[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Het vrouwelijk oog

Mannen zijn zonder vrouwelijk gezelschap gelijk agressiever, slordiger en smeriger. Mijn mentor Frank Farrelly zegt altijd 'the difference between men and boys is the price of their toys' (het verschil tussen mannen en jongetjes is de prijs van hun speelgoed).

Kortom, de volwassen man lijkt wil beschaafd en opgevoed, maar zonder het vrouwelijk oog vervalt hij gelijk weer in zijn kinderlijke fratsen. Kijk maar eens goed om u heen: weduwnaars, vrijgezellen en andere mannelijke solisten maken er doorgaans een potje van.

Laat Maxima door heel Nederland toeren en we zijn op slag het schoonste volk van de wereld. Prachtig hoe het oog van de vrouw mannen gelijk aan het werk zet.

uit De Telegraaf van donderdag 11 oktober 2001


"Ik raak niet in de war van hoog bezoek"

door Bart Olmer

HEGEBEINTUM - Máxima en Willem-Alexander keurden het dijkhuisje van boer Cornelis Praamstra in het gehucht Hegebeintum gisteren geen blik waardig. Toch werd het speciaal voor hun bezoek aan Friesland opgeknapt mét gemeenschapsgeld. De 60-jarige eigenaar hoefde namelijk geen rooie cent te betalen.

Boer Cornelis Praamstra uit Hegebeintum steekt speciaal voor het bezoek van de kroonprins en Máxima de Friese vlag uit. "Het koningshuis stoort zich niet aan mijn woning."
Foto: Joop Fenstra

De gemeente Ferwerderadiel besloot tot de gratis opknapbeurt bij de Fries, omdat de bus met het prinselijk bezoek pál voor diens huis zou parkeren. Máxima en Willem-Alexander, die in Hegebeintum de hoogste terp van Nederland bezochten, mochten van de gemeente niet die rotzooi van de 'vieze' boer zien.

Praamstra zelf vond het allemaal allang best. "Ik ben wel blij met de gratis reparaties en verfbeurt", lacht de Fries op het moment dat het hoge bezoek langs zijn huisje loopt. "Ik had zelf geen tijd voor het opknappen van het huis. Ik werk de hele dag en 's avonds heb ik wel wat beters te doen dan het dak repareren. Misschien volgend jaar, als ik de vut in ga."

Dus betaalde de gemeente de 'facelift', zoals gemeenteambtenaar Berend Jager het noemt. "Ik wil het niet zo sterk uitdrukken dat het er een dikke bende was, maar het zag er inderdaad niet zo fris uit."

De dorpsbewoners laten zich minder diplomatiek uit. "Het was er een rotzooi, maar ja, het is een man alleen, hé", zegt een bewoonster, zwaaiend met oranje vlaggetje. "Heb je wel eens binnen gekeken?" Het dorp is verbaasd over de 'vorstelijke' verfbeurt. "Maar, we gunnen het hem wel, hoor."

De gemeente ging zover dat Praamstra nieuwe daklijsten en zelfs frisse gordijnen kreeg. De oude, gerafelde raamlappen waren al twintig jaar oud. De gevel werd gerepareerd, geverfd en daarna werden ook nog eens de ramen gezeemd, voor het eerst in jaren. "We moeten niet hebben dat het een rotzooitje is, als het paar uitstapt", aldus de gemeente Ferwerderadiel.

Wat opvalt aan de verfbeurt, is dat één deel van het huis bewust níet is geschilderd: precies dat deel wat het verloofde stel gisteren niet kon zien. "Ach, dat hindert niet", bromt Praamstra, "dan heb ik straks zelf ook nog wat te doen."

Over de kosten die de gemeente voor de 'facelift' heeft moeten maken, meldt woordvoerder Jager: "Ik weet de kosten niet precies, maar we zijn zo goedkoop mogelijk te werk gegaan. Onze buitendienst heeft het klusje opgeknapt, geen ingehuurd bedrijf. Het heeft ons nog geen duizend piek gekost. We hadden nog wat oude bouwmaterialen liggen, likje verf erover heen en nu lijkt het weer heel wat. Jawel, we hebben het uiterlijk aanzien van de gemeente hiermee aardig opgevijzeld."

Praamstra vindt alle drukte rond zijn huis overtrokken. "Het koningshuis stoort zich heus niet aan mijn woning. Het zijn al die mensen eromheen, die zo'n koude drukte maken. Die maken er zo'n poppenkast van."

"Willem en Máxima eisen dit niet, dat weet ik zeker. Toen prins Bernhard ooit langskwam bij dijkwerkzaamheden bij Ferwert, was er een speciale stoel voor hem neergezet. Maar de prins ging gewoon tussen het werkvolk zitten, alsof hij één van ons was, op een pakje stro. Zo moet het zijn. Nee, ik raak niet in de war van hoog bezoek."

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.