[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Paranoia: noodzakelijk kwaad

Of het een computer-virus is die nu de kop opsteekt of straks een echte virus die wordt losgelaten op willekeurige burgers, de tijd lijkt aangebroken voor massale paranoia. Want, wil je niet willoos slachtoffer worden van terrorisme, dan kun je niet alert genoeg zijn. Daarom verwacht ik dat wereldwijd de komende jaren 'veiligheid' de hooogste prioriteit zal krijgen. Aan de landsgrenzen zal weer verscherpt worden gecontrolleerd, politie zal meer bevoegdheden krijgen om verdachte personen aan te houden en wellicht moet iedere niet-passagier weer een perronkaartje kopen wil hij zijn vrienden uitzwaaien of ophalen. Er gaan nu al geluiden op dat we met deze achterdocht de verkeerde kant opgaan en dat we afstevenen op een Big-Brother-maatschappij. Ik ben daar niet bang voor. Voorzichtig zijn is weliswaar kostbaar, maar in de praktijk een kleine moeite. En als iedereen zich daardoor beter beschermd voelt, dan is de moeite waard. Ik ben liever paranoide en levend, dan onoplettend en dood.

uit De Telegraaf-i van dinsdag 19 september 2001

Computervirus Nimda verspreidt zich snel

WASHINGTON - Sinds maandag is er een nieuw computervirus actief: Nimda. Het verspreidt zich razendsnel via internet. Volgens deskundigen is het virus nog gevaarlijker dan de computerworm Code Red, die een maand geleden een miljoenenschade veroorzaakte.

De officiële naam van het virus luidt W32-Nimda. Nimda heeft het voorzien op zowel pc's als servers. Wie inlogt bij een server die al besmet is, gaat voor de bijl. Het virus kan via email binnenkomen met de bijlage readme.exe. Een probleem is dat zelfs moderne software met antivirusprogramma's niet voldoende bescherming biedt tegen Nimda.

De Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft zei dinsdag dat verscheidene computers over de hele wereld al met Nimda zijn besmet. Hij verklaarde waar de naam van het virus vandaan komt. Het is een anagram van admin, de eerste vijf letters van het woord administration, dat regering betekent.

Ashcroft zei verder dat er geen verband bestaat met de terreuraanslagen van vorige week in de VS. Maar de Amerikaanse federale recherche onderzoekt of het virus afkomstig is van dezelfde terroristengroep die verantwoordelijk is voor de aanslagen in New York en Washington.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.