[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Zieken met statistieken

Het is tegenwoordig onder wetenschappers een sport geworden om met statistieken te zieken. Toegegeven, mensen met een achternaam die begint uit de eerste helft van het alfabet hebben - zo op het oog - meer succes. Maar, 'statitisch significant' zegt niets over de waarheidsgehalte van het verschijnsel, al was het alleen maar wat je onder 'succes' verstaat.

Ook plaats ik mijn vraagtekens bij de steekproef die genomen is. Het kan namelijk net zo goed zijn dat bij een groter aantal Amerikaanse presidenten (500 bijvoorbeeld) de waargenomen verschillen volledig verdwijnen. De verklaringen voor het verschijnsel zijn ook dubieus. Leerlingen die, bijvoorbeeld, altijd achteraan komen bij het opnoemen van hun cijfers zouden, juist omdat zij minder opgemerkt worden, ook meer hun best kunnen doen om op te vallen en daardoor meer ambitie aan de dag leggen.

Ik durf te wedden dat wanneer het verschijnsel 'goed in bed' gerelateerd zou worden met 'kleur sokken', zou blijken dat mannen met gele sokken het beste scoren. Helaas wil dit niet zeggen dat je een betere minnaar wordt als je gele sokken aantrekt. Dus, mensen met een achternaam 'Zjelenowski' of 'Vuringa' raad ik aan niet hun naam te veranderen in 'Akkerman' of 'ten Cate'.

Want, voor je het weet is er weer een wetenschapper die een statistisch verband heeft gevonden tussen 'mensen met een achternaam beginnend met een letter uit de eerste helft van het alfabet' en 'grotere aantal zelfmoorden', en dan zit je met de gebakken peren.

uit De Telegraaf van zaterdag 1 september 2001


Achternaam bepaalt succes

door Roy Klopper

DUBLIN - Mensen met een achternaam die begint met een letter uit de eerste helft van het alfabet zijn veel succesvoller dan lieden van wie de familienaam begint met een M tot en met Z.

Dat succes een simpel abc'tje is, blijkt uit een internationaal onderzoek dat is gepubliceerd in de Britse Economist. De meeste presidenten, premiers, topbankiers, popartiesten en de superrijken hebben een ding gemeen: hun achternaam begint met een A tot en met L.

Van de Amerikaanse presidenten hadden er 26 een naam uit de eerste alfabethelft, tegen zestien uit de tweede. Voor zes van de huidige zeven leiders van de rijke G7-landen (Berlusconi, Blair, Bush, Chirac, Chrétien en Koizumi) geldt hetzelfde, net als voor de vijf 's werelds rijksten: Gates, Buffett, Allen, Ellison en Albrecht.

De alfabet-vlieger gaat ook op voor de presidenten van de drie grote centrale banken in de wereld, Greenspan (VS), Hayami (Japan) en de Nederlander Duisenberg (EU). Net als voor zeventien van de negentien Britse premiers in de 20e eeuw en veel popsterren, zoals alle leden van de Spice Girls.

Uitgezonderd Schermerhoorn, De Quay en Den Uyl, voldoen alle naoorlogse Nederlandse premiers aan dit plaatje: Beel, Drees, Cals, De Jong, Biesheuvel, Van Agt, Lubbers en Kok. Dat belooft weinig goeds voor Melkert.

De onderzoekers hebben ettelijke verklaringen voor de 'naamdiscriminatie'. "Veel docenten zetten leerlingen op alfabet in de klas om zich hun namen sneller eigen te maken. Daardoor zitten kinderen met namen uit het begin van het alfabet altijd vooraan, en kunnen ze dus beter opletten en communiceren met de docent."

Ook bij diploma-uitreikingen zijn namen tussen A en M altijd het eerst aan de beurt, op een moment dat alle aanwezigen nog aandachtig en enthousiast zijn. "Dat is goed voor hun zelfvertrouwen. Wie later komt, moet het altijd doen met een veel magerder applaus van een gapend publiek." En nog een reden: "Wie in de problemen zit, pakt de Gouden Gids voor hulp: iedereen begint vooraan te zoeken."

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.