[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Computers: domme machines

Ik kan me niet voorstellen dat de computer de mens zal verdringen van zijn dominante positie op aarde. Dit komt misschien wel omdat ik als mens te beperkt ben in mijn denkvermogen. En juist deze menselijke tekortkoming kan wellicht worden overtroffen door de computer.

Toch blijf ik zitten met een aantal simpele vragen: wie doet de stekker van de robot/computer in het stopcontact? Doet de computer dat zelf? En ook al doet hij dat zelf, kan ik als mens die stekker dan niet meer uit het stopcontact trekken? Is niet het meest wezenlijk verschil tussen computer en de mens dat de ene dood materiaal is en de andere een levend organisme? Hoe kan dan iets doods tot leven worden gewekt? Als de meest geavanceerde computer op dit moment niet eens in staat is om zoiets simpels te doen als het opmaken van een bed, hoe kan het dan ooit, bijvoorbeeld, een origineel gedicht schrijven?

Mijn hoop is dat een geleerde wetenschapper mijn commentaar leest en mij persoonlijk antwoord geeft op deze vragen. Of wellicht heeft hij al een computer die het beter weet.

uit De Telegraaf-i van dinsdag 4 september 2001

'Mens wordt ondergeschikt aan computer'

WAGENINGEN - De mens zal in de toekomst ondergeschikt worden aan de computer. Op termijn zal kunstmatige intelligentie zich zelfstandig verder kunnen ontwikkelen, waardoor het boven het menselijk vernuft zal uitstijgen.

Deze ontwikkeling is het logische gevolg van de evolutie, stelt dr. ir. G. Jagers op Akkerhuis in het meest recente nummer van het biologisch tijdschrift Biotheoretica.

De bioloog Jagers komt tot deze conclusie na bestudering van de regelmaat in de evolutie van systemen. Als deze regelmaat zich voortzet, wordt de mens straks ingehaald door de computer. De techniek is nog niet zover maar over een eeuw kunnen er computers zijn die het intellectuele niveau van een klein kind hebben, aldus Jagers.

Hij verwacht dat toekomstige computers het vermogen krijgen om zelf kennis op te doen. Wanneer het zover is, raakt de mens de controle kwijt, en moet ze een nieuwe soort boven zich dulden, aldus Jagers.

De bioloog, die tien jaar bezig is geweest met zijn onderzoek, is niet bang voor het schrikbeeld van de mens als marionet van de computer.

"Toen de meercellige organismen zich ontwikkelden, kregen bacteriën het ook niet slecht. Integendeel, doordat meercelligen het land op konden, kwam dat ook binnen het bereik van de bacteriën. Die konden meeliften. Wie weet wat dit ons mensen nog oplevert."

Jagers verwacht dat de computers gedaanten zullen aannemen die aangepast zijn aan hun functie. Dat kan bijvoorbeeld een denkende fabriek zijn of een robot. Omdat zijn hersenstructuur lijkt op die van mensen, zal zo'n systeem gevoelens en eigenschappen kunnen ontwikkelen zoals nieuwsgierigheid, hebzucht of naastenliefde, aldus Jagers. Ook zal een dergelijk systeem zichzelf kunnen verbouwen en verbeteren.

De ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie is volgens Jagers nog altijd wel afhankelijk van de mens. Die kan de evolutie een halt toeroepen door niet verder te gaan met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.