[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Dubbele dwang

De patiënt wil niet behandeld worden en het ziekenhuis wil de patiënt niet behandelen. Je hoeft geen hoogleraar in de psychiatrie te zijn om te voorpellen dat het met de behandeling van deze patiënt niks wordt. Waarschijnlijk zal het dan ook niet uitdraaien op een 'behandeling', maar om een tijdelijke opsluiting; dit om te voorkomen dat de patiënt zelfmoord pleegt of anderen in gevaar brengt.

Normaal gesproken is voor een psychiatrische behandeling zowel een gemotiveerde therapeut als een leergierige patiënt een absolute voorwaarde om tot wezenlijke veranderingen te komen. Als psychotherapeut prijs ik mij gelukkig dat ik alleen patiënten hoef te behandelen die zich vrijwillig melden. En dan nog is 'de wens om te veranderen' geen garantie dat de behandeling slaagt. Zo had ik laatst een jongeman in de praktijk die niets liever wilde dan van zijn verlegenheid afkomen. Maar, toen ik hem, als onderdeel van de behandeling, allerlei contact-oefeningen voorstelde, zei hij: "Ik wacht toch liever totdat ik erover heengroei."

Het oplossen van problemen vraagt niet alleen wilskracht, maar boven alles zelfdiscipline om stapsgewijs dichterbij je persoonlijke doelen te komen.

uit De Telegraaf-i van zondag 12 augustus 2001

Kort geding Amsterdam
tegen psychiatrie

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam probeert zondagochtend via een kort geding psychiatrische instellingen te dwingen een aantal patiënten op te nemen. Het is de eerste keer dat de gemeente een kort geding aanspant om een bed te krijgen voor een psychiatrische patiënt die tegen zijn wil moet worden opgenomen.

Jaarlijks krijgt de gemeente te maken met vijfhonderd mensen die gedwongen moeten worden opgenomen omdat ze anders een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. De burgemeester moet tot een dergelijke opname beslissen.

"We kunnen de instellingen dwingen tot opname, maar de laatste weken gaat dat steeds moeilijker", aldus een gemeentewoordvoerster. "We hebben de afgelopen week twee keer eerder gedreigd met een kort geding, maar toen hoefde het niet zo ver te komen omdat er alsnog een bed werd gevonden. Nu lukt dat niet en komt het echt tot een kort geding. En de vice-president van de rechtbank vond dit dringend genoeg om een zitting te beleggen op zondag."

De gemeente heeft volgens de woordvoerster onlangs met de zorginstellingen afgesproken dat vanaf 27 augustus permanent acht bedden beschikbaar zijn voor patiënten die via de gemeente gedwongen worden opgenomen.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.