgebroken.

Opvallend is ook dat deze herhalingsoefeningen vooral voorkomen in de wereld van de ambtenarij. Neem bijvoorbeeld de politie: ooit had je de wijkagent, die later werd opgegeten door de regiopolitie die werd weggevaagd door het landelijke corps wat vervolgens weer zo groot en onoverzichtelijk is dat de wijkagent weer zijn intrede mag doen.

Kortom, wil je de ambtenaren zoethouden dat moet je gewoon alles afbreken wat net is opgebouwd.

uit De Telegraaf van 9 januari 2002

Terug naar kleine school

DEN HAAG - Het beleid van scholen moet niet worden bepaald door de schoolbesturen maar door de directie en de leerkrachten van de school. Zo wordt beter aangesloten bij de wensen van leerlingen en hun ouders en docenten krijgen weer meer plezier in het onderwijsvak. Dat is de basis van een advies van de Onderwijsraad dat gisteren is uitgebracht.

Scholen zijn de afgelopen jaren geconfronteerd met grootschalige fusies waardoor onderwijsinstellingen zijn ontstaan met duizenden leerlingen. Zowel bij leerlingen als bij leerkrachten is behoefte aan kleinschalige schooleenheden met een eigen identiteit.

Tal van scholen hebben hier al op ingespeeld. Schoolafdelingen hebben bijvoorbeeld een eigen ingang met een vaste conciërge en een eigen docententeam.

De Onderwijsraad sluit zich hier nu bij aan en zegt het verstandig te vinden tegengas te geven tegen de schaalvergroting. Scholen of groepen leraren moeten meer mogelijkheden krijgen onderwijskundig hun eigen weg te kiezen. Zij zouden eventueel los van het overkoepelende schoolbestuur aan de slag moeten kunnen gaan met hun eigen onderwijsconcept.

Schoolbesturen moeten bovendien niet meer het beleid bepalen. Het huidige bestuur moet worden omgevormd in een Raad van Toezicht die op afstand controleert. De onderwijskundige deskundigheid ligt immers bij de directie en de leerkrachten.

De raad vindt verder dat scholen in hun bedrijfsvoering zo min mogelijk moeten worden gehinderd door allerlei inperkende bepalingen.Maar de ene school kan beter uit de voeten met beleidsvrijheid dan de andere. Zij zouden dan ook zelf moeten kunnen uitmaken of zij veel of juist weinig sturing nodig hebben. De raad pleit er daarom voor het mogelijk te maken dat de ene school meer autonomie krijgt dan de andere.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.