[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Nederlanders zijn viespeuken

Rotzooi op straat gooien is net zo respectloos als diefstal, lawaai schoppen of burengetreiter.

Het wordt daarom tijd dat we landen als Canada, Australië en Amerika volgen. Daar worden vervuilers op fikse boetes getrakteerd. En dan bedoel ik niet 50 Euro voor een propje papier die je uit je handen laat vallen, maar het tienvoudige. Het is toch te dol voor woorden dat het bedrijfsleven zelf het probleem van slordige burgers moet oplossen?

Nee, de enige manier om een beetje verantwoordelijkheidszin te kweken is om mensen direct te laten voelen wanneer zij over de schreef gaan. En de Nederlander spreek je nog het beste aan door hem in zijn beurs te treffen.

uit De Telegraaf van 6 december 2001

Statiegeld op blik van de baan

door Jeroen Hedriks en Ronald Veerman

DEN HAAG - Het omstreden plan van minister Pronk (Milieu) om statiegeld en retourpremies op blikjes en andere kleine drankverpakkingen te gaan heffen, is voorlopig van de baan. De bewindsman heeft deze week met minister Jorritsma (Economische Zaken), die fel tegen de plannen is, een compromis bereikt waarbij het bedrijfsleven tot 1 januari 2004 zelf de kans krijgt iets aan het zwerfvuil te doen.

Alleen als de bedrijven er niet in slagen de komende twee jaar het aantal rondslingerende blikjes en verpakkingen met tenminste tweederde terug te brengen, gaat de overheid alsnog over tot de invoering van een heffingensysteem.

Het kabinet bespreekt het besluit over de verpakkingen morgen in het kabinet, waar Pronk de afgelopen weken op steeds meer weerstand van zijn collega-ministers stuitte.

Veel bewindslieden zagen de voordelen van de retourpremie die Pronk wilde doordrukken absoluut niet zitten omdat dit het bedrijfsleven met een enorme rompslomp zou opzadelen. Bovendien was het zeer de vraag of burgers hun blikjes bij de speciale inzamelpunten die zouden worden ingericht, zouden inleveren, wat bovendien op een vieze en plakkerige opdracht leek uit te draaien.

Daardoor zou men uiteindelijk enkele dubbeltjes meer betalen voor een blikje, zonder dat dit enig noemenswaardig effect zou hebben op de hoeveelheid zwerfafval. Daarnaast dreigden winkelbedrijven de nieuwe premie massaal te gaan dwarsbomen.

De winkels zouden dan massaal overschakelen op de in het buitenland veel gebruikte plastic flessen zonder statiegeld, hetgeen de afvalberg in Nederland juist enorm zou vergroten.

De extra tijd die het bedrijfsleven nu alsnog krijgt om zelf het probleem aan te pakken, wordt gezien als een forse overwinning voor Jorritsma. De bewindsvrouw heeft vanaf het begin gestreden tegen de plannen van Pronk en het bedrijfsleven gesteund, dat immers aangaf het probleem zelf aan te willen pakken. Automobilist

Aangezien de blikjes die mensen thuis drinken in de vuilnisbak belanden, waaruit zij netjes kunnen worden gescheiden, moet vooral het gedrag van de automobilist de komende twee jaar worden verbeterd, wil het bedrijfsleven het doel van Pronk halen.

Jaarlijks gooien automobilisten nu zo'n 100.000 ton afval uit de auto, hetgeen de overheid zo'n 15 miljoen gulden kost om op te ruimen. Het gaat daarbij om, naast kauwgom en sigarettenpeuken, vooral blikjes en andere drankverpakkingen.

Het bedrijfsleven heeft reeds plannen op tafel liggen om het gedrag van automobilisten en jongeren te veranderen. Naast speciale blikverschrompelaars worden ook uitgebreide voorlichtingscampagnes gelanceerd om het zwerfvuil te verminderen.

Voorwaarde om een nieuw convenant Verpakkingen af te sluiten was echter dat de plannen van Pronk van tafel gingen, waarvoor nu dus de ruimte is gecreëerd.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.