[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Vliegangst

Door de terreuraanslagen in de VS nemen luchthavens en vliegtuigmaat- schappijen terecht extra verscherpte veiligheidsmaatregelen. Wie toch al bang was om te vliegen, zal zich nu wel tweemaal bedenken om in het vliegtuig te stappen. Sinds jaar en dag wordt door gedragsexperts vliegangst, net als vele andere angsten (of fobieën) als irreële angst bestempeld. Irreëel omdat mensen zichzelf bang maken door extreem negatieve gedachten. Een ramp als deze gaat, echter, de meest doemdenkerige menselijke scenario te boven. Ik vind het daarom onzinnig om vliegangst als 'irreëel' te bestempelen. In zekere zin heb je juist een bepaald 'onwerkelijk denken' nodig om in een vliegtuig te stappen. Zonder enig tastbaar bewijs moet je jezelf als reiziger overtuigen dat 'alles' in goede handen is. Deze vorm van ongefundeerde optimisme is, overigens, sowieso nodig om een beetje normaal te leven. Want, de werkelijkheid laat keer op keer zien dat je nooit voorzichtig genoeg kan zijn. En wie zich tegen elk mogelijk gevaar probeert in te dekken, heeft daar een dagtaak aan.

uit De Telegraaf-i van zaterdag 15 september 2001

Controle van vliegeniers verscherpt

door Arnold Burlage

SCHIPHOL - Vliegend personeel kan op Schiphol niet langer ongecontroleerd naar de vliegtuigen. De maatregel blijkt al vorige week te zijn gelast door het ministerie van Justitie, voor de tragedie van de aanslagen in de VD en lijkt los te staan van dreigingen. Het tijdstip van invoering wordt echter niet officieel bevestigd omdat over veiligheidsmaatregelen geen mededelingen worden gedaan.

Het ministerie van Justitie maakte met de veel strengere controle van piloten en cabinepersoneel geheel onverwacht een eind aan de steekproefsgewijze controles. De nieuwe maatregel zorgde o.a. bij KLM-personeel vanwege de lange wachttijden voor irritaties, maar sinds de aanslagen is daarvoor alle begrip.

De veiligheidscontrole op Schiphol is afgelopen maand ook veranderd en verplaatst vanuit de pieren naar de centrale vertrekhallen. De verbetering zorgt ervoor dat passagiers en hun bagage al direct na binnenkomst van de luchthaven aan een nauwgezet elektronisch onderzoek zijn onderworpen. Luchtreizigers achter de douane zijn daardoor stuk voor stuk al door de molen geweest, waarmee het centrum van de luchthaven feitelijk veiliger is geworden.

De veiligheidscontrole op Schiphol voor vertrekkende passagiers is aangepast aan de nieuwe eisen van de autoriteiten in de VS. Vliegtuigen worden strenger gecontroleerd, luchthavenpersoneel heeft niet overal meer toegang, passagiers en bagage worden aan extra onderzoeken onderworpen.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.